PRAVIDLA A NORMY CHOVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum
Advertisements

Webové nástroje, komunikace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
E TIKETA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Internetové připojení, práce s internetem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Seminář etika a etiketa V tlumočnické profesi Šárka Valverde
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
PRÁVNÍ NORMA A ZÁKON Mgr. Michal Oblouk.
Digitalizace výuky Příjemce
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
Morálka a mravnost Petr Machala.
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
DUM může pomoci při výuce učiva o pravidlech a jejich významu.
I ve škole s pravidly Petr Machala.
Jiří Stanislav Guth - Jarkovský
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Charakter Pavel Šuranský.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Norma, právo, forma zákonů
Informace a informační zdroje
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ÚVOD- ETIKETA_PREZENTACE_01 Název školyStřední škola.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_10_ Společenská pravidla Číslo projektu:
Mgr. Michal Oblouk PRÁVNÍ NORMA A ZÁKON. PRÁVNÍ NORMA závazné pravidlo jednání, které přejímá nebo vytváří stát a jehož dodržování je státem vynucováno.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Právo sociálního zabezpečení
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Práva a povinnosti mezi manželi
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
PRAVIDLA A NORMY CHOVÁNÍ
Pravidla chování, právo a morálka
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
Lidská práva.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Morálka 1 – Morálka VY_32_INOVACE_ 42_836
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_10 Společenské normy
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
NETIKETA – správné chování na internetu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Informace a informační zdroje
NETIKETA.
Občanská výchova 6.ročník PhDr. Martina tesaříková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

PRAVIDLA A NORMY CHOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk

PRAVIDLA CHOVÁNÍ právní normy – zákony morální pravidla od narození patříme do skupiny lidí – mezi lidmi se pohybujeme celý život aby si lidé vzájemně neubližovali a neobtěžovali ostatní svým nevhodným chováním, vytvořili PRAVIDLA CHOVÁNÍ 3 základní typy: právní normy – zákony morální pravidla společenská pravidla

PRÁVNÍ NORMY zákony jsou psané stanovují, co člověk nesmí, a co naopak musí udělat vymezují určitou hranici, kterou člověk nesmí překročit porušení je trestné – viníka vyšetřuje policie a trest mu vyměřují soudy

MORÁLNÍ PRAVIDLA vznikají přirozeně jako soubor nepsaných pravidel k hlavním morálním zásadám patří takt, ohleduplnost a úcta k jiným lidem při jejich porušení nás netrestají soudy a policie, ale je to otázka našeho svědomí

SPOLEČENSKÁ PRAVIDLA vznikla z morálních pravidel etiketa soubor psaných i nepsaných pravidel společenského styku v různých životních situacích vymezují, co je správné a co nesprávné, co vhodné a co ne porušení není trestné druhy: konvence – ustálený způsob jednání nebo společenské pravidlo zvyky a obyčeje – lidé dlouho opakují určité jednání, až se stane závazným normy (standardy) slušného chování

ETIKETA pravidla zdvořilého chování porušení sice společnost odmítá, ale netrestá a vlastně ani neodsuzuje, kdo porušil etiketu, je nevychovaný a nezdvořilý, nemusí však být mravně špatný je součástí společenského mravu její pravidla jsou původně nepsaná a někdy není jasné, proč se určité chování předepisuje nebo naopak zakazuje, většinou však zpříjemňují vzájemný styk a často vyjadřují jistou zdrženlivost a respekt k ostatním, k ženám a starším dodržováním etikety dává člověk najevo, že ví „co se sluší“ a že tedy do daného prostředí patří, předchází tím konfliktům a zároveň se brání nežádoucí důvěrnosti

ETIKETA pravidla dobrého chování zná a vymáhá každá společnost vznikla na panovnických dvorech už ve starém Egyptě, v Japonsku, v Evropě vzrostl její význam zejména počátkem novověku a vyvrcholil v 18. století u nás se proslavil ceremoniář prezidenta Masaryka Jiří Guth- Jarkovský, autor Společenského katechismu je vysoce konvenční záležitost a je tedy v každé společnosti a v každém prostředí odlišná - přesto se téměř vždy soustřeďuje na několik hlavních okruhů: držení těla a gest oblečení a účesu pozdravu a gest při setkání a loučení chování při jídle chování vůči osobám druhého pohlaví řeči a rozhovoru

NETIKETA pomyslná sbírka pravidel a zásad, která by se měla dodržovat v internetovém světě slovo je odvozeno z anglického net (= síť; častá zkratka pro internet) a slova etiketa mnoho lidí si myslí, že při vstupu do internetového světa mají naprostou anonymitu, což je velký omyl – téměř vždycky se dá pomocí různých metod internetový uživatel vystopovat, hodně uživatelů si to neuvědomuje, takže permanentně vstupují do nebezpečí tím, že na chatech nebo diskuzích ostatní uživatele urážejí, vysmívají se jim nebo se o nich vyjadřují vulgárně je třeba si uvědomit, že v internetovém světě bychom se měli chovat podobně jako ve světě reálném, tedy jako civilizovaní lidé

PRAVIDLA NETIKETY nezapomínejte, že na druhém konci jsou lidé a ne počítač – to, co napíšete do počítače, byste možná dotyčnému nikdy neřekli do očí dodržujte obvyklá pravidla slušnosti normálního života zjistěte si taktně, s kým mluvíte - politika, náboženství a podobné problémy by proto měly být diskutovány s maximálním taktem a v mezích slušnosti berte ohled na druhé - ne každý má tak dobré internetové připojení jako vy je vhodné psát s diakritikou, vyvarujete se tak nedorozumění, nekomolte rodnou řeč, nezveřejňujte nepravdivé, nebo i pravdivé, ale choulostivé informace pomáhejte v diskuzích - pokud má někdo v diskuzi nějaký problém, odpovězte mu, pokud znáte odpověď, někdo jiný zase pomůže vám, platí zásada: „Napřed poslouchej, pak piš.“ respektujte soukromí jiných nezneužívejte svou moc či své vědomosti odpouštějte ostatním chyby, i vy je děláte - nevysmívejte se jim a nenadávejte za ně nešiřte hoaxy - zahlcují internet nerozesílejte spam a reklamu neporušujte autorská práva

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Etiketa http://cs.wikipedia.org/wiki/Netiketa http://jaroslaw.blog.cz/1203/znalec-prava-na-rozkaz- zakonodarce-vytvari-pravni-normy-a-soudce-podle-nich-soudi http://www.chytrazena.cz/pravni-vs-moralni-normy-9926.html http://www.prokrasnetelo.cz/clanky/famy-jsou-jako-pomluvy.- ublizuji/ http://www.bux.cz/knihy/71008-pravidla-slusneho-chovani-pro- skolaky-a-predskolaky.html http://www.bux.cz/knihy/60018-etiketa-prirucni-encyklopedie- slusneho-chovani.html