HISTORIE ZÁMKŮ Decimus Iunius Iuvenalis – „Závoru pozdě dáváš, když zloději vykradli stáje“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Advertisements

Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Čas Karel Kovář.
Záhada stará 130 let a přitahující okolo 250 tisíc návštevníků každý rok. Centrum této pozornosti - Kaple Loretto Santa Fe, stát Nové Mexiko, USA.
Modelářská činnost ve Věznici Horní Slavkov
Nicola Tesla století.
Odtud vznikl název kalkulačka.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Starověká Čína 1.A.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Jan Jakub Hartmann Alegorie vody
Sochy z indiánské scény vyrobené z papíru od: Allen a Patty Eckman Autor © Arie - texty z angličtiny volně přeložil
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_16  
Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Stříbrníky
Maják na ostrově Faru.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vznik země Vypracoval:Roman Baszczynski Třída:8.A Formování země Formování země Vývoj vody a kyslíku na Zemi Vývoj vody a kyslíku na Zemi Vývoj a vznik.
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
Periodizace dějin 6. ročník.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Cimbál Václav Konvalinka.
Historie počítačů.
Fagot Eva Michalisková.
Spojovací, signální a zabezpečovací prostředky v domácnosti
Airbag Autor: Martin Pinta.
Věda a technika konce 19.st.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Historie kryptografie
Baroko VY_32_INOVACE_ 08 Baroko.
Obklady stěn a stropů Mají praktický, hygienický a estetický význam.
Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Historie počítačů.
Lyžařské sjezdové boty
Elektronické přístupové systémy. Od 125 kHz k 13,56 MHz = = Frekvence 125 kHz umožňuje používat kartu pouze jako identifikační číslo (občanský průkaz)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Historie fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/42 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
MASKA Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy uměleckých.
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
Historie výpočetní techniky od počítadla po počátek 20. století.
MT5. Nový patentovaný oboustranný plochý klíč (Pat. Pend) Mobilní patent Vložka s dvojitým, aktivním uzamykacím mechismem (teleskopická stavítka & lišta)
Římská obydlí ve městech - domus Ondřej Turek, 2A.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Mul-T-Lock® 7x7 Vložka se 7 stavítky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Myčka. Myčka Úvod Je zařízení pro čištění nádobí. Nacházejí se jak v restauracích, tak v soukromých bytech. Myčka nádobí je připojena na vodovod,
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Systémy moderních elektroinstalací
Daniel Gabriel Fahrenheit
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Cukrářství Vypracovala: Adéla Uřičářová, 9.A
Rybolov pro mladé i staré
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05 Jednotky hmotnosti -
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Šimon Vohradský MT DESIGN.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
„Kudy a přes co“ se dostávají pachatelé krádeží vloupáním do objektů
Transkript prezentace:

HISTORIE ZÁMKŮ Decimus Iunius Iuvenalis – „Závoru pozdě dáváš, když zloději vykradli stáje“

4000 let před n.l. Stejně jako dnes, tak i v dobách dávno minulých lidé pociťovali potřebu chránit svůj majetek a tak vznikl první zámek, který dal základ i těm dnešním. Skutečný zámek a klíč jsou čínské vynálezy pocházející z doby 4000 let př. n. l. V Mezopotámii je používali v 3. tisíciletí př. n. l. Znali je i Egypťané.

Balanový zámek Tzv.Balanový zámek se používal v Egyptě za doby Ramsesa II. (1325-1292 před n.l.). Název pochází od Balanů (mořských žaludů),jak se říkalo dřevěným zavíracím špalíčkům.Zámky zhotovené jen ze dřeva byly umístěny na dveřích zvenčí a bylo možné je jen zvenčí otevírat a zavírat.Dřevěný klíč se zasunul do duté závory a pozvednutím klíče se vysunuly zavírací špalíčky.Závora se pak vytáhla společně s klíčem.

Středověk Ve středověku se v Německu vyskytovaly vynikající umělecké práce z kovu,takže i zámečnictví dosáhlo vysoké úrovně.Zámky a především klíče vzniklé v této době,byly umělecky prvotřídně zpracovány a představovaly spíše klenot.

Dveře a skříně byly umělecky bohatě ozdobeny Dveře a skříně byly umělecky bohatě ozdobeny .Někdy se jednalo opravdu o mistrovská díla.

Složitě vypadající zámky se oceňovaly zřejmě podle velikosti,neboť zabíraly u pokladničních truhel často celou vnitřní stranu víka.Zámečnictví bylo vůbec – i v minulém století – spíše uměleckým povoláním než řemeslem.Zámečník se vyznal ve zdobení,jeho kování se vyznačovala mimořádnou dokonalostí.

Stejně tak klíče představovaly mistrovská díla Stejně tak klíče představovaly mistrovská díla. Ozdobný klíčový praporek však měl i bezpečnostní účel.Čím více byl zahnutý, tím hůře byl překonatelný klíčový otvor jiným předmětem.

Visací zámky Podobným vývojem prošly i zámky visací,které se staly z původního předmětu denní potřeby skoro mistrovskými díly.I visací zámky mají vzory v Římě.

Barbed Spring Funkce jednoho z prvních visacích zámků, jehož původ je v Persii,fungoval na principu pružiny, která jistila závoru proti vysunutí(vpravo) a odemykal se vsunutím válečku, který pružinu stlačil(vlevo).

Středověká zámečnická dílna

Od středověkého odlévání obyčejných a dozických klíčů se až na materiál polotovarů prakticky nic nezměnilo.Dnes se do slitiny přidává speciální skelný prášek, který celý klíč zpevňuje a chrání před jeho zlomením.

Chubbův zámek Chubbův zámek, který znáte spíše pod názvem dozický,byl jedním z prvních bezpečnostních zámků.Vynálezcem tohoto zámku byl v roce 1818 Charles Chubb.Dodnes se tento systém používá u zadlabacích zámků a trezorů.

YALEHO uzamykací systém Tento dodnes nejrozšířenější typ uzamykacího systému, který je známý jako cylindrická vložka, vynalezl v roce 1854 Americký zámečník Linus YALE a v roce 1865 mu dal jeho syn současnou podobu.

Cylindrické vložky Od té doby prošly cylindrické vložky opravdu velkou změnou a u těch nejmodernějších dnes k jejich odemykání nepotřebujete ani klíč.Vše za vás dělá elektronika.

Klíče Cylindrické vložky však nezůstaly ve svém vývoji jen v oblasti různých mechanických variant stavítkových systémů.V posledních letech byly „oprášeny“ i zapomenuté systémy drážkových klíčů, jako byl český patent nebo uzamykací systémy patentované v USA již před rokem 1900.

Tento systém se s velkým úspěchem začal používat hlavně v automobilovém průmyslu a z hlediska jeho napadení se dá označit za velice bezpečný.

KONEC