Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Struktura finančního trhu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Struktura finančního trhu"— Transkript prezentace:

1 Struktura finančního trhu
Předmět: Ekonomika podniku Ročník: 4. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Zdenka Babiánková Struktura finančního trhu Anotace: Cílem je seznámit studenty se strukturou finančního trhu, peněžními úsporami z hlediska vlastníků jak se mění na finanční investice. Klíčová slova: Peněžní, kapitálový, devizový trh, trh reálných aktiv. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 22 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_EPG4_01

3 Finanční trh každý vyspělý ekonomický systém je postavený
na fungujících tocích peněz je to největší trh jak v měřítku národní ekonomiky, tak v měřítku světovém je založený na nabídce relativně volných peněz a poptávce po penězích

4 Finanční trh trh primární – emitenti a investoři
trh sekundární – prvonabyvatelé a další investoři Poptávka má pro pořizovaný kapitál tři kritéria: riziko likviditu výnosnost

5 Struktura finančního trhu
Peněžní trh trhy s penězi do jednoho roku - mezibankovní trhy, krátkodobé cenné papíry Kapitálový trh - transakce přesahující jeden rok mezinárodní dlouhodobé úvěry, mezinárodní přímé investice, trhy s CP (akcie, obligace, dluhopisy, deriváty těchto papírů apod.) akciové burzy

6 Struktura finančního trhu
Devizový trh - specializuje se na promptní a termínované obchody s devizami. Obchody se prolínají s peněžními trhy a pro porozumění nutné znát pojmy devizy, valuty. Trh reálných aktiv(kovy) - doplňkový trh, jako uchovatele hodnot, klesá i význam tohoto mezinárodního trhu.

7 Instituce působící na finančních trzích
Instituce obchodující s CP- burzy, RM-systém, SCP Banky – ČNB, obchodní, hypoteční Penzijní fondy Stavební spořitelny Podílové fondy Investiční společnosti Pojišťovny Leasingové společnosti aj.

8 Dohled nad finančním trhem v ČR
Od roku 2006 systém sjednocen a předán České národní bance. Cílem snížit celkové náklady na regulaci a dohled. Od roku 2009 dozor EU- Evropské komise o zamezení provádění rizikových obchodů a zabránění kolapsu na finančních trzích ve státech EU.

9 Otázky pro opakování 1. Na čem je založený finanční trh ?
2. Čím se odlišuje kapitálový trh od peněžního ? 3. Jmenuj instituce působící na finančním trhu a čím se zabývají ?

10 Správné odpovědi 1. Trh je založený na nabídce relativně volných peněz(občané, firmy) a chtějí zhodnotit. 2. Kapitálový trh je trh dlouhodobý se splatností nad 1 rok, patří sem emise cenných papírů a obchodování s již dříve vydanými CP. Do peněžního patří vklady a úvěry do 1 roku. 3. Může to být např. burza (obchodování s CP), komerční banka (aktivní a pasivní operace) nebo pojišťovna (pojištění majetku a osob).

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled, 2011/2012. Zlín,CEED, s. ISBN NOVESKÝ, I. Slabikář finanční gramotnosti. 1. vyd. COFET, a.s., s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Struktura finančního trhu"

Podobné prezentace


Reklamy Google