Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Evropský referenční rámec (ERR/CEFR)
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
V RÁMCI ZKVALITNĚNÍ A USNADNĚNÍ STUDIA JAZYKŮ NA SU OPF VÁM KATEDRA CIZÍCH JAZYKŮ A KOMUNIKACE NABÍZÍ V ZS 2011/2012 MOŽNOST ABSOLVOVÁNÍ TĚCHTO JAZYKOVÝCH.
Odborný jazyk vs. CLIL Mgr. Andrea Hrabáková vedoucí sekce Výuka
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Didaktické prostředky
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
Manažeři ČSOB Rozvoj kompetencí a využití potenciálu
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Jak se stát dobrým právníkem?
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
CENTRUM JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY PdF UP
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Nová (státní) maturita
Specifika jazykové přípravy na Univerzitě obrany s podporou ICT
Evropské jazykové portfolio v praxi
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Vítejte na Přírodovědecké fakultě
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
UŽITEČNÁ, PROVEDITELNÁ A BEZPEČNÁ MATURITA Návrh změn architektury reformní maturity MŠMT/CERMAT – říjen 2007.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Rozvoj výuky cizích jazyků
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Polytechnické vzdělávání v praxi
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Transkript prezentace:

Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání -národní deskriptory -deskriptory oblastí vzdělávání

Jazykové vzdělávání v terc. sféře Východiska, zdroje, souvislosti ►Dlouhodobá evropská strategie: jazyková gramotnost ►Společný evropský referenční rámec pro jazyky (SERR, ERR, CEFR) ►Evropská jazyková portfolia (EJP, ELP) ►Součást vzdělávacího systému ČR – návaznost na nižší vzdělávací stupně (maturita z cizího jazyka) ►Priorita jazykového vzdělávání v terc. sféře: LSP, LAP

Základní charakteristiky ►LSP – Language for Specific Purposes - Jazyk pro specifické/odborné účely ►LSP se soustředí na výuku jazykových dovedností zaměřených na jeden specifický obor (jazyk pro právníky, lékaře, atd.). Obsahuje specifické dovednosti (např. psaní pro web, popis grafů, slovní zásobu, specifické gramatické jevy, atd.).

►LAP – Language for Academic Purposes - Jazyk pro akademické účely ►LAP se soustředí na výuku jazykových dovedností využitelných v akademickém prostředí napříč obory (např. poslech přednášek, přednes prezentací, psaní abstraktů, slovní zásoba společná všem oborům, gramatické odlišnosti od obecného jazyka atd.).

Obecný cizí jazyk versus LSP a LAP ►Maturitní zkouška z cizího jazyka na úrovni B2 SERR – obecný jazyk (např. Národní plán výuky cizích jazyků, 2005) ►Jazykové vzdělávání v terciární sféře – LSP, LAP Odborný cizí jazyk na II. stupni? Zdroj: průzkum UO, Brno

Priorita jazykového vzdělávání v terciární sféře Aplikace SERR na akademický a odborný cizí jazyk: ►Jazykové kompetence – deskriptory, popisy úrovní ►Testování - měření vstupních, průběžných a výstupních kompetencí ►Metodika testování – ústního a písemného zkoušení

Průzkumy, dotazníková šetření ►Sociologické šetření studentů veřejných a soukromých VŠ v ČR, 2005 ►Uplatnění absolventů ČVUT v Praze na trhu práce, 2006 ►Výzkum uplatnění absolventů VŠB-TU Ostrava na trhu práce, 2005 ►Národní dotazníkové šetření studentů, 2007 ►Ukončení studia na MU: ohlédnutí a perspektiva, 2006, 2007, 2008 ►Průzkum jazykové připravenosti absolventů MU pro praxi, 2006 (z důvodů omezeného místa uvedeno bez přesných citací)

Úrovně jazykových kompetencí v terc. vzdělávání – současný stav ►VOŠ, bakalářský program: B1 a vyšší ►Magisterský program: B2 – C1 ►Doktorský program: C1

Úrovně jazykových kompetencí v terc. vzdělávání - návrh ►VOŠ, bakalářský program: B2 ►Magisterský program: C1 ►Doktorský program:C1 (+ specializace, nadstavba)

C1 + specializace, nadstavba ►Příprava na mez. certifikáty nejvyšších stupňů a odborností ►Soft skills: -Akademické psaní v cizím jazyce -Prezentační dovednosti -Videokonferenční dovednosti -Projekt management -Komunikační dovednosti, rétorika -Interkulturní komunikace -Kritické myšlení a sebereflexe -Kreativita -Vyjednávání, argumentace, asertivita atd. Zdroj: VŠE, MU

Otázky ►Počet cizích jazyků: 1 nebo 2 či ještě více? Průzkum mezi učiteli na 54 VŠ a fakultách v ČR, 2006: 1 jazyk2 jazyky bakalářský program 50% 50% magisterský program 82% Zdroj: UO, Brno Doporučení: minimálně 1 cizí jazyk ►Výběr z cizích jazyků nebo angličtina? EU i ČR podporují vícejazyčnost

CASAJC nabízí ►Popisy kompetencí v odb. a akad. cizím jazyce u vybraných úrovní SERR (B1, B2, C1) – pracovní verze ►Metodika testování – pracovní verze ►Pilotní testy pro úrovně B1, B2 a C1 SERR – pracovní verze

Poslech Tabulka 1

Poslech Tabulka 2