III/2 III. 2 9.C 4. 10. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Vymezení slovních druhů
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty vedlejší.
Slovesa (verba).
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
III/2 III C
VYPRAVOVÁNÍ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jazykový rozbor všestranný
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Rozvíjející větné členy - opakování -
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Rozvíjející větné členy - opakování -
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
VY_32_INOVACE_CVIKLOVA. CEJTEXTO2 Komplexní rozbor textu 2.
Řešíme logický problém (všeobecný jazykový rozbor) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_01_JMÉNA,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Slovesný rod.
Všestranné jazykové rozbory 4
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Slovesa.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Všestranné jazykové rozbory
KOMPLEXNÍ VĚTNÝ ROZBOR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Všestranné jazykové rozbory
Slovesa Bc. K. Matějková.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Opakování a procvičování
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Druhy přísudku Skladba věty.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

III/2 III. 2 9.C 4. 10. 2012

Komplexní jazykový rozbor Český jazyk a literatura IX. ročník Rozbor komunikační situace, lexikální, slovotvorný, slovnědruhový a tvaroslovný Mgr. Miluše Malechová

(komplexní jazykový rozbor) Setkání s medvědem (komplexní jazykový rozbor)

Napište podle diktátu: Setkání s medvědem Na prázdninách jsem byla u tety v Nízkých Tatrách. Zároveň tam přijela i Alena z Bratislavy. Ráno, když jsme se obě probudily, byly teta i babička na poli. Rozhodly jsme se, že je překvapíme. Šly jsme koupit chléb. Teta bydlela úplně u lesa a do obchodu se šlo dvě hodiny z kopce. Náhle na cestu vběhl medvěd. Do nás jako když uhodí. Vzaly jsme nohy na ramena. Alena celá udýchaná říkala: „Poběžme dál, vždyť ta nestvůra za námi běží!“ Doma jsme to vyprávěly bratranci, ale ten se nám začal smát: „Copak, děvčata, nerozlišíte medvěda od psa? Vždyť to byl ovčácký pes.“ Pak jsme šly s veselým smíchem znovu pro chléb.

I. Rozbor komunikační situace a výstavby textu: Při které příležitosti lze obdobný příběh vyprávět? O kolika osobách se mluví v textu? Které osoby přímo v textu vystupují, jednají? Která místa jsou v textu přímo pojmenována? V jak vzdáleném prostoru se rozvíjí děj?

Např. při běžném setkání s kamarády. Řešení: Např. při běžném setkání s kamarády. Mluví se o pěti osobách, v příběhu vystupují tři. Nízké Tatry, Bratislava – místo události je jen naznačeno. Děj se rozvíjí ve vzdálenosti dvou hodin cesty mezi tetiným obydlím a obchodem.

II. Rozbor syntaktický (skladba): Proč je třeba provádět skladebný rozbor přímých řečí zvlášť, odděleně od vypravěčova projevu? Z kolika promluv kolika osob se toto vypravování skládá? Který typ věty převládá v projevu vypravěčky? Najděte jednočlenné věty slovesné. Proveďte skladebný rozbor první dvojčlenné věty.

Přímé řeči tvoří samostatné promluvy jiných osob než je vypravěč. Řešení: Přímé řeči tvoří samostatné promluvy jiných osob než je vypravěč. Ze tří promluv tří osob: vypravěčky, Aleny, bratrance. Jednoduchá dvojčlenná věta rozvitá. Do obchodu se šlo dvě hodiny z kopce. Do nás jako když uhodí. Na prázdninách (PUč) jsem byla (PŘs) u tety (PUm) v Nízkých Tatrách (PUm).

III. Rozbor lexikální a slovotvorný: Objasněte, jaký význam mají rčení vzít nohy na ramena a do nás jako když uhodí. Co znamená předložka z ve spojení jít z kopce? Kterou předložku bychom mohli užít, kdybychom chtěli jednoznačně vyjádřit směr pohybu shora dolů? Jaké je po stránce slovotvorné slovo medvěd? Co nám napovídá jeho tvar o významu? Co znamená slovo bratranec a jak je utvořeno? III. Rozbor lexikální a slovotvorný:

Dát se na útěk; něco nás náhle nepříjemně překvapilo. Řešení: Dát se na útěk; něco nás náhle nepříjemně překvapilo. Obecně východisko pohybu; s kopce. Slovo složené; ten, kdo ví o medu – původní indoevropské pojmenování medjed → opis (jazykové tabu) Syn strýce nebo tety – odvozeno od bratr příponou –an/e/c

IV. Rozbor slovnědruhový a tvaroslovný: Určete v prvních dvou větách slovní druhy. Vyhledejte v textu vlastní jména. Je podstatné jméno cesta v textu konkrétní, či abstraktní? Užijte je v druhém významu. Určete mluvnické kategorie slovesa poběžme. Určete způsob u slovesa nerozlišíte.

Na (7) prázdninách(1) jsem byla (5) u (7) tety (1) v (7) Řešení: Na (7) prázdninách(1) jsem byla (5) u (7) tety (1) v (7) Nízkých (2t) Tatrách (1). Zároveň (6č) tam (6m) přijela (5) i (8s) Alena(1) z (7) Bratislavy (1). 2. Nízké Tatry, Alena, Bratislava. konkrétní x abstraktní: např. Cesta do Brna trvala tři hodiny. 4. poběžme = 1. os.,č. mn., zp.rozkaz., rod činný, vid nedokonavý 5. způsob oznamovací

Zdroje: Marie Čechová, František Daneš, Miloš Dokulil, Karel Hausenblas, Josef Hrbáček, Vlastimil Styblík: Komplexní jazykové rozbory, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Praha 1996, ISBN 80-85937-27-1