WORKSHOP V4 +US EPA Technická sekce Oblastní inspektorát Olomouc Oddělení ochrany vod Mgr. Lukáš Čermák www.cizp.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

Dokumentace k zajištění BOZP
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Veřejná správa – úvod.
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Organizace Státní správy
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Právní úprava data retention a ochrana osobních údajů Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o. s.
Organizační členění ÚO
Likvidace starých ekologických zátěží
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Dokumentace k zajištění BOZP
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Ochrana půdy a lesa.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Kvalita v sociálních službách jako proces
Financování a účetnictví základních škol
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Inspekční a prosazovací přístup
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Ministerstvo financí ČR
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
10 pilířů reformy Policie ČR
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
Liberecký inspektorát ČŠI
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Ekonomické aspekty veřejné správy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Znečištěné místa na Slovácku
Setkání těžařů Mikulov, Hotel Galant,
Transkript prezentace:

WORKSHOP V4 +US EPA Technická sekce Oblastní inspektorát Olomouc Oddělení ochrany vod Mgr. Lukáš Čermák

Technická sekce Národní specialisté – sanace, remediační technologie, skládkování US EPA – Elliott Gilberg Maďarsko – Pal Varga Slovensko – Katarína Velčeková Polsko – Jaroslaw Gontek Česká Republika – Lukáš Čermák

Technická sekce - program Washington D.C. (19. – ) –Seznámení s právním systémem a zázemím –Průběžné školení zaměstnanců –Terénní exkurze – ČOV a Skládka TKO –Závěrečné vyhodnocení Praha ( ) –Úvodní vyhodnocení, diskuse –Exkurze – Sanace PARAMO, a.s. Kolín, Kutná Hora –Závěrečné návrhy a vyhodnocení programu

Technická sekce – Washington, D.C. Sanace recentních i historických zátěží –Struktura kompetencí – dělba odborných znalostí k lepšímu prosazení zákona –Právní zajištění – odborné posouzení+vnitřní právní servis+vnější právní servis+soudní specializace = prosazení práva –Financování – princip „znečišťovatel platí“ + „superfond“ tvořený platbami rizikových znečišťovatelů –Technologie – ověřeny a akreditovány laboratorními testy US EPA –Odborné zajištění – pravidelné 3leté odborné školení EPA pro všechny zúčastněné strany

Technická sekce – Washington, D.C.

Technická sekce – Praha Sanace „starých ekologických zátěží“ a havárií –Aktuální situace v okolí hliníkárny Ajka v Maďarsku –Kompetence jednotlivých inspekčních orgánů ve státech V4 Vlastní laboratoře a vzorkovací služba Masivní právní zázemí Intenzivní, aktivní spolupráce inspekce na sdílení a prezentování informací –Terénní exkurze KORAMO Kolín – PARAMO, a.s. – sanace masivní kontaminace ropnými látkami Kutná Hora – Důlní díla a znečištění těžkými kovy v důsledku historické těžby –Diskuse a doporučení k zefektivnění činnosti inspekcí

Technická sekce – Kutná hora

Technická sekce – závěrečná doporučení A.Finance 1.Regenerační fond 2.Rekultivační fond 3.Zvýšené pokuty za havárie v ne-BAT 4.Finanční odpovědnost statutárních zástupců 5.Vzdělávání jako příspěvek k provozu ČIŽP 6.Zákaz či omezení nakládání s majetkem B.Právo a kompetence 1.Silné a početné právní oddělení 2.Procesní a administrativní chyby inspekce nenegují přestupek 3.Úkolem inspekce není udělovat pokuty, ale bránit právo 4.„Inspektor = stát“ 5.„Mrtvola = trestný čin“ 6.Státní zastupitelství zastupuje stát

Technická sekce – závěrečná doporučení C.Struktura inspekce 1.Důsledné rozdělení kompetencí Inspektor – Právník 2.Přednášky jako prevence 3.Deník inspektora 4.Inspekce jako hlavní školící orgán 5.Inspekce jako součást EMAS 6.Protokol = raport kontroly D.Ostatní 1.Polootevřený CIS 2.Podněty KÚ a MV ČR 3.Příručka inspektora 4.Průběžné školení inspektorů 5.Hlášení závažných havárií i Inspekci

Děkuji za pozornost!