Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem."— Transkript prezentace:

1 Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
Čas je jedna ze základních fyzikálních veličin, již se měří vzdálenost mezi událostmi.Jak dlouho trvá vyučovací hodina,za jak dlouho se uvaří brambory,za kolik uběhneš 60m,vyjadřuje fyzikální veličina čas.Čas je fyzikální veličina ,která vyjadřuje dobu trvání děje.¨ Symbol veličiny:t (angl. Time ,lat. Temrus) Základní jednotka:sekunda značka s (výraz vteřina lze pro označení času používat v běžném hovorovém jazyce) Další používané jednotky : rok,měsíc,týden,den,hodina h ,minuta min,milisekunda ms,mikrosekunda us,nanosekunda ns,pikosekunda ps atd. Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.

2 Čas Atomové hodiny jsou velmi přesné hodiny, měřící čas na základě rezonanční frekcence atomů. Atomové hodiny jsou druh hodin, které používají atomové rezonance jako standardu. První atomové hodiny byly postaveny v roce 1949 v USA. První přesné atomové hodiny byly postaveny Louisem Essen v roce 1955.

3 ČAS Sluneční hodiny jsou typem hodin, které fungují pomocí stínu vrhaného daným tělesem. Představují pravděpodobně nejstarší a zároveň i nejvíce rozšířené z tzv. elementálních (tedy přírodních živlů využívajících) časoměrných přístrojů, k nimž dále řadíme hodiny přesýpací, vodní, olejové i jiné. Prvotní ukazatel slunečních hodin, dřevěný kolík zaražený do země, byl následně nahrazen opracovaným kamenem – gnómonem. První horizontální hodiny s takovými kamennými ukazateli se objevují ve druhém tisíciletí př. n. l. v Egyptě, Babylón, Indii a Číně.

4 Čas Z minulosti se dochovaly nejen sluneční hodiny na pevných stanovištích, ale i četné přenosné sluneční hodiny. Počátek jejich historie je možné nalézt v Egyptě druhého tisíciletí př. n. l., kdy vznikaly dřevěné, kovové i kamenné hodiny, jejichž funkce byla založena na měnící se výšce Slunce během dne. V podstatě se jednalo o vodorovná pravítka s hodinovými ryskami a kolmo nasazenými vodorovnými ukazateli na jednom konci. Později, v helénistické době byly opatřovány ryskami pro různé roční doby. Jako přenosné byly používány i menší varianty skafé.

5 Čas V Evropě se začaly šířit různé typy přenosných a kapesních hodin po objevu kompasu v pol. 15.století. Oblíbené byly např. cestovní rovníkové z mosazi, též cestovní diptychové (neboli destičkové) ze slonoviny, případně levnější varianty ze dřeva, dále stolní horizontální z mosazi či ušlechtilejších druhů kamene. Potřebnost slunečních hodin postupně klesala v souvislosti se zdokonalováním mechanických kolečkových hodin, avšak ještě dlouho byly využívány například k seřizování věžních hodin. Skutečný soumrak praktického používání slunečních hodin však znamenala dohoda o zavedení pásmového času na konferenci ve Washingtonu v roce 1884.

6 Čas (U nás byl pásmový čas zaveden od ) Dnes mají sluneční hodiny spíše funkci dekorativní než užitnou, měří totiž tzv. pravý sluneční čas, který se od středního slunečního času může lišit až o +16 minut nebo -12 minut (viz časová rovnice).

7 Čas Obrázky

8 Čas Obrázky Slunečních hodin

9 Konec prezentace Tuto prezentaci jsme dělaly společně.
Autoři: Veronika Adamová Šárka Baranovská


Stáhnout ppt "Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem."

Podobné prezentace


Reklamy Google