Elektrický proud.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Elektřina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrování těles. Vznik iontů.
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Elektrický proud, elektrické napětí
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický obvod I..
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Tato prezentace byla vytvořena
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Elektrický náboj. Elektrické pole
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Elektrické vodiče a izolanty
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Vodivost látek.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Elektrické vlastnosti II.
Základní elektrické veličiny
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vedení tepla (kondukce)
Vodiče elektrického proudu.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Elektrický proud, elektrické napětí Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
Elektrický proud, elektrické napětí
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Vlastnosti elektrického náboje
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektrický proud

Doplň diagram znázorňující složení atomu neutrony

Odpověz na dané otázky, se kterými jsme se již dříve setkali: Při česání se hřeben nabil záporně, vlasy kladně, Odkud, kam a jaké částice při česání přecházely? V jádře je 8 protonů a 8 neutronů. V obalu je 7 elektronů. Jedná se o neutrální atom, záporný iont nebo kladný iont? Jak lze z elektricky neutrálního tělesa udělat zelektronované těleso?

Která zařízení by byla vyřazena z provozu, kdyby neexistovala elektrika?

Elektrický proud PROUD: ve kterém případě můžeme mluvit o proudu a ve kterém nikoli?

Zkuste vysvětlit, proč říkáme: Proud aut Proud řeky Proud vzduchu Proud světla

je uspořádaným pohybem nabitých částic O proudu mluvíme při současném pohybu velkého počtu částic, lidí či jiných těles jedním směrem. ELEKTRICKÝ PROUD je uspořádaným pohybem nabitých částic

Jak se nazývají nabité částice u těles a látek? _______________________ v jádru atomu _______________________ v obalu atomu Které z těchto částic se podílejí na vedení elektrického proudu? (v souvislosti se zelektrováním těles)

U některých pevných látek jsou i elektrony pevně vázány k jádrům v atomech a na vedení elektrického proudu se nemohou podílet. Takové pevné látky nazýváme _________________= izolanty Jmenuj konkrétní látky, které nevedou elektrický proud.

Porcelán Sklo Dřevo Plasty Guma Papír Vzduch Plyny

V jiných pevných látkách se však některé elektrony mohou volně pohybovat po celém tělese. Tyto elektrony se nazývají volné elektrony, za určitých podmínek, se mohou uspořádaně pohybovat. Jak říkáme látkám, které vedou elektrický proud a obsahují volné el. nabité částice: ____________________ Jmenuj látky vedoucí elektrický proud.

Kovy Tuha (uhlík)

V některých kapalných a plynných látkách jsou molekuly neutrální V některých kapalných a plynných látkách jsou molekuly neutrální. V takových kapalinách a plynech nemůže vzniknout elektrický proud Př. Destilovaná voda, olej, vzduch V jiných látkách (zvláště v roztocích) jsou přítomny kladné a záporné ionty. Ty se mohou volně pohybovat a jejich uspořádaným pohybem vznikne elektrický proud. Př. Solný roztok

Elektrický proud Je fyzikální veličina Značka : I Jednotka: A (Ampér) Měřidlo: ampérmetr André-Marie Ampere francouzský fyzik, zabýval se elektrickými a magnetickými jevy

Velikost elektrického proudu Stejně jako u proudu vody můžeme i u el.proudu rozlišit, kdy je proud větší. Proud vody je tím větší, čím více vody proteče za daný čas. Elektrický proud je tím větší, čím větší množství nabitých částic projde vodičem za stejný čas. Čím více svítí žárovka – tím větší proud jí prochází.