Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/03.0008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Vliv člověka na životní prostředí
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Migrace a územní mobilita
Přelidnění a hlad Přelidnění a hlad Gabriel Pozsonyi 2.L / 2011.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Úvod do rozvojových studií I
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Problém hladu a podvýživy
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Téma hodiny: Problémy Afriky
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Populační exploze a potravinová krize
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
ASIE Státy J a JV Asie IV. Čína III2-Z7-II-15.
Člověk a příroda.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Vitamíny.
Zásady výživy sportovce
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Globální svět.
Mezinárodní organizace a OSN
Složení potravy.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Hladomor VY_32_INOVACE_ 06 Hladomor.
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Adopce na dálku Zpracovali: Natálie Panáková, Nicole Maťová.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Zelená revoluce Název školy
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
CHUDOBA.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Výživa v ohrožujících situacích
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
Přírodně sociální problémy Problém růstu obyvatelstva a jeho výživy Problém potravinový (výživy)
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zákoucká Simona Polášková Lucie
Důsledky druhé světové války
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_15_IV_Z6_Svět_chudých_a_.
Malnutrice.
Výživa v ohrožujících situacích
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/

galerie.jpg

Hlad = pocit vyvolaný nedostatkem potravy, vyvolávající potřebu jíst Zdravý člověk může přežít při dostatku tekutin okolo 50 dní bez příjmu potravy (samotný pocit hladu se dostavuje již po několika hodinách od posledního přijímání jídla) o Na světě zemře každý den přibližně lidí hlady a to převážně v chudých rozvojových zemích. o Lidé masově umírají nejen podvýživou, ale jsou také mnohem více náchylní různým chorobám Hladomor = označení pro hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění

 důsledky přírodních katastrof  sucho  živelná pohroma  infekční onemocnění klíčových plodin a další  úmyslné vyvolání – nejdrastičtějším případem je hladomor, který Stalinova vláda uměle vyvolala ve 30. letech v oblastech SSSR, kdy zahynuly milióny lidí  během válek s/drought_ jpg

Nejhůře postižené oblasti: Asie a Oceánie subsaharská Afrika Latinská Amerika a Karibik Blízký východ a sever Afriky  1,02 miliardy lidí trpí na zemi hladem, denně umírá hlady více než lidí  jen asi 15 milionů lidí, kteří trpí podvýživou, pochází z rozvinutých zemí a0f0/fetiche2.JPG

 Kwashiorkor=syndrom těžkého nedostatku bílkovin a nedostatečného přívodu energie; nerozšířenější druh podvýživy na světě  Marasmus=nedostatečná výživa, dlouhodobé hladovění (nedostatek všech živin)  Avitaminóza=je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu ◦ nedostatek vit C -> kurděje ◦ nedostatek vit A -> šeroslepost, noční slepota, vysychání rohovky ◦ Nedostatek thiaminu (vit B1) -> beri-beri ◦ nedostatek niacinu (vit B3) ->belagra ◦ Nedostatek kobalaminu (vit B12) -> anémie (chudokrevnost) ◦ nedostatek vit D -> rachitida(křivice) VtWkDJIkv8PsKfO6T06LuID83jdoiegRmX9 X8L8zsQxP_lJa1F7g=s85 w/TRPj4U37oFI/AAAAAAAAAM4/pSN_ wn0BK80/s1600/Untitled-1.jpg x2vGArwzBP- OkftKV4s55KAsU_qNpGr5uNbPlyVi6ADMUY2k =s128

snížit populační růst hospodaření s přírodními zdroji podpora zemědělství od vyspělých zemí zvýšit výrobu potravin (zvlášť pak zajistit její rovnoměrnější rozdělování a ochranu potravin před škůdci, zejména hlodavci) Humanitární pomoc od světových organizací:  OSN (Organizace spojených národů)  WHO(WorldHealthOrganization)  FAO (Food and Agriculture Organization)  WFP (World Food Programme)  UNICEF(Dětský fond OSN)

Žlutá rýže –obsahuje karoteny a vit. A Tritikále -„žitovec“- vysoký výnosový potenciál D-vcX2udH- lKNFN6x0dAQGm0F50VOYUNylMUuvPy- ZmBfyAAU=s135 E9j4uWXef2AaOILmDhpLyqjkBu5umKq_ gkKczxIKWqMecDf7adepdAaXw=s126 kALDk3bL3tOocj7LmRwXCHUeNQ5yW Y3xHgpIPlK30GLqYKieJMjnf_7qg=s85

    

KONEC