Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
galerie.jpg
Hlad = pocit vyvolaný nedostatkem potravy, vyvolávající potřebu jíst Zdravý člověk může přežít při dostatku tekutin okolo 50 dní bez příjmu potravy (samotný pocit hladu se dostavuje již po několika hodinách od posledního přijímání jídla) o Na světě zemře každý den přibližně lidí hlady a to převážně v chudých rozvojových zemích. o Lidé masově umírají nejen podvýživou, ale jsou také mnohem více náchylní různým chorobám Hladomor = označení pro hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění
důsledky přírodních katastrof sucho živelná pohroma infekční onemocnění klíčových plodin a další úmyslné vyvolání – nejdrastičtějším případem je hladomor, který Stalinova vláda uměle vyvolala ve 30. letech v oblastech SSSR, kdy zahynuly milióny lidí během válek s/drought_ jpg
Nejhůře postižené oblasti: Asie a Oceánie subsaharská Afrika Latinská Amerika a Karibik Blízký východ a sever Afriky 1,02 miliardy lidí trpí na zemi hladem, denně umírá hlady více než lidí jen asi 15 milionů lidí, kteří trpí podvýživou, pochází z rozvinutých zemí a0f0/fetiche2.JPG
Kwashiorkor=syndrom těžkého nedostatku bílkovin a nedostatečného přívodu energie; nerozšířenější druh podvýživy na světě Marasmus=nedostatečná výživa, dlouhodobé hladovění (nedostatek všech živin) Avitaminóza=je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu ◦ nedostatek vit C -> kurděje ◦ nedostatek vit A -> šeroslepost, noční slepota, vysychání rohovky ◦ Nedostatek thiaminu (vit B1) -> beri-beri ◦ nedostatek niacinu (vit B3) ->belagra ◦ Nedostatek kobalaminu (vit B12) -> anémie (chudokrevnost) ◦ nedostatek vit D -> rachitida(křivice) VtWkDJIkv8PsKfO6T06LuID83jdoiegRmX9 X8L8zsQxP_lJa1F7g=s85 w/TRPj4U37oFI/AAAAAAAAAM4/pSN_ wn0BK80/s1600/Untitled-1.jpg x2vGArwzBP- OkftKV4s55KAsU_qNpGr5uNbPlyVi6ADMUY2k =s128
snížit populační růst hospodaření s přírodními zdroji podpora zemědělství od vyspělých zemí zvýšit výrobu potravin (zvlášť pak zajistit její rovnoměrnější rozdělování a ochranu potravin před škůdci, zejména hlodavci) Humanitární pomoc od světových organizací: OSN (Organizace spojených národů) WHO(WorldHealthOrganization) FAO (Food and Agriculture Organization) WFP (World Food Programme) UNICEF(Dětský fond OSN)
Žlutá rýže –obsahuje karoteny a vit. A Tritikále -„žitovec“- vysoký výnosový potenciál D-vcX2udH- lKNFN6x0dAQGm0F50VOYUNylMUuvPy- ZmBfyAAU=s135 E9j4uWXef2AaOILmDhpLyqjkBu5umKq_ gkKczxIKWqMecDf7adepdAaXw=s126 kALDk3bL3tOocj7LmRwXCHUeNQ5yW Y3xHgpIPlK30GLqYKieJMjnf_7qg=s85
KONEC