OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SFŽP ČR Úpravy dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu při MŠ
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Dobrý den Ing. Kateřina Nousková
Rozhodnutí o poskytnutí dotace
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
PRIORITNÍ OSA 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží Petr Stejskal Odbor ochrany přírody, odpadů a environmentálního.
Globální granty Olomouckého kraje na léta Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
SEMINÁŘ PRO PODNIKATELE
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Operační program Životní prostředí
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 a předcházení vzniku odpadů.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal Odbor ochrany přírody, odpadů a environmentálního vzdělávání

SFŽP ČR Státní organizace zřízená zákonem Příjmy z poplatků a pokut z oblasti ŽP Účet nezávislý na SR Finance využívány pro financování projektů v oblasti ŽP V současné době převážně kofinancování OPŽP

OPŽP Druhý největší OP (2007-2013) Řídící orgán – MŽP 8 Prioritních os Přes 5 mld. EUR z FS a ERDF Přes 300 mil. EUR ze SFŽP a SR

Prioritní osa 4 - oblasti podpory V rámci prioritní osy 4 jsou realizovány následující oblasti podpory: Oblast podpory 4.1 Zkvalitnění nakládaní s odpady (520 mil EUR) Oblast podpory 4.2 Odstraňování starých ekologických zátěží (256 mil EUR)

Základní dokumenty Programový dokument OPŽP Implementační dokument Směrnice MŽP č. 12/2009 o předkládání žádostí a poskytování podpory Příručka pro žadatele Závazné pokyny pro žadatele Dokumenty jsou ke stažení na www.opzp.cz

PODPOROVANÉ PROJEKTY 4.1 Integrované systémy nakládání s odpady (ZEVO,MBÚ) Zařízení na úpravu nebo využívání odpadů, zejména na třídění, úpravu a recyklaci odpadů, kompostárny Systémy odděleného sběru, skladování a manipulace s odpady (překladiště) Rekultivace starých skládek a odstranění nepovolených skládek systémy pro separaci bioodpadů.

realizace průzkumných prací, analýz rizik, PODPOROVANÉ PROJEKTY 4.2 inventarizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst, kategorizace priorit pro výběr nejzávažněji kontaminovaných míst k sanaci, realizace průzkumných prací, analýz rizik, sanace vážně kontaminovaných lokalit.

SRUKTURA PODPORY Celkové způsobilé (uznatelné) výdaje projektu 100% Příspěvek Společenství výše příspěvku z FS) max. 85 % Příspěvek SFŽP ČR a SR max. 5 % Spoluúčast příjemce podpory min. 10 %

STRUKTURA PODPORY - OMEZENÍ Pravidla pro poskytování veřejné podpory (regionální podpora, MSP, de minimis, Pokyny pro ŽP) Finanční analýza u projektů generujících příjem (vyplývá z Obecného nařízení, čl. 55. Odstavec 1) Mimo rámec VP a negenerující příjmy

PŘÍJEMCI PODPORY neziskové organizace, územní samosprávné celky a jejich svazky, občanská sdružení a církve, fyzické osoby, podnikatelské subjekty, příspěvkové organizace, státní podniky, nadace a nadační fondy, organizace zřízené na základě zvláštního zákona Podrobnější informace – Implementační dokument.

Projektový cyklus Výzva (cca 2 měsíce) příjem žádostí (minimálně územní rozhodnutí, vlastnictví či nájem pozemků)) posouzení formálních náležitostí a přijatelnosti projektu – akceptace žádosti hodnocení projektu – výběrová kritéria technické (váha 50%) ekologické (váha 50%) Realizace projektu v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Registrační list, Rozhodnutí ministra (cca 4 měsíce) zpracování podkladů ke smlouvě (důraz kladen na kvalitní výběrové řízení) Rozhodnutí o poskytnutí dotace a podpis Smlouvy o podpoře realizace projektu – financování, průběžné kontroly závěrečné vyhodnocení akce

Výsledky výzev v Prioritní ose 4 1. Výzva – podzim 2007 4.1 schváleno 145 žádostí (cca 2,3 mld.Kč celkové náklady) 4.2 schváleno 9 žádostí (968 mil.Kč celkové náklady) 5. Výzva – podzim 2008 4.1 schváleno 262 žádostí (necelé 4 mld.Kč celkové náklady) 4.2 schváleno 23 žádostí (430 mil.Kč celkové náklady) 11. Výzva – podzim 2009 4.1 hodnoceno 440 žádostí, schváleno 169 (alokace 1,5 mld Kč) 4.2 hodnoceno 53 žádostí, schváleno 30 (alokace 1,5 mld Kč) 15. Výzva (EVO a MBŮ) – od ledna 2010 do června 2011 (alokace 6 mld Kč) 19. Výzva květen 2010 4.1 hodnoceno 234 žádostí, schváleno 202 (alokace 1,5 mld Kč) 4.2 hodnoceno 47 žádostí, schváleno 44 (alokace 0,5 mld Kč, jen žádosti AR) 27. Výzva květen 2011 – podobně jako 19. Výzva bude zaměřena na KO

Sběrné dvory

Úprava a recyklace odpadů

Systémy odděleného sběru

Rekultivace skládek

Sanace SEZ

Očekávaný vývoj v PO4 Ubylo alokovaných prostředků (pol. roku 2011) Dostatek (přebytek) projektů Určení priorit Nutná omezení Pečlivě volit projekty a sledovat situaci

Petr Stejskal Státní fond životního prostředí ČR Kaplanova 1931/1, 148 00 Praha 11 tel.: 267 994 363, fax: 272 936 597, e-mail: petr.stejskal@sfzp.cz