Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Lidský kapitál a investice do vzdělání Ing. Václav Leinweber, MBA.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Memorandum o celoživotním učení
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Agregátní poptávka a nabídka
Základní škola Pečky, okres Kolín
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Inflace.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Základní ekonomické pojmy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Hospodářské cykly a ekonomický růst
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
1. téma Úvod do daňové teorie.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Ekonomika – základní pojmy.
Struktura finančního trhu
Fiskální politika Pavel Seknička.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz

Příčiny krize Život na dluh Půjčky subjektům, které nebyly schopny splácet Derivátové nástroje, které objem dluhů znásobily Netrnasparentnost, nedůvěra, „stádní“ chování

Lidský kapitál (HC) - definice Neexistuje jednotná definice pojmu HC nicméně: „Lidským kapitálem rozumíme soubor znalostí, fyzických, intelektuálních a komunikačních schopností, praktických dovedností a motivací, získaných zejména v procesu vzdělání a praktické činnosti člověka a použitelných pro vytvoření nové hodnoty, uspokojení potřeby nebo pro zvýšení některé z forem kapitálu.“ V tomto smyslu Becker (1994) a další autoři

Krize jako produkt lidského kapitálu CDO, CDS … by nevznikly bez znalostí, schopností, inovací atd. Nevznikly by bez lidského kapitálu. Nadměrné využívání daných produktů, neuvědomování si jejich souvislostí Produkty byly nabízeny i lidem, jejichž HC nebyl na dostatečné výši, aby dokázaly s produkty pracovat.

Nejen kvantita, ale i kvalita U HC často teze: investice do HC vede k růstu příjmu jednotlivců i celé společnosti (např. Keeley 2007, Hartog a Maassen van den Brink 2007, Savvides a Stengos 2009) Záleží ale i jaké znalosti, schopnosti, dovednosti apod. jsou získávány – tato otázka není tolik diskutována.

Jaké investice do HC Nebezpečí jednostranného vzdělání – v měnícím se světě Úzký expertní pohled nezahrnující další souvislosti Vzdělání je hodnotou samo o sobě? Znalosti nejenom praktické, ale i výchova. Styčné body s pedagogikou, filosofií výchovy apod.

Jak se léčí krize? Fiskální a monetární expanze – zvýšení agregátní poptávky (AD). Problém: deficity veřejných rozpočtů, hrozba inflace. Expanze zaměřena zejména na udržení (zabránění poklesu) spotřeby (C) Vedlejší efekty – růst importu (německé šrotovné) Není primárním cílem růst investic (I) tedy ani I do vzdělání.

I do vzdělání jako motor růstu? V ČR stále nižší počet osob se SŠ a VŠ Pokud je vzdělání masové, je nutno výuku strukturovat jinak – SŠ a VŠ na to nejsou připraveny a je jim v tom bráněno (VŠ požadavky akreditační komise) Stále nutno řešit – v čem a jak vzdělávat. Investice do vzdělání (a vědy s výzkume) může skutečně být motorem růstu – př. Finsko (viz závěrečná zpráva NERV)

V krizi roste hodnota HC Hodnota strojů, pozemků … v krizi klesá Relativní hodnota HC se v krizi zvyšuje Pro firmy má smysl si HC udržet. Souvislosti s makroekonomií apod. – např. teorie efektivnostních mezd Krize jako příležitost – nové myšlenky, nápady, postupy, produkty apod.

Co krizi překoná? Lidský kapitál Simon: Největší bohatství Lidé (byť nedokonale) se v globálu dokáží poučit Minulost ukazuje, že na nejrůznější problémy lidstvo našlo řešení – díky znalostem, schopnostem apod. tedy díky HC Není důvod se bát, že se to nyní nestane.

Děkuji za pozornost Petr Wawrosz Vysoká škola finanční a správní, o.p.s,