PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní) VÝZNAM
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY PŘÍMÝ KONZUM ZPRACOVÁNÍ - KONZERVACE využití sklizených plodin prodloužení údržnosti překlenutí sezónnosti zachování nutriční a senzorické kvality VYUŽITÍ
OVOCE A ZELENINA VE VÝŽIVĚ VYSOKÝ OBSAH VODY – nízký obsah hlavních živin nízký energetický obsah VÝZNAMNÝ ZDROJ VITAMÍNŮ, MINERÁLNÍCH LÁTEK, VLÁKNINY LÁTKY SE SPECIFICKÝMI FYZIOLOGICKÝMI ÚČINKY KONTAMINANTY - těžké kovy, agrochemikálie
FYZIOLOGICKY AKTIVNÍ LÁTKY POZITIVNÍ ÚČINKYvitamíny, karotenoidy pektiny flavonoidy sirné sloučeniny fytoncidy NEGATIVNÍ ÚČINKYkyanogenní glykosidy šťavelany dusičnany glykoalkaloidy strumigeny alegreny
OVOCE PLODY VYTRVALÝCH KULTURNÍCH NEBO PLANĚ ROSTOUCÍCH ROSTLIN POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU VYSOKÁ KYSELOST TEKUTÉHO PODÍLU (ŠŤÁVY) – pH<4,3
ROZDĚLENÍ OVOCE JÁDROVÉ – jablka, hrušky, kdoule PECKOVÉ – se slupkou neojíněnou, ojíněnou, plstnatou DROBNÉ – jahody, bobuloviny, složené peckovice, lesní plody SKOŘÁPKOVÉ – ořechy, madle, kaštany VINNÁ RÉVA JIŽNÍ OVOCE – citrusy, banány
PRODUKCE OVOCE SPOTŘEBA V ČR 70 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA80 – 100 CELKOVÁ SKLIZEŇ OVOCE t 50 mil. ovocných stromů a keřů DOVOZ t 200 – t jižní ovoce 50 % banány
PRODUKCE OVOCE PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ NA CELKOVÉ SKLIZNI jablka 63 % rybízy6,3 % hrušky 5,8 % švestky 5,7 % jahody 4,2 % třešně 3,7 % PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO t t jablka
ZELENINA RŮZNÉ ČÁSTI ROSTLIN VYTRVALÝCH NEBO JEDNOLETÝCH, RESP. DVOULETÝCH S RŮZNÝM STUPNĚM FYZIOLOGICKÉ AKTIVITY POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU NÍZKÁ KYSELOST ŠŤÁVY
ROZDĚLENÍ ZELENIN KOŠŤÁLOVÉ - zelí, kapusta, květák, kedlubna SALÁTOVÉ, LISTOVÉ - salát, špenát, čekanka ŘAPÍKOVÉ, STONKOVÉ - reveň, chřest KOŘENOVÉ - mrkev, celer, červená řepa, ředkev CIBULOVÉ - cibule, česnek, pór PLODOVÉ TYKVOVITÉ - okurky, dýně LILKOVITÉ - rajče, paprika LUSKOVÉ - hrášek, fazolka OBILOVINY - kukuřice NAŤOVÉ - petržel, pažitka, kopr
PRODUKCE ZELENINY SPOTŘEBA V ČR 84 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA100 – 120 košťálová 31 %, plodová 29 % listová 3 %, lusková 1 % CELKOVÁ SKLIZEŇ ZELENINY t ha pěstitelských ploch hlavní plodiny zelí, mrkev, cibule
PRODUKCE ZELENINY DOVOZ t rajčata, okurky, melouny, paprika, cibule PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO t t zelí DOVOZ ZPRACOVANÉ ZELENINY t RYCHLENÁ ZELENINA4500 t 20 ha skleníků rajčata, okurky, papriky