PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Změny v potravinách.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Základní pojmy ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Rostlinná produkce a prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
UGO.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Pícniny - rozdělení a využití
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
„EU peníze středním školám“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
mák setý: charakteristika a pěstování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny rostlinného původu
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Drobné ovoce.
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Biopotraviny.
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Alternativní směry ve stravování
Základní fakty o Rajčatech Více výukových souborů na webu: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní) VÝZNAM

PRODUKCE OVOCE A ZELENINY PŘÍMÝ KONZUM ZPRACOVÁNÍ - KONZERVACE využití sklizených plodin prodloužení údržnosti překlenutí sezónnosti zachování nutriční a senzorické kvality VYUŽITÍ

OVOCE A ZELENINA VE VÝŽIVĚ VYSOKÝ OBSAH VODY – nízký obsah hlavních živin nízký energetický obsah VÝZNAMNÝ ZDROJ VITAMÍNŮ, MINERÁLNÍCH LÁTEK, VLÁKNINY LÁTKY SE SPECIFICKÝMI FYZIOLOGICKÝMI ÚČINKY KONTAMINANTY - těžké kovy, agrochemikálie

FYZIOLOGICKY AKTIVNÍ LÁTKY POZITIVNÍ ÚČINKYvitamíny, karotenoidy pektiny flavonoidy sirné sloučeniny fytoncidy NEGATIVNÍ ÚČINKYkyanogenní glykosidy šťavelany dusičnany glykoalkaloidy strumigeny alegreny

OVOCE PLODY VYTRVALÝCH KULTURNÍCH NEBO PLANĚ ROSTOUCÍCH ROSTLIN POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU VYSOKÁ KYSELOST TEKUTÉHO PODÍLU (ŠŤÁVY) – pH<4,3

ROZDĚLENÍ OVOCE JÁDROVÉ – jablka, hrušky, kdoule PECKOVÉ – se slupkou neojíněnou, ojíněnou, plstnatou DROBNÉ – jahody, bobuloviny, složené peckovice, lesní plody SKOŘÁPKOVÉ – ořechy, madle, kaštany VINNÁ RÉVA JIŽNÍ OVOCE – citrusy, banány

PRODUKCE OVOCE SPOTŘEBA V ČR 70 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA80 – 100 CELKOVÁ SKLIZEŇ OVOCE t 50 mil. ovocných stromů a keřů DOVOZ t 200 – t jižní ovoce 50 % banány

PRODUKCE OVOCE PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ NA CELKOVÉ SKLIZNI jablka 63 % rybízy6,3 % hrušky 5,8 % švestky 5,7 % jahody 4,2 % třešně 3,7 % PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO t t jablka

ZELENINA RŮZNÉ ČÁSTI ROSTLIN VYTRVALÝCH NEBO JEDNOLETÝCH, RESP. DVOULETÝCH  S RŮZNÝM STUPNĚM FYZIOLOGICKÉ AKTIVITY POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU NÍZKÁ KYSELOST ŠŤÁVY

ROZDĚLENÍ ZELENIN KOŠŤÁLOVÉ - zelí, kapusta, květák, kedlubna SALÁTOVÉ, LISTOVÉ - salát, špenát, čekanka ŘAPÍKOVÉ, STONKOVÉ - reveň, chřest KOŘENOVÉ - mrkev, celer, červená řepa, ředkev CIBULOVÉ - cibule, česnek, pór PLODOVÉ TYKVOVITÉ - okurky, dýně LILKOVITÉ - rajče, paprika LUSKOVÉ - hrášek, fazolka OBILOVINY - kukuřice NAŤOVÉ - petržel, pažitka, kopr

PRODUKCE ZELENINY SPOTŘEBA V ČR 84 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA100 – 120 košťálová 31 %, plodová 29 % listová 3 %, lusková 1 % CELKOVÁ SKLIZEŇ ZELENINY t ha pěstitelských ploch hlavní plodiny zelí, mrkev, cibule

PRODUKCE ZELENINY DOVOZ t rajčata, okurky, melouny, paprika, cibule PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO t t zelí DOVOZ ZPRACOVANÉ ZELENINY t RYCHLENÁ ZELENINA4500 t 20 ha skleníků rajčata, okurky, papriky