Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šimon Vohradský MT1 2017 DESIGN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šimon Vohradský MT1 2017 DESIGN."— Transkript prezentace:

1 Šimon Vohradský MT1 2017 DESIGN

2 Co JE TO DESIGN ? Design je vytvoření plánu nebo úmluvy na výstavbu projektu nebo systému (architektonické plány, technické výkresy, grafický design…) Může označovat jak činnost návrháře, tak výsledný produkt jeho činnosti.

3 Vznik slova Anglické slovo design je odvozeno z latinského designare, označit, vyznačit. Postupně také dostalo také významy „navrhnout“ i „návrh“. Od poloviny 20. století se rozšířilo do mnoha světových jazyků včetně češtiny. V češtině se dříve používal název „průmyslové výtvarnictví“.

4 vÝZNAM Cílem designu je co nejúčelněji propojit funkční a estetickou stránku navrhovaného předmětu či systému. Vyžaduje proto jak technické, tak výtvarné schopnosti a znalosti. V současné úzce souvisí také s propagací a reklamou. Podle oblasti, kde se design uplatňuje rozlišujeme například: průmyslový design, grafický design, módní design...

5 Historie Návrhářství předmětů se začalo oddělovat jako samostatná profese už koncem 19. století. Například v typografii, v textilním, sklářském a vůbec v uměleckém průmyslu. U nás vzniklo v roce 1873 Moravské průmyslové museum. Od třicátých let 20. století se důraz přesouval od užitého umění k návrhářství průmyslových výrobků (strojů, automobilů, letadel, nábytku…) v 60. letech dosáhlo významných mezinárodních úspěchů.

6 KONEC A ZDROJE Děkuji vám za pozornost
Zdroje: -Wikipedie: -Google obrázky


Stáhnout ppt "Šimon Vohradský MT1 2017 DESIGN."

Podobné prezentace


Reklamy Google