Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Věty s podmětem a bez podmětu
Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Věty jednočlenné a dvojčlenné
Procvičujeme větné členy 2
Digitální učební materiál
Podmět (Po) - opakování
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální učební materiál
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Věta.
Věta jednoduchá, souvětí
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Urči větné členy Najednou mu malé kolo prudce spadlo na zem. Na zemi ležel zmačkaný obal od sušenek. Odpoledne výprava turistů vystoupila na vrchol hory.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Hrátky s češtinou.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Skladba – věty podle složení
Český jazyk – 7. ročník. Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy 7, SPN, Praha E.
Věta jednočlenná a dvojčlenná
holé, rozvité, několikanásobné
Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.12.  Zopakovat základní skladebné dvojice.  Rozlišit věty dvojčlenné i s nevyjádřeným podmětem od vět jednočlenných.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ větné členy Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty.
VĚTA - VÝPOVĚĎ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_03_VĚTA - VÝPOVĚĎ Téma: ČESKÝ JAZYK.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Grafický rozbor vět Postup.
Věta jednočlenná, dvojčlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_12_INOVACE_Rů_I_30 Větný ekvivalent Název projektu: OP VK
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent

Věta jednočlenná, dvojčlenná, větný ekvivalent: VĚTA DVOJČLENNÁ obsahuje podmětovou a přísudkovou část Petr šel na nákup. Pracovali na tom. VĚTA JEDNOČLENNÁ obsahuje pouze přísudkovou část Mrzne. Hřmí. Stýská se mi. VĚTNÝ EKVIVALENT jejich základem není určitý slovesný tvar, ale jiné slovní druhy Stát! Pozor! Nádherné! Fuj! Ano. …

Rozlište věty jednočlenné a dvojčlenné: V kotli vyhaslo. Ve sklepě došlo k výbuchu. Po splnění přijímacích zkoušek budu přijat na vysokou školu. Nebuďte vybíraví. Dostal pěstí a zatmělo se mu před očima. Tati, máš něco nového. V tomhle úkolu nám jde o všechno. Venku se velice rozpršelo. Co mám na tobě ráda? Tomášovi se to vůbec nelíbilo. Bolí mě na prsou. VJ VD VD, VJ

Převeďte věty jednočlenné na dvojčlenné a naopak: Včera pršelo. Téměř celý den padal sníh. Bylo mi moc smutno. Hromy nás ohlušovaly. V krbu zapraskalo. Mám bolesti v zádech. Necítím se dnes dobře. Odpoledne se jde do kina. Včera padal déšť. Téměř celý den sněžilo. Byla jsem moc smutná. Silně hřmělo. V krbu zapraskalo dříví. Bolí mě záda. Není mi dobře. Odpoledne jdeme do kina.