registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
DPH – daň z přidané hodnoty
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ovoce – Význam ve výživě
NEDOSTATKY VÍNA, VADY A CHOROBY VÍNA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kobliha – schéma pracovního postupu
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
výroba piva – kvašení a dokvašování
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_TOS_080110 VÝROBA VÍN BÍLÝCH obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Fáze výroby bílého vína Surovina Odzrňování hroznů Lisování Úprava moštu před kvašením Alkoholové kvašení moštů Burčák Dokvášení Stáčení vína Školení vína Lahvování obr. 2

Surovina Zdravé hrozny tvoří základní předpoklad pro výrobu kvalitních jakostních vín. Nezralé hrozny se zelenými třapinami dávají vínu příchuť po třapinách a chlorofylu.

Odzrněním jsou pevné části hroznu – třapiny a dřevité části, Odzrňování hroznů Odzrněním jsou pevné části hroznu – třapiny a dřevité části, odděleny od bobulí.

Zpracované hrozny ihned lisujeme. Lisováním oddělujeme mošt od pevných částí.

Úprava moštu před kvašením Odkalování moštu je nezbytnou součástí procesu kvašení, kdy sedimentací odstraníme z moštu nežádoucí pevné částice.

Alkoholové kvašení – fermentace Je biochemický proces při kterém jsou cukry hroznů (glukóza a fruktóza) přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek.

Burčák V této fázi je v moštu prokvašena asi polovina cukru. Jedná se fázi bouřlivého kvašení.

Dokvášení V této fázi je nutné sledovat vývoj obsahu zbytkového cukru v mladém víně. To znamená zastavit kvašení na požadovaném obsahu zbytkového cukru.

Po usazení sedimentů (zbytku kvasinek) se víno stáčí do jiné nádoby. Stáčení vína Po usazení sedimentů (zbytku kvasinek) se víno stáčí do jiné nádoby.

Je souhrn činností, jimiž zvyšujeme kvalitu vína Školení vína Je souhrn činností, jimiž zvyšujeme kvalitu vína a zajišťujeme jeho stabilizaci.

Školení vína BATONAGE SCELOVÁNÍ VÍN ČIŘENÍ STABILIZACE VÍN ZRÁNÍ VÍNA FILTRACE

Batonage – míchání na kvasnicích Po první stáčce můžeme nechat víno ležet na jemných kvasnicích. Pravidelným promícháváním vína docílíme toho, že kvasnice předají vínům sekundární aromatiku a široký chuťový projev.

Scelování vín Ke zlepšení jakosti konečného výrobku se provádí scelování, tj. mísení vín. Používá se zejména u výroby známkových vín, které tak získávají stabilní kvalitu a charakter.

Čiření vína Je to usazování částic (kvasinky, barviva, třísloviny) ve víně. Pro urychlení vysrážení těchto částic přidáváme do vína čiřící prostředky, které napomáhají rychlejší sedimentaci.

Stabilizace vína Pomocí stabilizace likvidujeme nežádoucí mikroorganismy, které by mohly negativně ovlivnit víno po lahvování. Stabilitu vína dnes ovlivňujeme chladem, teplem a používáním oxidu siřičitého.

Zrání vína V této fázi se dotváří chuť a aroma vína Průběh zrání je ovlivňován vlivem kyslíku, tedy mikrooxidací – pozvolné okysličování umožňují sudy. Nádoby mají tedy svůj velký podíl na rychlosti a kvalitě zrání.

Filtrace Před stáčením vína do lahví probíhá DESKOVÝ FILTR KŘEMELINOVÝ FILTR Filtrace Před stáčením vína do lahví probíhá několik filtrací. Poslední filtrace si klade za cíl mikrobiologickou stabilitu vín. Víno se nejčastěji filtruje přes křemelinu, celulózová vlákna a jiné filtrační vložky.

Lahvování Závěrečná fáze výroby vína je důležitější, než by se na první pohled zdálo. Úroveň lahvovacího procesu přímo ovlivní výslednou kvalitu vína.

Použitá literatura Text: PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů -- 2., aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3487-3. KRAUS, Vilém, Zuzana FOFFOVÁ a Bohumil VURM. Encyklopedie českého a moravského vína, 2 díl. Praha: Praga Mystika, 2008. ISBN 978-808676709-3.

Citace zdrojů obr. 1: Vinařství Mikrosvín Mikulov [online]. [cit. 2012-10-06]. Dostupné pod licencí Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s. z: http://www.mikrosvin.cz/vinice/podklady.html obr. 2: Vinařství Mikrosvín Mikulov, [cit. 2012-10-06]. Dostupné pod licencí Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s. z: http://www.mikrosvin.cz/vinice/podklady.html