Systém včasné intervence ve Svitavách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém včasné intervence ve Svitavách
Advertisements

EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Středisko integrace menšin Opava Husova
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
Analýza trendů kriminality v ČR k PhDr. Alena Marešová, IKSP.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Sociální patologie SCPT SCPA
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Konference a soutěže. Konference Škola a drogy 2014 pořádá SANANIM ve spolupráci s Prev-centremPrev-centrem Konference se uskuteční ve dnech října.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014
Minimální preventivní program školy
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Subjekty trestního řízení
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Sjednocení systému péče o ohrožené děti – vývoj a současný stav v kontextu s vývojem Systém včasné intervence - MV.
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Procesní postavení zvlášť zranitelné oběti – dítěte v přípravném řízení Povinnosti orgánů činných v trestním řízení Poslanecká sněmovna
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Informace o projektu
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Kybernetická kriminalita
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
NZDM V SÍTI – DOBRÁ PRAXE
Michaela Borovanská, Jana Malíková
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Systém včasné intervence ve Svitavách Prezentace k návštěvě delegace z Lotyšska Svitavy dne 18.5.2010 Zpracoval: PhDr. Erich Stündl, koordinátor prevence kriminality MěÚ Svitavy

Co je Systém včasné intervence (SVI)? 5.4.2017 Co je Systém včasné intervence (SVI)? SVI je včasná intervence při delikventním jednání, včasná pomoc dětem, které se opakovaně dostávají do sítě orgánů činných v trestním řízení, jejich rodinám nebo místním komunitám. Jedná se o efektivní řešení konfliktních situací způsobených delikventním jednáním, prevenci páchání další trestné činnosti, odklon od případné kriminální kariéry a snahy o satisfakci obětí trestné činnosti. Systém včasné intervence je způsob práce a komunikace v oblasti prevence kriminality a sociálně-právní ochrany dětí, jehož prostřednictvím vykonávají sociální, zdravotní a školské orgány, probační úředníci, Policie ČR, městská policie a nestátní organizace systematickou a nepřetržitou práci s kriminálně rizikovými dětmi, jejich rodinami a komunitou. SVI je včasná intervence při delikventním jednání, včasná pomoc dětem, které se opakovaně dostávají do sítě orgánů činných v trestním řízení, jejich rodinám nebo místním komunitám. Jedná se o efektivní řešení konfliktních situací způsobených delikventním jednáním, prevenci páchání další trestné činnosti, odklon od případné kriminální kariéry a snahy o satisfakci obětí trestné činnosti. 2 2

Hlavní cíle projektu SVI: Cílem SVI je prostřednictvím technického propojení institucí zabývajících se trestnou činností dětí a mládeže a oblastí sociálně právní ochrany dětí: zkvalitnit celkovou úroveň spolupráce všech zainteresovaných institucí, minimalizovat páchání další trestné činnosti, zlepšovat efektivitu ukládaných opatření - urychlit a zefektivnit veškeré postupy i metody práce a využívat beze zbytku všech legislativních nástrojů přijatých pro oblast trestné činnosti dětí a mládeže a sociálně-právní ochrany dětí. Věnovat se s maximální intenzitou období před spácháním provinění (činu jinak trestného), kdy existuje řada signálů o problematickém chování nebo prostředí v okolí dítěte.

Hlavní záměry projektu SVI: Zajištění maximální možné informovanosti všech subjektů zabývajících se oblastí trestné činnosti dětí a mládeže v co nejkratším čase o: nezletilých i mladistvých pachatelích trestné činnosti, uložení a průběhu přijatých výchovných, ochranných či trestních opatření, dětech, které jsou v péči orgánů sociálně-právní ochrany. Vytvoření podmínek pro možnost efektivním, rychlým a bezpečným způsobem oznámit do systému SVI: podezření na týrání nebo zneužívání dětí, další okolnosti nezbytné pro činnost orgánů SPOD.

Základní struktura (tři pilíře) SVI: 5.4.2017 Základní struktura (tři pilíře) SVI: Informace o problému Navazující aktivity Delikvent (Predelikvent) 5 5

Schéma propojení subjektů SVI Svitavy: Externí subjekty: úplné základní školy (obvod) střední školy (Svitavy) Nemocnice ve Svitavách pediatři SPP, Krizové centrum, Pedagogicko-psych. poradna

Dílčí vyhodnocení přínosů SVI: Významně poklesla trestná činnost dětí a mládeže ve městě i v regionu. Sledování vývoje trestné činnosti na relativně malém území s celkově nízkým počtem „skutků“ i pachatelů je problematické. Zásadních vlivů, které mohou mít za následek prudké výkyvy v tom či onom směru je více. Shora uvedené tvrzení však dokládá níže uvedená tabulka, která dokumentuje vývoj „trestné činnosti“ v předmětné skupině dětí a mladistvých v regionu Svitavska. 8

Základem snažení je pozitivní změna situace dítěte, rodiny a komunity!

Děkuji za pozornost Erich Stündl