Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu: CZ.1.07 / 1.4.00 / 21.3575 Šablona: III/2: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 17F - Elektřina Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17F_17 Cílová skupina: Žáci 2. stupně – 9. ročník Ověření ve výuce: ANO Třída: 9. Datum: 15.3.2013

2 Téma: ELEKTŘINA - Vedení elektrického proudu v látkách: 3) v kapalinách Autor: Mgr. Ilona Kosová Anotace: Materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo pro práci s ICT technikou. Na modelovém pokusu je vysvětleno vedení elektrického proudu v kapalinách. Klíčová slova: Anoda, katoda, elektrolyt, chlorid sodný, kationty, anionty. Metodické poznámky: Připravit elektrotechnickou soupravu pro pokus. Žáci pracují ve skupinách. Postupně vytvářejí koncentrovanější roztok vody se solí, sledují změny a zapisují zjištěné poznatky a nové pojmy do sešitu.

3 V EDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH 3 ) v kapalinách ELEKTŘINA

4 P OKUS Použijeme elektrotechnickou soupravu a nachystáme si tyto součástky: Plastová kádinka, žárovka, vodiče, spínač, 2 držáky, elektrody, destilovaná voda, sůl.

5 1) P OUŽIJEME DESTILOVANOU VODU

6 Kladná elektroda ANODA Záporná elektroda KATODA Destilovaná voda nevede elektrický proud, protože v ní nejsou volné částice, které by vedly elektrický proud.

7 2) P ŘIMÍCHÁME SŮL Žárovka svítí. P R O Č ?

8 Sůl nebo-li chlorid sodný NaCl se ve vodě rozpouští 1. na kladné ionty sodíku Na + 2. na záporné ionty chloru Cl -

9 Roztok vody se solí nazýváme elektrolyt.

10 Kationty sodíku Na + se pohybují směrem k záporné elektrodě - katodě Anionty chloru Cl - se pohybují směrem ke kladné elektrodě - anodě

11 Elektrický proud v kapalinách tvoří usměrněný pohyb iontů.

12 + - Na + Cl - + + + - - - + - anodakatoda

13 Zdroje: fotografie a texty vlastní -software: MICROSOFT CORPORATION. Microsoft®OfficePowerPoint® 2003 (11.5529.5606). Součást produktu Microsoft Office Professional Edition 2003. Copyright © 1987-2003 Microsoft Corporation [software]. Oprávněný uživatel: Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google