KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty HRA:AZ-kvíz
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Digitální učební materiál
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Karboxylové kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KARBOXYLOVÉ KYSELINY KONCOVKA - OVÁ KYSELINA (karboxyl je součástí řetězce) KONCOVKA - KARBOXYLOVÁ KYSELINA PODLE POČTU FUNKČNÍCH SKUPIN: MONO-, DI-,
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholy a Fenoly.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Alkoholy a fenoly.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY R R = …………………… uhlovodíkový zbytek
Karbonylové sloučeniny
Karboxylové kyseliny.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1 Obrázek č.15.
zástupci karboxylových kyselin
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Hydroxykyseliny.
Významné karboxylové kyseliny
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Karboxylové kyseliny.
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vlastnosti karboxylových kyselin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: žíravé látky vyskytující se běžně v přírodě sloučením s hydroxidem vznikají soli sloučením s alkoholem estery Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Názvosloví karboxylových kyselin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

R – C O H Obsahují v molekule karboxylovou skupinu: Karboxyl = karbonyl + hydroxyl - COOH = - CO - + - OH R – C O H Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

název uhlovodíku + přípona – ová triviální – nejčastěji používané v praxi Např. methan – kyselina methanová (k.mravenčí) butan – kyselina butanová (kyselina máselná) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zástupci karboxylových kyselin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyselina mravenčí (methanová): HCOOH je součástí mravenčího jedu je obsažena v chloupcích kopřiv ničí bakterie, používá se jako dezinfekční látka 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyselina octová (ethanová): CH3COOH kapalina štiplavého zápachu a leptavých účinků 8% roztok kys. octové = ocet (- připravuje se octovým kvašením vína, nebo ovocných šťáv – vinný, jablečný ocet - potravinářský ocet se vyrábí kvašením ethanolu pomocí bakterií octového kvašení) - z kyseliny octové se vyrábějí barviva, léčiva, plasty Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyselina máselná (butanová): C3H7COOH výskyt: ve žluklých tucích, v potu, silně zapáchající 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Šťavelová kyselina (ethandiová) (COOH)2 výskyt: ve šťavelu, jahodách, rybízu,… - jedovatá!!!, způsobuje alergie u malých dětí, může být příčinou ledvinových kamenů! 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

- konzervační činidlo E 210 (hořčice, nealkoholické nápoje,…) Benzoová kyselina C6H5 - COOH - konzervační činidlo E 210 (hořčice, nealkoholické nápoje,…) výskyt: uměle vyráběná z toluenu 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Salicylová kyselina výskyt: ve vrbové kůře, velmi hořká látka užití: - na výrobu acylpirynu - v kosmetice (omezuje výskyt akné a předchází jeho vzniku, reguluje tvorbu mazu) 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyselina salicylová v kosmetice 9 Kyselina salicylová v kosmetice 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

vznik: mléčným kvašením cukrů, Mléčná kyselina vznik: mléčným kvašením cukrů, např. v kyselém mléce, v kyselém zelí, ve svalech při námaze užití: ke konzervaci, kvůli svým antiseptickým vlastnostem v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

výskyt: v citrusových plodech užití: - konzervační činidlo E 330, 8 Citrónová kyselina výskyt: v citrusových plodech užití: - konzervační činidlo E 330, ochucovadlo - najdeme ji i v kosmetice (citric acid), přidává se do mýdel a čistících prostředků (změkčování vody) Zabraňuje srážení krve – používá se při odběrech krve pro transfuze Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyselina citrónová v kosmetice 9 Kyselina citrónová v kosmetice 11 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyselina palmitová a stearová C15H31COOH a C17H35COOH patří mezi tzv. mastné kyseliny, jsou součástí olejů a tuků kyselina palmitová se získává z kokosového oleje kyselina stearová nejčastěji z hovězího loje Použití: výroba mýdel a kosmetiky (hledejte na etiketách označení acid (např. stearic acid) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyselina stearová v kosmetice 13 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: Obr.č.1 – č.13 – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.