Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE"— Transkript prezentace:

1

2 OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
SLOVANSKÉ JAZYKY ČEŠTINA PATŘÍ DO SKUPINY SLOVANSKÝCH JAZYKŮ-MAJÍ BLÍZKOU MLUVNICKOU STAVBU A PODOBNOU SLOVNÍ ZÁSOBU. JEJÍM SPOLEČNÝM ZÁKLADEM JE PRASLOVANŠTINA.SKUPINU JAZYKŮ SLOVANSKÝCH ZAŘAZUJEME DO JAZYKŮ INDOEVROPSKÝCH. SLOVANSKÉ JAZYKY DĚLÍME: ZÁPADNÍ (L)- čeština, slovenština ,polština, lužická srbština VÝCHODNÍ (A)- ruština, běloruština, ukrajinština JIŽNÍ – bulharština (A),makedonština (A), srbština (A), chorvatština (L), slovinština (L) Na evropském území najdeme další skupiny jazyků, například:

3 GERMÁNSKÉ JAZYKY NĚMČINA,ANGLIČTINA,HOLANDŠTINA,DÁNŠTINA, ŠVÉDŠTINA,NORŠTINA.
ROMÁNSKÉ JAZYKY FRANCOUZŠTINA,ŠPANĚLŠTINA,ITALŠTINA, RUMUNŠTINA. UGROFINSKÉ JAZYKY NEPATŘÍ DO INDOEVROPSKÉ RODINY,MAĎARŠTINA,FINŠTINA,ESTONŠTINA.

4 ÚTVARY ČESKÉHO JAZYKA A JAZYKOVÁ KULTURA
JAZYK JE JEDNÍM ZE ZÁKLADNÍCH ZNAKŮ KAŽDÉHO NÁRODA. SPISOVNÁ ČEŠTINA (SPISOVNÝ JAZYK) je celonárodní dorozumívací prostředek a je na celém území jednotná. MLUVA NESPISOVNÁ se dělí na: Obecnou češtinu Nářečí (dialekt) Profesní mluvu - povolání:pikýrovat,fanka. Slang - zájmových skupin: koule, bajle. Argot – např. zlodějský-káča. Obecná čeština je nejrozšířenější podoba běžné dorozumívací mluvy na českém území vůbec, vznikla na podkladě středočeského nářečí.

5 NÁŘEČÍ se užívají k dorozumívání při běžném, každodenním styku vždy jen na určité části jazykového území. Nářečí dělíme na: Nářečí česká – Dej mouku ze mlejna na vozejk. Nářečí hanácká – Dé móku ze mléna na vozék. Nářečí moravskoslovenská – Daj múku ze mlýna na vozík. Nářečí lašská – Daj muku ze mlyna na vozik. Mezi nářečí česká patří podkrkonošské (prauda, cejtit, husejm, perší na smérkoví perkinko) a nářečí chodské ( Tu míli můj táta, ha děd. Naši buli hu snídani). Nářečí (dialekt), dialektologie = nauka o nářečí Nářečí a obecná čeština se užívají v umělecké literatuře, a to k charakteristice prostředí a postav.

6 POUŽITÁ LITERATURA: Český jazyk 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2006 Český jazyk pro 9. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií, SPN 1998 Praha

7 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 9.ročník Předmět: Český jazyk Anotace: Po ověření učiva budou žáci umět poznat rozdělení jazyků, slovanských jazyků a jednotlivých útvarů českého jazyka.


Stáhnout ppt "OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google