České předsednictví v Radě EU Hana Secká Jana Flégrová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Výsledky českého předsednictví v Radě EU 29. června 2009, Praha.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Základní škola Evropské unie
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Alexandr Vondra Češi v Evropě. ČR v Evropě - Vize ODS  „Kotva“ na Západě (trojúhelník NATO – EU – sousedské vztahy)  Otevřené, liberální.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Mezinárodní finanční instituce
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení podnikatelského sektoru) Leden 2008 Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
Postavení Evropy ve světě
Společná obchodní politika EU
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Transkript prezentace:

České předsednictví v Radě EU Hana Secká Jana Flégrová

Logo předsednictví

Logo s mottem

První plány – 18měsíční program francouzského, českého a švédského předsednictví ( – ) Spolupráce Francie, ČR a Švédska („trio“) Cíl: zajistit lepší kontinuitu práce Rady EU Dvě části 1. Strategický rámec 2. Program činnosti Např.: otázky změny klimatu, konkurenceschopnosti, zemědělské politiky, rozšíření EU, spolupráce s OSN a NATO

Hlavní aktéři Mirek Topolánek – předseda Evropské rady, řešení plynové krize (Rusko x Ukrajina), nevhodně přirovnal protikrizovou politiku USA k „cestě do pekel“, jeho vláda ztratila důvěru Poslanecké sněmovny, celkové Topolánkovo působení ve funkci předsedy Evropské rady bylo hodnoceno pochvalně, jedním z kladů odcházejícího předsednického týmu Topolánka je ratifikace Lisabonské smlouvy v obou komorách. Václav Klaus – měl nejhorší mediální obraz, zejm. za: názory na evropskou integraci, postoj k Lisabonské smlouvě, zpochybňování změn klimatu a vystoupení v Evropském parlamentu. Předsedal summitům: 1. summit EU – Japonsko o hospodářské krizi a klimatických změnách (Praha ) 2. summit EU – Čína o lidských právech, spolupráci v technice, životním prostředí (Praha ) 3. summit EU – Rusko o globální finanční ekonomické krizi, o otázkách Evropy, EU, Ruska, Číny a dalších věcí. (Chabarovsk ) 4. summit EU – Jižní Korea o ekonomických otázkách (Soul )

Hlavní aktéři Jan Fischer – předseda Evropské rady, prioritou dokončení předsednictví, prosadil smlouvu o smlouvě budoucí, která snížila odpor Irů vůči Lisabonské smlouvě. Červnový summit v Bruselu – záruka pro Iry, vyčítána komunistická minulost, úspěšně dokončil české předsednictví, pochválen prezidentem Sarkozym. Karel Schwarzenberg - jako ministr zahraničí se aktivně podílel jako vedoucí mise na řešení války v pásmu Gazy – což bylo také předmětem kritiky kvůli údajnému stranění Izraeli -> negativní dopad na hodnocení českého předsednictví.

Hlavní aktéři Alexandr Vondra - v ČR zastával funkci českého vicepremiéra pro evropské záležitosti, odborník na zahraniční politiku, jeho pověst poškodila podoba plastiky Entropa, kterou Vondra u autora objednal, kritizován byl i za postoj k plynové krizi. Miroslav Kalousek - označován za muže na správném místě, dobrého hospodáře a odpůrce protekcionismu; bylo mu vytýkáno, že podcenil ekonomickou krizi; Nesouhlasil se zbytečným zadlužováním se jednotlivých evropských států, podílel se na dohodě ohledně přeřazení některých služeb do nižší sazby DPH

Hlavní aktéři Jan Kohout - vedl českou diplomacii ve vládě Jana Fischera, umístění plastiky Entropa a její sundání označil za „pitomost“, nejednoznačnou úlohu měl Kohout při zavedení kanadských víz Štefan Füle - označován za profesionála; jako ministru pro evropské záležitosti mu byla připisována zásluha na úspěšném zvládnutí červnového summitu; negativně hodnocen jeho nápad o formě předání českého předsednictví Švédům; za nedořešené záležitosti českého předsednictví označil nedotaženou volbu předsedy Evropské komise, rozšíření EU o Chorvatsko a nesplněná očekávání o posílení vztahů s novou americkou administrativou.

Priority českého předsednictví v Radě EU hlavní cíle, kterých hodlá předsedající země v průběhu svého předsednictví dosáhnout předsedající země představí na začátku svého funkčního období své priority vycházejí z aktuální situace v EU zohlednění plánů Evropské komise, Francie a Švédska + dlouhodobé směřování EU a očekávaný celosvětový politický a hospodářský vývoj v říjnu 2007 schválen dokument k prioritám předsednictví ČR klíčová témata: ekonomika, energetika, EU ve světě

Ekonomika zabránění prohlubování krize a znovuoživit hospodářský růst unijních ekonomik jednání o reformě finančního systému rozvoj lidského kapitálu podporou vzdělání, výzkumu a vývoje a uvolňováním rezerv vnitřního trhu rozvoj konkurenceschopnosti

Energetika ochrana klimatu po roce 2012 směřování ke snižování energetické náročnosti ekonomiky a snížení dopadů energetiky na životní prostředí úspory energie, účelné substituce dovážených a fosilních paliv a podpora investic do vývoje nových efektivních technologií

EU ve světě transatlantická otázka – účast amerického prezidenta na summitu EU a USA východní partnerství - výrazná priorita pro české předsednictví - přístupová jednání rozvojová spolupráce, podpora lidských práv, budování demokracie a řešení konfliktů ve světě otázka šíření jaderných zbraní a mezinárodní terorismus pokrok v schengenské spolupráci, policejní spolupráce a spolupráce členských států v civilních a trestních věcech

Mediální obraz českého předsednictví vznik pomocí internetových serverů, televize, rozhlasu, v celostátních a regionálních denících nejčastěji sledován vztah domácí politiky a evropského předsednictví a střídání Topolánkovy vlády s úřednickým kabinetem Jana Fischera dva vrcholy medializace: a) leden Mirek Topolánek ve snaze přispět k vyřešení dvou konfliktů – válce v Gaze a sporu mezi Ruskem a Ukrajinou (přerušení dodávek plynu do Evropy) b) březen vláda ztratila důvěru Poslanecké sněmovny a hned následující den vystoupil premiér s kritikou amerických protikrizových opatření, která označil za „cestu do pekel“.

Mediální obraz českého předsednictví Přehled hlavních událostí Graf znázorňuje vývoj medializace českého předsednictví po jednotlivých týdnech. V grafu je zachycen vliv důležitých událostí předsednictví na výši jeho publicity.

Mediální obraz českého předsednictví negativní hodnocení – pád Topolánkovy vlády, plastika Entropa, vztah Václava Klause k českému předsednictví, heslo „Evropě to osladíme“ pozitivní hodnocení – snaha vyřešit plynový spor mezi Ruskem a Ukrajinou, přístup předsednického týmu ke globální ekonomické krizi, odmítání protekcionismu, schválení Lisabonské smlouvy Senátem a její ratifikace

Mediální obraz českého předsednictví Z regionálních deníků se o české předsednictví nejvíce zajímaly např. Pražský deník, Českobudějovický deník atd Z celostátních deníků se o české předsednictví nejvíce zajímaly Lidové noviny, Mladá fronta DNES, Právo a Hospodářské noviny,

Mediální obraz českého předsednictví České předsednictví bylo ale celkově hodnoceno dobře, když i přes pád vlády, nástup Jana Fišera jako předsedy a dosavadní nezkušenost ČR, byly průběžně řešeny problémy, které se za dobu českého předsednictví objevily. ČR v rámci předsednictví hájila zájmy všech států, byla snaha nastavit stejné podmínky a stejné možnosti pro všechny státy, zejm. v oblasti hospodářského rozvoje.

Závěrečná diskuze: Mělo dle VAŠEHO názoru české předsednictví kladné / záporné ohlasy ve světě? Řekněte, co považujete za největší výhru a co za největší prohru českého předsednictví.

. Děkujeme za pozornost Nashledanou