Slaďování osobního/rodinného a pracovního života v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Genderový audit v praxi
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Závěrečná mezinárodní konference projektu MOPPS Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Netradiční formy práce nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
IveHale s.r.o..
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
Sla ďování pracovního a osobního života : nástroje a přínosy pro zaměstnavatele Mgr. Nina Bosničová, Ph.D. Gender Studies, o.p.s.
1 BOJ NA TRHU PRÁCE aneb bojujeme se ctí Kateřina Cempírková HR manager 21. května 2008, Praha.
TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?
Work Life Balance Slaďování práce a rodiny nejen pro ženy.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Implementace systému flexibilních benefitů
Podpora částečných úvazků?
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Rovné příležitosti žen a mužů v zaměstnání Mgr. Kateřina Machovcová, Lucie Hradecká partner rozvojového partnerství NORA, o. p. s. Best Western Hotel Vladimir,
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Netradiční formy práce nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
Mgr. et Mgr. Lucie Grůzová. Společnost a dítě  Postavení dítěte = postavení dospělého  ( stvrzeno Úmluvou o právech dítěte 1989 )  Národní politika.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Personální strategie mezinárodní firmy
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Naše vize: Domov, ve kterém je o seniory postaráno tak, jak bychom chtěli, aby se jednou někdo staral o nás….
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Problémy personálního rozvoje a zaměstnávání žen
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Rodinná politika Libereckého kraje
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Benefity.
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Slaďování osobního/rodinného a pracovního života v ČR Nina Bosničová Gender Studies, o.p.s.

Work/Life Balance Téma flexibilního pracovního uspořádání je potřeba zasadit do širšího kontextu problematiky slaďování osobního a pracovního života „Slaďování osobního/rodinného a pracovního života znamená, že zaměstnanci/-kyně mají jistý stupeň kontroly nad tím kdy, kde a jak pracují. Sladění v ideálním případě znamená, že zaměstnavatel uzná právo jednotlivce na plnohodnotný život v rámci i mimo práce.“ (Zdroj: http://www.employersforwork-lifebalance.org.uk/work/definition.htm) „Lidé, kteří mají bohatý osobní život, jsou pro firmu hodnotnější. Ti, co zasvětili všechen čas jen práci, ztrácejí odstup a nemohou mít tak dobré nápady.“ – Jo Harlow, Nokia Generace „Y“ – reputace žádáného zaměstnavatele Možnosti slaďování by měli reagovat na individuální podmínky a potřeby zaměstnance/-kyně v určité fázi jeho/ její života – neexistuje univerzální recept Sladění neznamená ideální rovnováhu 50%-50%

Zdroj: http://www.worklifebalancecentre.org/nickhalpinl.php Work/Life Balance Zdroj: http://www.worklifebalancecentre.org/nickhalpinl.php

Aby to fungovalo… Právo slaďovat by měl mít každý (ne jenom rodiče malých dětí, ne jenom ženy), problémem může být i přílišné posuzování důvodů, proč někdo např. žádá o úpravu pracovní doby Ideální je systém kafetérie benefitů Nutný je a priori průzkum potřeb zaměstnaných Zásadní je podpora ze strany vedení, vedení by mělo jít příkladem Důležité je správné pochopení a zodpovědný management flexibilního pracovního uspořádání z obou směrů

Nástroje na slaďování I NETRADIČNÍ USPOŘÁDÁNÍ PRACOVNÍ DOBY a MÍSTA: a) flexibilní/pružná pracovní doba (ne holubník!, pozitivní v. negativní flexibilita), b) částečné úvazky (genderový rozdíl, rozdíl ČR v. zahraničí, přechody, mzda) c) sdílené pracovní úvazky (job-sharing) d) práce z domova e) stlačený pracovní týden

Nástroje na slaďování II FIREMNÍ OPATŘENÍ ORIENTOVANÉ NA ZAMĚSTNANÉ RODIČE: a) firemní mateřská školka, jesle, dětský koutek – NÁKLADY, NÁROČNOST LEGISLATIVY, neexistence daňových úlev, centrála v. regiony… b) podpora mateřské školky a jeslí v okolí firmy (v ČR funguje jenom se soukromými zařízeními) c) babysitting služby d) mateřské a rodičovské příspěvky, pobídky k dřívějšímu návratu e) letní programy, pobyty, aktivity pro děti zaměstnanců/-kyň f) kontakt s rodiči na mateřské/rodičovské dovolené g) „rodičovské“ sítě; web na výměnu zkušeností rodičů h) pomoc zaměstnancům/-kyním pečujícím o starší a nemohoucí členy rodiny/domácnosti

Co to dá zaměstnaným Lepší kvalitu života a pevnější zdraví (emotivní i fyzické, snížená míra stresu) Víc času na školení, tréninky a profesionální růst (důležité: doba, místo konání tréninků, zajištění hlídání) Dobrý pocit z pracovního místa → „zaměstnavatelovi na mně záleží“ Zdroj: http://www.employersforwork-lifebalance.org.uk/business/making_a_case.htm

Co to dá zaměstnavatelům The Costs and Benefits of Diversity, European Commission PROFITABILITA (pozor: DLOUHODOBÉ HLEDISKO) Zvýšená spokojenost zaměstnanců/-kyň (85%) (Získání a)Udržení si kvalitních a talentovaných zaměstnanců/-kyň (74%) Zvýšená produktivita (58%) Zvýšená reputace a konkurenceschopnost firmy (56%) Snížená fluktuace (55%) Snížená absence (50%) (výzkumy ukazují, že neočekávaná absence v práci je způsobovaná hlavně rodinnými důvody) Zdroj: http://www.stop-discrimination.info/fileadmin/pdfs/CostsBenefExSumEN.pdf

Co to dá zaměstnavatelům II Výzkum potřeb personalistů, Gender Studies, o.p.s. ZVÝŠENÍ KVALITY MANAŽERSKÝCH SCHOPNOSTÍ: „Manažeři nedokážou pracovat s tím, že tam mají ženu jenom půl dne, tři dny v týdnu… Podle mého je hlavním problémem organizace práce, leadership, je to, v čem my naprosto pokulháváme a v čem já vidím ten problém, proč ženy nemůžou pracovat na part-time, flexi-time…ve svém oddělení jsem chtěla otevřít místo na zkrácený úvazek, chtěla jsem si zkusit, co to je, řídit takhle člověka. Mám tam pozici asistentky, na šest hodin, nebylo to snadné, na druhou stranu mám výbornou asistentku…Ze začátku bylo náročné to řízení. Musím ji den předtím úkolovat, musím si to rozvrhnout. Je to problém pro lidi, kteří mají problém s organizací času práce …“. Zdroj: http://www.rovneprilezitosti.cz/admin/upload/0a348316d1/00447514a6.pdf

Co to dá zaměstnavatelům III Analýza nákladů a zisků: vliv prorodinných opatření na podnikovou ekonomiku, Studie zpracovaná pro Spolkové ministerstvo pro rodinu, seniory, ženy a mládež ZNÍŽENÍ NÁKLADŮ: náklady vzorové firmy spojené s odchody zaměstnanců na rodičovskou dovolenou sníženy na základě uplatnění prorodinných opatření o 55 % (poradenství, kontakt, flexibilní opatření, zkrácené úvazky, distanční práce, hlídání dětí) Zdroj: http://www.bmfsfj.de/RedaktionBMFSFJ/Internetredaktion/Pdf-Anlagen/PRM-24825-Langfassung,property=pdf.pdf

Příklady dobré praxe v ČR Práce z domova, částečné úvazky – Microsoft Job-Sharing – 3M Firemní školka – Raiffeisen Banka (zřízena a provozována externí firmou „na klíč“), Impact-Corti (formou o.s.) Letní školička pro děti zaměstnanců – Olho-Technik, letní příměstské tábory - Vodafone Dětský koutek – krátkodobé, nepravidelné vyřizování na HR oddělení, hlavně matky na MD/RD – ČSA Čilý kontakt s rodiči před a po dobu MD/RD, síťování rodičů malých dětí, zvaní na firemní akce, zasílaní firemního časopisu, nabízení pracovních pozic – Komerční banka Realizace průzkumů zaměřených na flexibilní formy práce – T-mobile

Děkuji za pozornost. Kontakt: nina.bosnicova@genderstudies.cz 224 915 666