KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vlastnosti karboxylových kyselin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: žíravé látky vyskytující se běžně v přírodě sloučením s hydroxidem vznikají soli sloučením s alkoholem estery Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Názvosloví karboxylových kyselin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
R – C O H Obsahují v molekule karboxylovou skupinu: Karboxyl = karbonyl + hydroxyl - COOH = - CO - + - OH R – C O H Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
název uhlovodíku + přípona – ová triviální – nejčastěji používané v praxi Např. methan – kyselina methanová (k.mravenčí) butan – kyselina butanová (kyselina máselná) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zástupci karboxylových kyselin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyselina mravenčí (methanová): HCOOH je součástí mravenčího jedu je obsažena v chloupcích kopřiv ničí bakterie, používá se jako dezinfekční látka 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyselina octová (ethanová): CH3COOH kapalina štiplavého zápachu a leptavých účinků 8% roztok kys. octové = ocet (- připravuje se octovým kvašením vína, nebo ovocných šťáv – vinný, jablečný ocet - potravinářský ocet se vyrábí kvašením ethanolu pomocí bakterií octového kvašení) - z kyseliny octové se vyrábějí barviva, léčiva, plasty Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyselina máselná (butanová): C3H7COOH výskyt: ve žluklých tucích, v potu, silně zapáchající 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Šťavelová kyselina (ethandiová) (COOH)2 výskyt: ve šťavelu, jahodách, rybízu,… - jedovatá!!!, způsobuje alergie u malých dětí, může být příčinou ledvinových kamenů! 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
- konzervační činidlo E 210 (hořčice, nealkoholické nápoje,…) Benzoová kyselina C6H5 - COOH - konzervační činidlo E 210 (hořčice, nealkoholické nápoje,…) výskyt: uměle vyráběná z toluenu 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Salicylová kyselina výskyt: ve vrbové kůře, velmi hořká látka užití: - na výrobu acylpirynu - v kosmetice (omezuje výskyt akné a předchází jeho vzniku, reguluje tvorbu mazu) 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyselina salicylová v kosmetice 9 Kyselina salicylová v kosmetice 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
vznik: mléčným kvašením cukrů, Mléčná kyselina vznik: mléčným kvašením cukrů, např. v kyselém mléce, v kyselém zelí, ve svalech při námaze užití: ke konzervaci, kvůli svým antiseptickým vlastnostem v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
výskyt: v citrusových plodech užití: - konzervační činidlo E 330, 8 Citrónová kyselina výskyt: v citrusových plodech užití: - konzervační činidlo E 330, ochucovadlo - najdeme ji i v kosmetice (citric acid), přidává se do mýdel a čistících prostředků (změkčování vody) Zabraňuje srážení krve – používá se při odběrech krve pro transfuze Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyselina citrónová v kosmetice 9 Kyselina citrónová v kosmetice 11 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyselina palmitová a stearová C15H31COOH a C17H35COOH patří mezi tzv. mastné kyseliny, jsou součástí olejů a tuků kyselina palmitová se získává z kokosového oleje kyselina stearová nejčastěji z hovězího loje Použití: výroba mýdel a kosmetiky (hledejte na etiketách označení acid (např. stearic acid) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kyselina stearová v kosmetice 13 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Použité obrázky: Obr.č.1 – č.13 – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.