Struktura sacharidů - testík na procvičení –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
SACHARIDY.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MONOSACHARIDY (izomerie)
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Biologie buňky chemické složení.
SACHARIDY.
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sacharidy.
Sacharidy.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
SACHARIDY.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Struktura sacharidů. Struktura nukleových kyselin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Struktura sacharidů - testík na procvičení – Vladimíra Kvasnicová

Mezi monosacharidy patří ribóza laktóza manóza amylóza

Mezi monosacharidy patří ribóza laktóza disacharid (galaktóza + glukóza) manóza amylóza polysacharid (nevětvený glukan = polymer glukózy nacházející se ve škrobu)

Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry ŠKROB (Glc)n amylóza (maltóza)n amylopektin (1→4) glykosidové vazby (1→4) glykosidové vazby (1→6) glykosidové vazby Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

O struktuře sacharidů platí: ribóza je ketopentóza fruktóza je ketohexóza galaktóza je aldohexóza glyceraldehyd je aldotrióza

O struktuře sacharidů platí: ribóza je ketopentóza ribóza je aldopentóza fruktóza je ketohexóza galaktóza je aldohexóza glyceraldehyd je aldotrióza

Fyziologicky významné monosacharidy ALDÓZY Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

Fyziologicky významné monosacharidy KETÓZY Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

Uvedené dvojice patří mezi izomery glyceraldehyd a dihydroxyaceton fruktóza a glukóza glukóza a manóza ribóza a ribulóza

Uvedené dvojice patří mezi izomery glyceraldehyd a dihydroxyaceton aldóza / ketóza fruktóza a glukóza ketóza / aldóza glukóza a manóza epimery ribóza a ribulóza aldóza / ketóza

Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry epimery = izomery cukrů lišící se polohou pouze jedné –OH skupiny Man = 2-epimer Glc Gal = 4-epimer Glc Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

Rozhodněte se o pravdivosti tvrzení D-glukóza a L-glukóza jsou enantiomery -D-glukóza a -D-glukóza jsou anomery D-glukóza a D-galaktóza jsou epimery D-glukóza a D-fruktóza jsou izomery

Rozhodněte se o pravdivosti tvrzení D-glukóza a L-glukóza jsou enantiomery -D-glukóza a -D-glukóza jsou anomery D-glukóza a D-galaktóza jsou epimery D-glukóza a D-fruktóza jsou izomery - liší se jen funkční skupinou: aldóza / ketóza

významné jsou D-monosacharidy zrcadlo D- a L- izomery = zrcadlové obrazy (enantiomery) významné jsou D-monosacharidy Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

(optická otáčivost anomerů se liší) -D-Glc  a  anomery pouze cyklické formy -/-OH = anomerní (poloacetalová) hydroxylová skupina při rozpouštění cukru ve vodě se ustanovuje rovnováha mezi anomery = mutarotace (optická otáčivost anomerů se liší) -D-Glc -D-Glc Obrázek převzat z http://www.cbs.umn.edu/bmbb/brl/carb/CarbTJSA/Haworth/TwoAnomers.jpg (říjen 2007)

glyceraldehyd / dihydroxyaceton ribóza / ribulóza glukóza /fruktóza aldo-/keto- izomery aldóza / ketóza glyceraldehyd / dihydroxyaceton ribóza / ribulóza glukóza /fruktóza Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

Optické izomery se označují jako enantiomery obsahují alespoň jeden chirální uhlík jsou barevné látky stáčí rovinu lineárně polarizovaného světla: D-izomer je vždy pravotočivý, L-izomer je vždy levotočivý

Optické izomery se označují jako enantiomery obsahují alespoň jeden chirální uhlík jsou barevné látky nejsou (s barevností nesouvisí) stáčí rovinu lineárně polarizovaného světla: D-izomer je vždy pravotočivý, L-izomer je vždy levotočivý směr rotace nesouvisí s označením D- / L-

Sacharidy jsou polární sloučeniny vždy rozpustné ve vodě vždy sladké chuti ve vodě disociovány v ionty

Sacharidy jsou polární sloučeniny vždy rozpustné ve vodě např. celulóza není vždy sladké chuti např. polysacharidy nejsou ve vodě disociovány v ionty nejsou (jde o látky neutrální)

Glukóza je nejsladší přirozený monosacharid se vyskytuje převážně jako glukofuranóza je monomerem škrobu se ve vodném roztoku vyskytuje pouze jako -D-glukóza

Glukóza je nejsladší přirozený monosacharid tím je fruktóza se vyskytuje převážně jako glukofuranóza je monomerem škrobu škrob je polymer glukózy (glukan) se ve vodném roztoku vyskytuje pouze jako -D-glukóza ve vodném roztoku se ustavuje rovnováha převážně mezi –D-glukopyranózou a –D- glukopyranózou (příčina tzv. mutarotace), nicméně jsou přítomny i další minoritní struktury: furanózové cykly i lineární forma

furanózy: fruktóza ribóza pyranózy a furanózy pyranózy: aldohexózy furanózy: fruktóza ribóza převažuje glukopyranóza Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

Laktóza je epimer glukózy se vyskytuje v mléce obsahuje galaktózu obsahuje N-glykosidovou vazbu

Laktóza je epimer glukózy nejde o izomery - je to disacharid se vyskytuje v mléce obsahuje galaktózu a glukózu (Gal a Glc jsou epimery) obsahuje N-glykosidovou vazbu oligo- a polysacharidy obsahují O-glykosidovou vazbu – monosacharidy jsou k sobě vázány přes kyslík (O)

volný anomerní (= poloacetalový) hydroxyl  redukční účinky Sacharóza -Glc(1→4)Gal -Gal(1→4)Glc -Glc(1→2)- Fru Obrázek převzat z knihy: J.Koolman, K.H.Röhm / Color Atlas of Biochemistry, 2nd edition, Thieme 2005

Sacharid je redukující, pokud obsahuje volnou poloacetalovou hydroxylovou skupinu může být redukován na cukerný alkohol se může vázat na protein O-glykosidovou vazbou vytváří pouze větvené polymery

Sacharid je redukující, pokud obsahuje volnou poloacetalovou hydroxylovou skupinu může být redukován na cukerný alkohol se může vázat na protein O-glykosidovou vazbou přes serin nebo threonin vytváří pouze větvené polymery např. amylóza ve škrobu nebo celulóza jsou lineární, tj. nevětvené

CELULÓZA -Glc(1→4)Glc Obrázky převzaty z http://web.chemistry.gatech.edu/~williams/bCourse_Information/6521/carbo/glu/cellulose_int_2.jpg http://www.kjemi.uio.no/14_skole/modul/Evina_organisk/Org_K3fig14_cellulose.JPG (říjen 2007)

Glykogen má podobnou strukturu jako amylopektin je polymer glukózy obsahuje pouze -(1,4)-O-glykosidové vazby obsahuje ve své molekule pouze jeden tzv. redukující konec

Glykogen má podobnou strukturu jako amylopektin je polymer glukózy větvený podobně jako amylopektin škrobu obsahuje pouze -(1,4)-O-glykosidové vazby větvení je dáno přítomností -(1,6)-O-glykosidových vazeb obsahuje ve své molekule pouze jeden tzv. redukující konec všechny ostatní konce (větviček) jsou neredukující, neboť anomerní hydroxylová skupina koncových glukóz je vázána v O-glykosidové vazbě

GLYKOGEN (Glc)n neredukující konec redukující konec OH Obrázek převzat z http://students.ou.edu/R/Ben.A.Rodriguez-1/glycogen.gif (říjen 2007)

K derivátům sacharidů patří sorbitol – vzniká redukcí glukózy uronové kyseliny – vznikají oxidací aldehydové skupiny aldóz fosforečné estery aminocukry – vyskytují se v glykoproteinech

K derivátům sacharidů patří sorbitol – vzniká redukcí glukózy uronové kyseliny – vznikají oxidací aldehydové skupiny aldóz vznikají ox. prim. alkohol. sk. fosforečné estery aminocukry – vyskytují se v glykoproteinech a proteoglykanech

oxidací monosacharidů vznikají kyseliny aldarové (glukarová) na C1 i C6 = dikarboxylové aldonové (glukonová) na C1 alduronové (glukuronová) na C6

Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry redukcí sekundární –OH skupiny vznikají deoxycukry 2-deoxy-D-ribóza náhradou –OH skupiny aminoskupinou vznikají aminocukry D-glukózamin Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry

esterifikací vznikají estery s H3PO4 (meziprodukty metabolismu) s H2SO4 (součást proteoglykanů) Obrázek převzat z knihy: J.Koolman, K.H.Röhm / Color Atlas of Biochemistry, 2nd edition, Thieme 2005

Uronové kyseliny obsahují karboxylovou skupinu jsou součástí proteoglykanů jsou součástí glykosaminoglykanů mají hydrofóbní charakter

Uronové kyseliny obsahují karboxylovou skupinu jsou součástí proteoglykanů jsou součástí glykosaminoglykanů mají hydrofóbní charakter naopak: jsou to polární molekuly obsažené v glykosaminoglykanech (polysacharidech proteoglykanů) – váží na sebe vodu a ionty v extracelulární matrix

Glykosaminoglykany patří mezi polysacharidy obsahují aminocukry mají větvenou molekulu se vyskytují v pojivu

Glykosaminoglykany patří mezi polysacharidy obsahují aminocukry a uronové kyseliny mají větvenou molekulu jsou lineární se vyskytují v pojivu jako součást proteoglykanů

+ glykosaminoglykany (GAG) PROTEOGLYKANY osový protein + glykosaminoglykany (GAG) (aminocukr-uronová kys.)n Obrázek převzat z http://www.grandmeadows.com/archives/truth1.gif (říjen 2007)