Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík."— Transkript prezentace:

1

2 Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík

3 Obsah Žárovka Thomas Alva Edison Jeho vynálezy František Křižík Jeho vynálezy Žárovka v dnešní podobě

4 Žárovka Žárovka je tepelný zdroj světla, které vyzařuje z vlákna rozžhaveného průchodem elektrického proudu. Zdroj má spektrum bez mezer, tj. obsahuje všechny barvy. Vlákno žárovky se v součastnosti vyrábí z wolframu práškovou metalurgií. Žárovky do příkonu 25 W mají v bance vakuum, žárovky s příkonem nad 25 W jsou plněny netečným plynem (krypton, dusík apod.). Teplota vlákna je 2 000 – 2 600 C. Běžné osvětlovací žárovky mají patici závitovou (Edisonův závit).

5 Thomas Alva Edison †11.2.1847 - 18.10.1931 Americký vynálezce, technik a podnikatel Roku 1877 vynalezl žárovku s uhlíkovým vláknem a paticí se závitem.

6 Thomas Alva Edison Začal pracovat ve 12 letech jako roznašeč novin. Později byl žurnalistou a telegrafním úředníkem. Přitom se zabýval fyzikou a mechanikou. Později se začal věnovat vynálezectví. Zařídil si laboratoř a elektrotechnický závod. Edison byl v mnoha směrech zvláštní člověk. Miloval experimenty a nenáviděl vědu. Ve 22 letech měl svou vlastní firmu na vynálezy. Určitě největší popularitu mu přinesl patent žárovky. Podařilo se mu ji rozzářit na 2 dny a 2 hodiny. Experimentoval s několika druhy materiálů. Nejvýhodnějším se stala karbonizovaná bavlna. Zkonstruoval a zdokonaloval elektrické vedení, zásuvky, pojistky, elektroměry atd.

7 Vynalezl více než 2000 přístrojů a výrobních postupů. Roku 1880 založil továrnu na výrobu elektrických strojů a přístrojů.

8

9

10 František Křižík †8.7.1847 - 22.1.1941 Elektrotechnik, vynálezce a podnikatel. Vynalezl regulační ústrojí obloukové lampy. Vystavěl asi 130 elektráren.

11 František Křižík Vystudoval reálku v Praze a Klatovech. Na studia si vydělával vedlejší prací. Za studia začal pracovat v Kaufmannově továrně. Tam také vzniká jeho první vynález dálkové ovládané návěstidlo pro železnice. Snad největšího úspěchu dosáhl v roce 1880, kdy po svých zkušenostech vznikl v Paříži jeho snad nejslavnější vynález – nový druh obloukové lampy se samočinnou regulací vzdálenosti uhlíku. Jeho obloukovky slouží v nezaměněné podobě dodnes. Jeho sláva prudce stoupla v roce 1891. Především zkonstruoval světelnou fontánu, která se stala legendou. Zřídil celou řadu elektráren v cizině i u nás, první v roce 1889 na Žižkově.

12

13

14 Žárovka v dnešní podobě


Stáhnout ppt "Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík."

Podobné prezentace


Reklamy Google