Vítáme vás 2.stupeň ZŠ Montessori Kladno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
PT – obecná charakteristika
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Různé role zástupce ředitele školy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Koulová, Staufčíková „ Projekt je podnik žáka, činnost, za kterou převzal žák plně odpovědnost“.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Bc. Magdalena Zábranská
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Waldorfská škola Olomouc.
Š A B L O N Y II.
Centrum kolegiální podpory CKP
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Druhý stupeň malotřídně
Vzorový projekt pro ZŠ.
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Transkript prezentace:

Vítáme vás 2.stupeň ZŠ Montessori Kladno "....Základní vzdělávání vyžaduje na 1. i na 2. stupni podnětné a tvůrčí školní prostředí, které zajišťuje, aby se každé dítě prostřednictvím výuky přizpůsobené individuálním potřebám optimálně vyvíjelo v souladu s vlastními předpoklady pro vzdělávání. Přátelská a vstřícná atmosféra vybízí žáky ke studiu, práci i činnostem podle jejich zájmu a poskytuje jim prostor a čas k aktivnímu učení a k plnému rozvinutí jejich osobnosti. Hodnocení výkonů a pracovních výsledků žáků musí být postaveno na plnění konkrétních a splnitelných úkolů, na posuzování individuálních změn žáka a pozitivně laděných hodnotících soudech. Žákům musí být dána možnost zažívat úspěch, nebát se chyby a pracovat s ní." S tímhle mám problém: rozlišuje děti na schopné a neschopné namísto hledání talentu u každého dítěte…. "....Základní vzdělávání vyžaduje na 1. i na 2. stupni podnětné a tvůrčí školní prostředí, které stimuluje nejschopnější žáky, povzbuzuje méně nadané, chrání i podporuje žáky nejslabší a zajišťuje, aby se každé dítě prostřednictvím výuky přizpůsobené individuálním potřebám optimálně vyvíjelo v souladu s vlastními předpoklady pro vzdělávání. K tomu se vytvářejí i odpovídající podmínky pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Přátelská a vstřícná atmosféra vybízí žáky ke studiu, práci i činnostem podle jejich zájmu a poskytuje jim prostor a čas k aktivnímu učení a k plnému rozvinutí jejich osobnosti. Hodnocení výkonů a pracovních výsledků žáků musí být postaveno na plnění konkrétních a splnitelných úkolů, na posuzování individuálních změn žáka a pozitivně laděných hodnotících soudech. Žákům musí být dána možnost zažívat úspěch, nebát se chyby a pracovat s ní. " .

Státní Montessori škola v Potsdami Proč Montessori ? Státní Montessori škola v Potsdami http://www.potsdam-montessori.de/seiten/mschule.htm V této velké učební dílně hledají někteří „opravdové“ vyučování. „Přesně toto, co právě vidíte, je vyučování!“ Návštěvníci se nevěřícně ptají: „A přesto tak dobré výkony?“ „Ne, ne přesto, právě proto tak dobré výkony.“

Program schůzky Projekty Budova Učitelé Vzdělávací program Způsoby práce, principy Spolupráce s rodiči Diskuse

Probíhající projekty ZŠ a MŠ Norská realizuje projekt ESF "Učením skládáme obraz světa" EU "Peníze školám" MŠMT - od května 2012? iniciativa Montessori škol ČR Cíle projektů, výstupy – co z nich vznikne

(k datu plánovaného otevření) Budova Cíl: optimálně samostatná budova společně pro 1. a 2. stupeň ZŠ Montessori Současný stav: budova po soukromém gymnáziu Educanet (zadní trakt býv. 13.ZŠ) komplikace (vlastník objektu x zřizovatel školy) - jednání v běhu uvolnění dvou budov v majetku města v horizontu jednoho roku až dvou let jiná varianta ? v prvním roce fungování (šk. rok 2013/14) - možnost improvizace ... Což takhle to dát víc dozadu? (k datu plánovaného otevření)

Školní vzdělávací program Rozšíříme ŠVP pro 1. stupeň Konzultujeme s odborníky Výuka na 2. stupni splní veškeré požadavky stanovené RVP ZV Obecnou část ŠVP budeme prezentovat v září 2012 na členské schůzi OSMK.

Učitelé specialisté Kmenový učitel částečný úvazek koordinuje vyučování je přítomen po celou dobu vyučování dělá evokační prezentace ze všech oborů je prostředníkem mezi dítětem a učiteli specialisty, školou, rodiči je zodpovědný za hodnocení dětí Učitelé specialisté částečný úvazek připravují s kmenovým učitelem projekty zajišťují speciální prezentace ze svého oboru řeší s dětmi komplikovanější problémy ze svého oboru spolupracují s kmenovým učitelem na přípravě hodnocení

Způsob práce na 2. stupni ZŠ Montessori Zachováme hlavní principy práce na 1. stupni: možnost volby • kladný vztah dětí k celoživotnímu učení • pracovat a chovat se podle domluvených pravidel • příjemné sociální klima ve skupině • učit se co největší samostatnosti • pracovat se "svojí chybou" • porozumět svým schopnostem • kladný, "nehodnotící" vztah k lidem Přesto se způsob práce a organizace výuky bude výrazně lišit od prvního stupně

Vývojové potřeby dětí na druhém stupni ZŠ Děti od 7. třídy MM nazývá Erdkinder – „Děti země“ „hrubá, divoká aktivní fáze“- puberta, adolescence návrat k vnímání světa přes smyslové prožitky potřeba fyzické práce, vidět její reálný smysl a výsledky potřeba vytvářet společné dobro pro komunitu měly by začít pracovat manuálně hodně sportu a uměleckých činností doporučuje se bydlet mimo domov 9. třída příprava na zkoušky na SŠ Děti v 6. třídě vývojově patří k 4. a 5. ročníku jsou hladové po informacích dokáží hodně vstřebat z vnějšího světa; měly by mít hodně nabídek, podnětů, schopnost učit se v globálních souvislostech; zkoumají PROČ to funguje… nelze je spojovat se 7. a 8. třídou (jiné potřeby)

Způsob práce na 2. stupni 3 hlavní pilíře výuky: odborná práce ve škole (individuální, skupinová i frontální) praktické činnosti mimo školu práce pro komunitu cizí jazyk budeme do vyučování zapojovat nenásilnou formou budeme zapojovat odborníky, rodiče děti budou využívat více primární zdroje informací, méně pomůcky bude kladen důraz na plánování práce Cizí jazyk – spíše než nenáslinou formou zdůraznit propojení, všudypřítomnost

Spolupráce s rodiči Potřebujeme... umožnit dětem kontakt s reálným světem vytvářet komunitu školy a umožnit dětem, aby byly její součástí snížit náklady, zůstat finančně dostupnou školou Ideálním řešením je spolupráce s vámi - rodiči Konzultujeme s odborníky na školské právo Pojedeme se inspirovat do Vídně a Postupimi Uvažujeme o různých možnostech ... ... nejpodrobněji jsme zatím rozpracovali "rodičovské exkurze"

Rodičovské exkurze 1. MOTIVACE prezentace profese rodiče a souvisejících témat ve škole kmenovým učitelem (rodič může přijít) 2. PŘÍPRAVA Před návštěvou budou děti pracovat na zadaných tématech, pomůckách, materiálech. 3. EXKURZE Skupina dětí navštíví s rodičem jeho práci. 4. ZPRACOVÁNÍ VÝSTUPŮ z návštěvy a příprava prezentace pro ostatní 5. PREZENTACE před ostatními Jiný snímek než to, že lezou do aut Trvání celého projektu 1 týden cca

2 návštěvy u rodičů v práci jsme odpilotovali a zjistili jsme, že: Děti si propojí to, co se učí ve škole, s reálnými činnostmi - každá profese nabízí veliký potenciál k učení Zjišťují osobnostní a charakterové předpoklady – jaký/á musím být abych danou práci dělal/a dobře? I naprosto všední profese jsou pro děti zajímavé Často největší překážky jsou v naší hlavě (nebojte se svého šéfa) Je to smysluplný a realizovatelný projekt, těšíme se na jeho přípravu Děti si propojí to, co se učí ve škole s reálnými činnostmi (smysluplnost učení – motivace k učení) Samy se vymezují vůči jednotlivým zaměstnáním a zjišťují, které profese – směry je zajímají Zjišťují i osobnostní a charakterové předpoklady Každá profese nabízí veliký potenciál

?!> Děkujeme vám za pozornost. Teď nastává čas pro vaše otázky, náměty a připomínky. ?!> Tuto prezentaci umístíme na stránky http://montessoriprojekt.cz/ do sekce OSMK

Učitelé