HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Vliv člověka na životní prostředí
Přelidnění planety.
HISTORIE VÁLEK O VODU. ÚVOD • TÉMĚŘ 900 MILIONŮ LIDÍ DNES ŽIJE BEZ PŘÍSTUPU K NEZÁVADNÉ PITNÉ VODĚ. SITUACE SE BUDE ZHORŠOVAT S BOBTNAJÍCÍ SVĚTOVOU POPULACÍ,
Přelidnění a hlad Přelidnění a hlad Gabriel Pozsonyi 2.L / 2011.
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Úvod do rozvojových studií I
Problém hladu a podvýživy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Téma hodiny: Problémy Afriky
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
Sociální problematika světa
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Vietnam.
Globální svět.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
Registrační číslo projektu
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Kontaminace (znečištění) vody
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Autor: Mgr. Radek Bílý Datum: Naše voda. Náš život.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Zelená revoluce Název školy
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Krajina a životní prostředí
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Problémy současné Afriky
CHUDOBA.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
OSN (United Nations Organization)
Chudoba.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
PRROBLÉMY V AFRICE.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Chudoba jako sociální problém
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PROBLÉMY AFRIKY. chudoba války nemoci voda vegetace hlad negramotnost.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
OSN.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Zákoucká Simona Polášková Lucie
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ Předmět: OV2MP_SMV Mezinárodní vztahy Zpracovala: Michaela Rokytová HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ

HLAD Hlad není jen nepříjemný pocit, který někdy cítíme před jídlem. Je to především strašlivá pohroma, jíž každoročně padnou za oběť stovky tisíc lidí, zejména dětí. Hlad se stává globálním problémem, který stále narůstá.

SVĚTOVÝ PROBLÉM Drtivá většina z hladovějících žije v rozvojových zemích, z toho 642 milionů lidí v Asii a Oceánii. Dalších 265 milionů hladovějících lidí žije v oblasti subsaharské Afriky, 53 milionů v Latinské Americe a Karibiku a 42 milionů na Blízkém východě a severu Afriky. Jen asi 15 milionů lidí, kteří trpí podvýživou, pochází z rozvinutých zemí.

FORMY HLADU Akutní hlad: příjem energie je menší než výdej → umírání Chronická podvýživa: trvalý nedostatečný energetický příjem, ale nad hranicí minima Specifický hlad: neplnohodnotná strava, nedostatek živočišných bílkovin. Denní spotřeba dospělého člověka má činit alespoň 2 300 kalorií, při dostatečném a vyváženém přísunu potřebných živin, jako jsou cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a jiné potřebné látky ke zdravému žití. Minimální přísun kalorií se nedaří plnit v 54 zemích světa. Většina z nich leží v subsaharské Africe.

ŠOKUJÍCÍ ÚDAJE Na světě je více než 1 miliarda lidí chronicky podvyživena. Těchto lidí stále přibývá! Téměř 13 miliónů dětí mladších 5 let umírá ročně na nemoce, které jsou přímým i nepřímým důsledkem hladu, žízně a podvýživy. Jeden ze šesti lidí teď hladoví. Každých 6 sekund zemře hlady jedno dítě.

PŘÍČÍNY HLADU Chudoba obyvatelstva je hlavní příčinou hladu. Špatné ekonomické hospodaření státu - komunismus, zadlužování (Čína, KĽDR). Přelidnění (India, Čína). Politicko-mocenský konflikt (Afganistán). Nedostatek potravin a pitné vody. Sucho a následná neúroda. Série přírodních pohrom.

NEJVÍCE POSTIŽENÝ KONTINENT AFRIKA V současné době hladoví v Africe 100 miliónů obyvatel. Nejvíce jsou postiženy státy – Etiopie, Súdán, Čad a především Somálsko, kde denně umírá více než 700 lidí a z toho jsou to nejčastěji děti. Afrika je nejchudší kontinent s největším počtem nejméně rozvinutých zemí (32) na světě, kde vládne chudoba, hlad a v důsledku tohoto podvýživa a nemoci.

PROČ AFRIKA HLADOVÍ V posledním desetiletí trpí černý kontinent abnormálním suchem. Situaci zhoršují přírodní katastrofy, politická nestabilita a občanské ozbrojené konflikty. Zemědělství v Africe postižené častým suchem nemůže uživit hladovějící obyvatele, kterých stále přibývá. Populační růst je v Africe více než 3% ročně. Afrika nedokáže zvládnout požadavky rychle rostoucí populace a výsledek je vyplenění základních přírodních zdrojů, další degradace půdy a celého životního prostředí.

ŘEŠENÍ PROBLÉMU Jedním je snížení populačního růstu programy plánovaného rodičovství. (viz. Čína) Znamenalo by to sociální změny na malé rodiny, zmenšení chudoby, dětské mortality i naději na delší život, ale má své negativní stránky jako nucené potraty atd. Zmenšení populačního růstu a rozumnější hospodaření s přírodními zdroji by vedly i k odstranění nedostatku potravin a největší bídy. Osvojení nových technologií ke zlepšení vlastního zemědělství. Pomoc, kterou zabezpečují množství organizací (nejznámější: OSN, UNICEF, WHO = Světová zdravotnická organizace).

POMOC OSN Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) FAO je hlavním orgánem OSN pro otázky rozvoje zemědělských oblastí. Svou činností usiluje o zmírňování chudoby a hladu. FAO byla založena na konferenci v Quebecu 16. října 1945 a tento den je každoročně připomínán jako Mezinárodní den výživy. FAO poskytuje rozvojovou pomoc, poradenství v oblasti strategií a plánování, shromažďuje, zpracovává a šíří informace a slouží jako mezinárodní fórum pro diskuse o otázkách zemědělství a výživy. Zvláštní programy FAO pomáhají státům čelit potravinovým krizím a poskytují pomoc v nouzových situacích.

Světový potravinový program (WFP) Největší světovou humanitární organizací. Ročně distribuuje zhruba čtyři miliony tun potravin. Program vznikl v roce 1963.Primárním úkolem je pomoc chudým obyvatelům rozvojových zemí v boji s hladem a chudobou. UNICEF (Dětský fond OSN) je hlavní světovou organizací, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje.

Světová zdravotnická organizace (WHO) Od svého vzniku v roce 1948 podporuje Světová zdravotnická organizace mezinárodní technickou spolupráci v oblasti zdravotnictví, realizuje programy na potírání a úplné odstranění některých nemocí a usiluje o celkové zlepšení kvality lidského života. Cílem činnosti je dosažení co nejlepšího zdraví pro všechny.

NASTÁVÁ PROBLÉM NEDOSTATKU VODY NEDOSTATEK VODY Voda je bezesporu jedním z nejcennějších zdrojů planety. Nepostradatelná pro každodenní život. Počet obyvatel Země roste a s tím i spotřeba vody. Podle doporučení OSN potřebuje člověk na zajištění základních potřeb - pití, vaření a mytí – 20 až 50 litrů nezávadné vody denně. Klimatická změna naproti tomu způsobuje, že zásob vody v mnoha regionech světa ubývá. Více než jeden člověk ze šesti – nemá přístup k dostatečnému množství bezpečné vody. NASTÁVÁ PROBLÉM NEDOSTATKU VODY

VODNÍ ZDROJE Celkový objem vody na Zemi je přibližně 1,4 miliardy km3. Z toho je 35 milionů km3 - přibližně 2,5 procenta – sladké vody. Sedmdesát procent zásob sladké vody se vyskytuje ve formě ledu nebo trvalé sněhové pokrývky na horách a oblastech Antarktidy a Arktidy. Přibližně 30 procent sladké vody je ukryto v zemi, sladkovodní jezera a řeky obsahují 0,3 procenta. Jen necelé jedno procento zásob vody je ale využitelné pro ekosystémy a lidstvo.

Využívání vody Přibližně 70 procent sladké vody je využíváno na zavlažování, 22 procent v průmyslu a osm v domácnostech. V průběhu minulého století rostla spotřeba vody dvakrát rychleji v porovnání s nárůstem počtu obyvatelstva Země.

Přístup k pitné vodě a hygiena Evropské domácnosti potřebují na svůj provoz 13 % z celosvětové spotřeby pitné vody, africké domácnosti musí vystačit se sedmi procenty. Na světě je 1,1 miliardy lidí, 18 % světové populace, kteří mají obtížný přístup k pitné vodě. 2,6 miliardy lidí nemá kanalizaci. Každý týden umírá podle odhadů 42 000 lidí na nemoci způsobené nedostatkem pitné vody.

POMOC OSN V roce 1993 Valné shormáždění OSN vyhlásilo 22.březen jako Světový den vody. OSN a jeho členské státy uskutečnily a doporučily konkrétní kroky k ochraně vodních zdrojů na planetě Země. Na aktivitách podporujících ochranu vodních zdrojů země a Světový den vody se podílí mnoho organizací jako FAO, UNESCO, WHO, UNICEF a další.

Použité zdroje: http://www.osn.cz http://gnosis9.net/ http://www.unicef.cz/ http://www.denikreferendum.cz/ http://aktualne.centrum.cz/