Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie Klíčová slova: Elektrolýza, stejnosměrný proud, ionty Druh učebního materiálu:prezentace

3 Elektrolýza Zavádíme-li do roztoku nebo taveniny stejnosměrný proud, potom v těchto kapalinách dochází k ději, kterému říkáme elektrolýza. Stejnosměrný proud zavádíme do těchto kapalin pomocí tzv. elektrod Elektrolýza neprobíhá samovolně, je třeba dodat el. energii

4 Elektrolýza Kladnou elektrodu nazýváme anoda, přitahuje záporné ionty, anionty Zápornou elektrodu nazýváme katoda, přitahuje kladné ionty, kationty Elektrody mohou být z jakéhokoliv vodivého materiálu – uhlík, kov Elektrolýzu využíváme v mnoha průmyslových činnostech

5 Elektrolýza Elektrolýzou vodného roztoku kuchyňské soli získáváme chlor, vodík i hydroxid sodný

6 Elektrolýza Elektrolýzou vyrábíme hliník Do bauxitu – hydratovaného oxidu hlinitého přidáváme kryolit pro snížení teploty tání Elektrolyzéry jsou obvykle dimenzovány na proud 8000 A a vyšší. Napětí na elektrodách je přibližně 5 V. Spotřeba energie na 1kg hliníku je v současné době 15 - 20 kWh, spotřeba suroviny asi 4 kg bauxitu a 0.5 kg uhlíku.

7 Elektrolýza

8 elektrolýzou tavenin se vyrábí hliník, alkalické kovy, Mg elektrolýzou vody se vyrábí kyslík pro lékařské účely elektrolýzou surových (znečištěných) kovů se vyrábí čisté kovy např. Cu galvanické pokovování různých předmětů (např. pozinkování, pochromování). Při galvanickém pokovování se na kovovém předmětu získá lesklý souvislý povrch, který předmět chrání.

9 Elektrolýza http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/ WEB-CHEMIE9/elektrolyza.html http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/ WEB-CHEMIE9/elektrolyza.html http://athena.zcu.cz/kurzy/elch/000/HTML/17/ KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42."

Podobné prezentace


Reklamy Google