Management ročník Společenského stravování Management v kostce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
managementu znalostí podle
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Historické etapy vývoje managementu
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Předmět: Řízení podniku 1
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Racionalizace řídící práce, time management
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Organizace a organizování podniku
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Personální plánování.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
MAnagement.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Struktura podnikatelského plánu
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
MANAGEMENT 6 Kontrolování. Poslání 5. manažerské funkce Včasné a hospodárné zjištění, rozbor a přijetí závěrů k odchylkám, které v řízeném procesu charakterizují.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Osobní management – modul č.4
Druhy kontroly. Druhy kontroly Kontrola z hlediska místa Přímá – probíhá na místě samém např. inspekce Nepřímá – kontrola výsledků činnosti, např.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Management a řízení hotelu
Digitální učební materiál
Ekonomika malých a středních podniků
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Management 161 2 ročník Společenského stravování Management v kostce 5.4.2017 „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 2 ročník Společenského stravování Management v kostce 161 Kuzněcov Gennadij Vytvořeno v PowerPoint 2003

Obsah: M a n a g e m e n t K o n t r o l o v á n í P l á n o v á n í 5.4.2017 Obsah: M a n a g e m e n t K o n t r o l o v á n í P l á n o v á n í O t á z k y k o p a k o v á n í V e d e n í S e z n a m l i t e r a t u r y K o n e c P e r s o n a l i s t i k a

Definice a obsahová náplň managementu. 5.4.2017 Definice a obsahová náplň managementu. „to manage“ lze z angličtiny přeložit jako: vést, řídit, spravovat, vědět si rady aj. Pojem management může znamenat: - Činnost člověka (management personální, výrobní, finanční…), - Vedení organizace (management TOP, střední, operativní), - Vědní disciplina (teorie managementu), - Dovednost člověka (uplatnění managementu v praxi) D e f i n i c e Management je soustava ověřených přístupů, metod, postupů a zkušeností, které se užívají manažerem za účelem dosažení stanovených cílů organizace. OBSAH konec

Definice a obsahová náplň managementu. 5.4.2017 Definice a obsahová náplň managementu. Národohospodářský vývoj Personalistika Financování Marketing Logistika Výroba Le g i s l a t i v a E k o l o g i e Podnik Vnitřní a vnější státní politika Struktura hodnot jedince (preference) Demografický vývoj Internacionalizace V ý v o j t r h u Trh zásobovací: - nabídka - konkurence Trh odbytový: - nabídka - konkurence OBSAH konec

Definice a obsahová náplň managementu . 5.4.2017 Definice a obsahová náplň managementu . Podnikání ovlivňují různé faktory, které manažer může: - využívat - ovlivňovat (eliminovat, zmírnit, částečně změnit) - respektovat Jsou to faktory: Vnitřní: finance, zaměstnance, technické zabezpečení, know-how (znalosti, postupy, technologie) může ovlivnit Vnější: a) zákazník, konkurence, dodavatele muže využit b) ekonomické (účetní a daňové předpisy, úvěrové podmínky, celní předpisy aj.), ostatní legislativa: sociální předpisy, ekologické předpisy, požární a bezpečnostní předpisy musí respektovat OBSAH konec

Definice a obsahová náplň managementu. 5.4.2017 Definice a obsahová náplň managementu. Nejdůležitější funkce manažera: - Plánování – stanovení cílů a postupů, jak jich dosáhnout - Organizování – zabezpečení zdrojů (hmotných, finančních, energetických…) - Personalistika – zabezpečení lidských zdrojů, školení, stimulování. - Vedení – motivace a komunikace. - Kontrolování – ověřování souladu plánu a skutečnosti - Koordinace – slaďování činnosti spolupracovníků Každou ze sekvenčních funkcí prostupují tzv. průběžné manažerské činnosti: analyzování řešených problémů rozhodování realizace (implementace včetně koordinace). OBSAH konec

P l á n o v á n í Plánování se používá v těchto významech: 5.4.2017 Plánování se používá v těchto významech: - činnosti: plán oprav, plán kontrol, tréninkový plán aj. - časový plán: měsíční plán, roční plán aj. - plán rozdělení zdrojů, materiálů: distribuční plán, finanční plán aj. - situační plán: plán města, budovy, bytu aj. Plán existuje ve formě: textu, grafu, kresby, kombinovaný. Definice: Plánování je výběr cílů a určení cest a způsobů pro jejich dosažení. V managementu má plán řídící úlohu. Plánování začíná od obecného ke konkrétnímu, tj. z plánů strategických (dlouhodobý plán) se odvozují plány střednědobé atd. Víceletý plán A k t u a l i z a c e Výsledek roční Roční plán Výsledek čtvrtletní Čtvrtletní plán Výsledek měsíční Měsíční plán OBSAH konec

P l á n o v á n í Druhy plánů OBSAH 5.4.2017 Druhy plánů (Dle délky plánovacího období) - dlouhodobé: 3 - 5 let (celkový záměr) - víceleté plány - střednědobé: 1 - 3 roky (plány výrobní) - roční plány - krátkodobé: 3 měsíce – 1 rok - čtvrtletní plány - průběžné: 1 týden až 3 měsíce - měsíční/týdenní plány (Dle oblasti řízení) - plány výroby (těžby, zpracování, montáže…) - plány finančních toků (finanční plány, rozpočty…) - plány personální (nábor zaměstnanců, školení…) - plány materiálových toků (plány dopravy, zásobování, odbytu…) (Dle rozhodovacího hlediska) – strategické navazuje na strategické cíle (TOP management) - taktické konkretizace cílů pro danou etapu rozvoje - operativní krátkodobé plány OBSAH konec

Schopnost dosahovat výkon Pracovní a organizační podmínky V e d e n í. 5.4.2017 Vedení je proces ovlivňování lidí tak, aby jejich činnost efektivně přispívala k dosažení stanovených cílů. Výkonnost pracovníka závisí Schopnost dosahovat výkon Pracovní a organizační podmínky V ý k o n M o t i v a c e OBSAH konec

Schopnost dosahovat výkon je daná: V e d e n í. 5.4.2017 Schopnost dosahovat výkon je daná: - kvalifikací (vzdělání, praktické zkušenosti aj.) - osobní předpoklady: fyzické a duševní aj. OBSAH konec

Pracovní a organizační podmínky: V e d e n í. 5.4.2017 Pracovní a organizační podmínky: - organizačně pracovní předpoklady (vymezení pravomocí a odpovědnosti, zajištění pracovních dispozic: pokynů a instrukcí ) - technicko-technologické předpoklady: (zajištění materiálu, výrobního zařízení, technologických postupů, zabezpečení vhodného pracovního prostředí: osvětlení, teplota aj.) OBSAH konec

V e d e n í. 5.4.2017 Motivace je soubor podnětů, které vedou lidi k tomu, že se chovají určitým způsobem. Faktory motivace: - využiti znalost lidských potřeb (viz. Maslowova teorie potřeb), - stanovení cílů (snadný úkol demotivuje, nesplnitelný úkol negativně působí na psychiku), - styl vedení (autoritativní, demokratický, liberální aj.), - osobnost vedoucího (koncepční vidění, odpovědnost aj.), - Motivační nástroje: - přímé (směrnice, nařízení, pokyny, instrukce delegování odpovědnosti) - nepřímé (prémie, odměny a i sankce, pochvaly, uznání atd.) OBSAH konec

Personalistika Personální management Personální management se zabývá: 5.4.2017 Každý podnik je závislý na lidských zdrojích. Personální management se zabývá: - Tvorbou personální politiky - Vedením pracovníků a participací Za tímto účelem se používají specifické nástroje personálního managemetu. Personální management do důchodu nové zaměstnance za lepším OBSAH konec

Nástroje personální politiky: Personalistika 5.4.2017 Nástroje personální politiky: Personální agenda Plánování lidských zdrojů Nábor, přijímání, zařazení, řízení adaptace, uvol‘nování Hodnocení pracovníků Sledování personálních nákladů, výkonů a odměňování Vzdělávání, zvyšování kvalifikace, kariéra Tvorba a sledování podmínek práce Kontrola ochrany zdraví a bezpečnosti Evidence, statistika a rozbor personálních íinformací OBSAH konec

Kontrolní proces plní funkce: Kontrolní proces se skládá: Kontrolování 5.4.2017 Podstatou je objektivní hodnocení vykonané práce z hlediska stanovených cílů. Smyslem ale je korekce pracovních procesů tak, aby bylo dosaženo těchto cílů co nejefektivněji. Kontrolní proces plní funkce: - prevence, ekonomickou (využití rezerv, odstranění chyb), sociální (zlepšuje vztahy). Kontrolní proces se skládá: Získání a výběr informace, Ověření správnosti informací (věrohodnost, úplnost aj.), Hodnocení kontrolovaných procesů Závěry a návrhy pro řídicí subjekt Zpětná kontrola OBSAH konec

Druhy a formy kontrolních procesů Kontrolování 5.4.2017 Druhy a formy kontrolních procesů Dle doby trvání: - nepřetržitá: u technologických procesu (výroba piva), sebekontrola), - občasná pravidelná: inventarizace, roční rozbory, - občasná nepravidelná: přepadová kontrola, neohlášená inventura. Dle časového hlediska: - předběžná (kontrola variant plánu), - průběžná (dispečink výroby) - Následná (revize, rozbor hospodářství) . Dle rozsahu: - komplexní (finanční kontrola v celé firmě), - dílčí (rozbor využití fondu pracovní doby) Dle úrovní řízení: - kontrola vrcholového managementu (vlastníkem, akcionářem), - Kontrola středního a nižšího managementu (operativní kontrola) OBSAH konec

Otázky k opakování. 5.4.2017 Co je management ? Je to soustava návodů, metod, postupů a zkušeností, které se užívají za účelem dosažení stanovených cílů. Co ovlivňuje podnikání ? Vnitřní faktory: zaměstnanci, finance, tech. vybavení aj Vnější faktory: zákazníci, dodavatele, konkurence, ekonomický vývoj, legislativa aj. Jak může manager tyto muže ovlivňovat, využívat, respektovat faktory ovlivnit ? Co je plánování ? Je to výběr cílů a určení cest a způsobů pro jejich dosažení Výkon pracovníka ovlivňuje ? - Schopnost dosahovat výkon, pracovní a organizační podmínky, motivace osob Čím se zabývá personální - Tvorbou personální politiky management?. - Vedením pracovníků a participací Jaké funkce plní kontrola ? - Prevence - Ekonomickou (využití rezerv a odstranění chyb - sociální (zlepšuje lidské vztahy) OBSAH konec

Seznam literatury * Základy managementu pro střední školy. J.Veber a kol., Fortuna, Praha 1996. * Marketing. Management. Kotler P., Praha, Victoria Publishing 1993 * Jak být ještě lepším manažerem. M. Armstrong, Praha, Victoria Publishing 1993 OBSAH konec

K o n e c Ano, chci ukončit prezentaci. Ne, chci pokračovat v práci. a vrátit se na poslední prohlížený snímek. OBSAH