JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Obecné úvahy o jazyce Václav Ort.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.1
Šablona číslo: XVII Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 1
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Řeč, jazyk, mluva.
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
Podstata a funkce jazyka
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_10
Český jazyk a literatura
O třech jazykových neznámých…
Jazykověda a její disciplíny
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Rétorika Etymologie Dialektologie
VY_32_INOVACE_05_10 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_10 Zpracovala:Mgr.
NÁRODNÍ JAZYK jazyk, který používají příslušníci jednoho národa
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Funkční styly.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.4.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Stylistika Marcela Jurková.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Vývojové tendence češtiny v současnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obecné poučení o řeči a jazyce
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Jazykovědné pojmy M - Z Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Alternativní a augmentativní komunikace
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
= prostředek lidské komunikace
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
Obecné výklady o českém jazyce
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_98  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jičín, 17. listopadu 109 Název materiáluVY_32_INOVACE_III_Cj1_17 AutorDaniela.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_04 Název materiálu Útvary.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Odpověď na tyto otázky nalezneš v jazykových příručkách.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_02_Český jazyk pro 7. ročník_Jazykové příručky
Národní jazyk a jeho útvary
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Jazykověda a její disciplíny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Obecné poučení o jazyce
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Kritéria hodnocení písemné práce
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Český jazyk a literatura
Jazykovedné disciplíny
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
Jazykověda a její disciplíny
Národní jazyk VY_32_INOVACE_34_680
Transkript prezentace:

JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK Mgr. Michal oblouk

ŘEČ schopnost člověka artikulovanými zvuky vyjadřovat obsah vědomí, vytvářet promluvu mluvená řeč má zvukové prostředky – melodie (intonace), větný přízvuk, pauzy, tempo řeči, rytmus a důraz funkce: komunikativní – dorozumívací, sdělovací myšlenková – nástroj myšlení, podklad pro vytváření představ a pojmů expresivní – výrazová, k vyjadřování citů, přání apelová – výzvová, působení na ostatní estetická – krása řeči, umělecké využití

JAZYK systém ustálených znaků a pravidel jejich užívání jazyk národní – společný pro celý národ (čeština) jazyk mateřský – jazyk nejbližšího okolí jazyky: přirozené lidské – nejdokonalejší prostředek dorozumívání, mají hláskovou a grafickou podobu, vznikly dlouhým vývojem lidské společnosti, je jich více než 3 000 umělé – znaková řeč, vlajkové nebo světelné signály, matematické, fyzikální a chemické znaky, esperanto, programovací jazyky, piktogramy

JAZYKOVĚDA lingvistika nauka o jazyce zjišťuje a vykládá soubor pravidel daného jazyka disciplíny: nauka o slovní zásobě – lexikologie, o významu a tvoření slov nauka o zvukové stránce a o pravopisu – hlásky, spisovná výslovnost, pravidla pravopisu nauka o slohu – stylistika, slohové útvary, výběr a uspořádání jazykových prostředků nauka o nářečích – dialektologie mluvnice – gramatika, která se dělí: tvarosloví – morfologie, slovní druhy, tvary slov, pravidla pro skloňování a časování skladba – syntax, nauka o stavbě vět a souvětí

JAZYKOVĚDA - PŘÍRUČKY jazyková norma – souhrn pravidel pro daný jazyk, pomalu se vyvíjí kodifikace – zaznamenání normy spisovného jazyka v příručkách a slovnících Příruční mluvnice češtiny Pravidla českého pravopisu Slovník spisovné češtiny Slovník cizích slov Slovník nespisovné češtiny Stručná mluvnice česká Slovník spisovného jazyka českého Český etymologický slovník

JAZYKOVÁ KULTURA kultura jazyka a řeči zušlechťování, pěstování jazyka, péče o jeho přesnost a estetické kvality stav vytříbenosti jazyka péče společnosti o rozvoj spisovného jazyka studiem kultury jazyka a péčí o ni se zabývají jazykovědné instituce kultura řeči je záležitostí všech jejích uživatelů každý člověk by měl dbát na jazykovou správnost svých projevů, v oficiálních projevech má přednost čeština spisovná stoupá prestiž mluveného slova