Vodiče elektrického proudu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Elektřina.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V KAPALINÁCH
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický obvod I..
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Co už víme o elektrickém proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
Elektrický proud v látkách
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU
Elektrický náboj. Elektrické pole
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Text pro žáky Vodiče a izolanty.
Elektrické vodiče a izolanty
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektrolýza chloridu sodného
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
40.1 Vedení proudu v kapalinách a plynech
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Vodiče elektrického proudu.
Elektrolýza a její využití
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Vedení proudu v plynech
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Elektrolytická disociace c hemicky čistá voda / destilovaná / – nevodič po vsypání kuchyňské soli (NaCl – chlorid sodný) dochází k tzv. elektrolytické.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Vedení elektrického proudu v plynech
Základní škola Čelákovice
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektrický proud v kapalinách
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Vodiče elektrického proudu. Elektrické izolanty Do obvodu budeme zapojovat různé předměty – železný klíč, papírovou obálku, plastové pravítko, skleněný teploměr, tužku. 

Vodiče elektrického proudu. Elektrické izolanty Látky, které vedou elektrický proud, nazýváme elektrické vodiče. Dobrými vodiči elektrického proudu jsou kovy, např. stříbro, měď, hliník, ocel… Vodiči el. proudu jsou i tuha a uhlíkové destičky. Látky, které nevedou elektrický proud, nazýváme elektrické izolanty. Elektrickými izolanty jsou např. sklo, plasty, guma, parafín, krystalická kuchyňská sůl...

Vedení elektrického proudu v kapalinách Destilovaná voda je elektrický izolant. Když ale do vody nasypeme trochu kuchyňské soli a necháme ji rozpustit, žárovka se rozsvítí, obvodem prochází elektrický proud. Roztok kuchyňské soli vede elektrický proud. Vodné roztoky některých látek, např. kuchyňské soli vedou elektrický proud. Proto při zacházení s elektrickým zařízením je nebezpečné používat vlhké izolanty, ale i např. mít zpocené ruce apod. NaCl- kuchyňská sůl kladný kationt sodíku- Na záporný aniont chlóru- Cl anoda- kladná elektroda katoda- záporná elektroda elektrolyt = voda + sůl

Ve vodě, kterou používáme, jsou rozpuštěny minerály a soli, proto je elektrickým vodičem. Kapaliny obsažené v lidském těle a pot vylučovaný pokožkou jsou také elektrické vodiče. Dotkneme-li se současně elektrického obvodu ve dvou různých místech, stane se naše tělo součástí tohoto elektrického obvodu. Tělem prochází elektrický proud. Elektrický proud také projde lidským tělem, pokud se vodivě spojí se zemí. Pokud je v obvodu malý proud, neublíží nám. Kdyby byl obvod připojen k napětí 230 V, prošel by naším tělem tak velký proud, že by mohl vážně poškodit naše zdraví nebo nás dokonce usmrtit. Např. suché dřevo, sklo, plast jsou izolanty. Pokud je však jejich povrch vlhký, mohou se stát vodivými. Vlhký znečištěný povrch obsahuje vodivé vodné roztoky.

Vzduch se může stát za určitých podmínek vodivým Vzduch se může stát za určitých podmínek vodivým. Příkladem vedením elektrického proudu ve vzduchu je jiskrový výboj, blesk. Blesk je vedení elektrického proudu ve vzduchu. Při blesku jde o velmi krátce trvající elektrický proud, který je doprovázen jasným světlem a zvukem. Nazývá se jiskrový výboj. V prostoru, kde blesk proběhne, se vzduch zahřeje na vysokou teplotu a prudce se rozpíná. Tím vzniká silný hluk- hrom. Blesky mohou způsobit požár nebo roztříštění předmětů, zranění či smrt člověka i zvířete. Proto se budovy, komíny, věže apod. chrání pomocí bleskosvodů. Pokud se ve volné krajině nemůžeme skrýt, je nejbezpečnější lehnout si na zem.