Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální."— Transkript prezentace:

1

2  Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální hodnoty – lidské produkty, můžeme si na ně sáhnout (domy, oblečení, zbraně…)  Duchovní hodnoty – názory lidí, vzdělání, představy, poznatky vědy

3 Archeologická kultura  Soubor památek a jevů z minulosti  Názvy vznikaly podle místa nalezišť nebo výrazných znaků (k. lužická, k. se zvoncovými poháry…)

4 Zemědělská kultura  Zúrodnění půdy, pěstování užitkových rostlin

5 Kultura jazyka  Úroveň jazykového vyjadřování  Péče o užívání spisovného jazyka

6 Kultura bydlení  Způsob bydlení, místo bytu  Vnitřní i vnější vybavení bytu

7 Kultura práce a pracovního prostředí  Vybavení pracoviště  Pracovní podmínky, které zlepšují úroveň práce

8 Kultura cestování  Úroveň cestování, chování cestujících  Vybavení a čistota dopravních prostředků

9 Kultura životního prostředí  Zabývá se prostředím, ve kterém žijeme, jeho zlepšováním

10 Kultura stolování  Zabývá se stolováním v různých zemí, jejich zvyky a tradicemi

11 Kultura oblékání  Zabývá se oblečením na různé příležitosti i vhodným oblečením v různých zemí

12  Má mnoho významů:  U jako dovednost v určitém oboru (kuchařské, vojenské, lékařské umění)  U jako soubor uměleckých děl a tvorby literatura, divadlo, tanec, film, hudba, výtvarné umění (architektura, malířství, grafika, sochařství, užité umění – např. umělecké kovářství, keramika…)

13  Estetická – slouží k uspokojování potřeby člověka po kráse  Komunikativní – každé umění o něčem vypovídá, má určité poselství  Poznávací – umožňuje poznávat život v jiných zemích, krajích, v jiné době

14  JANOŠKOVÁ, D. a kol. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7. Plzeň: Fraus, 2004.  VALENTA, M. Občanská výchova pro 7. ročník. Praha: SPL Práce,1996.  http://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura http://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura  http://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bn%C3 %AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bn%C3 %AD


Stáhnout ppt " Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální."

Podobné prezentace


Reklamy Google