Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daniel Gabriel Fahrenheit

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daniel Gabriel Fahrenheit"— Transkript prezentace:

1 Daniel Gabriel Fahrenheit
Byl německý fyzik Narodil se roku * Zemřel roku ✞

2 Co vynalezl? Je vynálezce moderního teploměru a teplotní stupnice Fahrenheit, která se dodnes používá v USA. V patnácti letech mu umřeli rodiče po použití jedovatých hub. Během té doby se začal zajímat o barometry,teploměry O Fahrenheitovy teploměry byl velký zájem. V roce 1724 navrhl svou teplotní stupnici, která byla používána v anglicky mluvících zemích až do 60. let 20. století, kde ji postupně nahradila Celsiova stupnice. Výjimkou jsou USA nebo Jamajka. Zemřel v padesáti letech.

3 Objevy a vynálezy Fahrenheitova teplotní stupnice. Rtuťový teploměr. vynalezl německý fyzik Daniel Gabriel Fahrenheit v roce Je to teploměr skládající se ze rtuti ve skleněné trubici. Pro měření teploty se využívá teplotní roztažnost rtuti. Kalibrované značky na trubici umožňují odečítání teploty z délky rtuťového sloupce v trubici. Pro zvýšení citlivosti bývá na konci nádobka, která obsahuje většinu rtuti, expanze a kontrakce tohoto množství rtuti je pak zesílena v mnohem užší trubici. Prostor nad rtutí může být vyplněn dusíkem nebo vakuem . Rtuťové teploměry používají nejčastěji Celsiovu stupnici, v anglosaských zemích ještě Fahrenheitovu stupnici.

4 Zajímavosti Nedochoval se žádný Fahrenheitův portrét, takže nikdo neví, jak ve skutečnosti vypadal. V roce 2012 se vědci pokusili vytvořit pomocí počítače jeho portrét použitím fotografií jeho příbuzných(obrázek) Byl nejstarším synem kupce Daniela Fahrenheita.  Jeho jednotka se značí °F.

5 Daniel Gabriel Fahrenheit
Po smrti rodičů se pokoušel živit obchodováním. Začal se zajímat o přírodní vědy, cestoval po Evropě.Živil se i foukáním skla. V oblasti fyziky byl sice samoukem, ale dosáhl pozoruhodných výsledků. Zhotovoval různé fyzikální přístroje, například barometry a teploměry. V roce sestrojil rtuťový teploměr, který byl přesnější než dosud používané lihové teploměry. Zavedl také novou teplotní stupnici, ve které původně odpovídalo 30° F teplotě tání ledu a 96° F teplotě lidského těla. Později byly tyto referenční hodnoty změněny na 32 °F (teplota tání ledu) a 212 °F (teplota varu vody). Rozdíl obou hodnot je 180°, takže jeden stupeň Fahrenheita je 5/9 stupně kelvina přesně. Nula v této stupnici odpovídá teplotě tuhnutí směsi ledu, vody a salmiaku (údajně nejnižší teplota, které Fahrenheit dosáhl). Fahrenheitova teplotní stupnice se používá dodnes ve Spojených státech. V roce 1717 založil Fahrenheit obchod v Amsterodamu, kde zůstal až do smrti. Od roku 1718 živil také přednáškami z chemie. V roce 1724 byl zvolen členem Královské akademie věd v Londýně.

6 Vytvořil:Tadeáš Paldus 6.
Děkuji za pozornost. Vytvořil:Tadeáš Paldus 6. Zdroje:Fyzici-online.cz,Wikipedia.org,Fyzika.net !KONEC!


Stáhnout ppt "Daniel Gabriel Fahrenheit"

Podobné prezentace


Reklamy Google