Čtenářský deník jarkamani.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Jaromír Erben: Rozbor díla Kytice z pověstí národních
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Český jazyk a literatura
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitalizace výuky Příjemce
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Procvičování českého romantismu
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NO k vyvrcholení procesu NO došlo v letech romantismus literatura se sbližuje s životem - postupně převládá romantismus rozkvět poezie, venkovské.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_02_K. J. Erben - Kytice Téma:
KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Spisovatelé dětské literatury
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Karel Jaromír Erben Kytice.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

Čtenářský deník jarkamani

Seznam knih: Lakomec Kytice Máj Moliére K. J. Erben K. H. Mácha

Lakomec Hlavní postavou v této komedii je lakomý Harpagon, bohatý lichvář, otec Kleanta a Elisy. Kleant je zamilován do Mariany a Elisa miluje Valéra. Ale otec jim chce najít partnery s velikým věnem, aby i on z jejich sňatků něco vytěžil. Ovšem ti dva se samozřejmě bouří. A tak se Harpagon rozhodne že se ožení s Marianou a pozve jí na návštěvu. Fingovanou krádeží ovšem sluha Čipera ukryje Harpagonovu truhličku se zlaťáky a chce donutit Harpagona, aby za ní dal Kleantovi Marianu a Elise Valiéra. Záměr se mu podaří a vše dobře dopadne. MOLIÉRE (1622 – 1673) Hra Komedie o 5 dějstvích Satirický výsměch mamonu a lichvářství Překlad: E.A.Saudek

Kniha obsahuje 12 balad, začíná stejnojmenou vstupní básní Kytice o převtělení zesnulé matky. K.J.ERBEN (1811 – 1870) Poezie Básnická sbírka 19. století Doslov: Karel Dvořák Následují báje Polednice, Vodník, Vrba, Lilie, Holoubek a Svatební košile, v těch se odráží názor lidí na přírodu a člověk potýkající se v ní s působením tajemných sil a byostí. Místní pověsti zase shrnuje balada Poklad, kdy se o Velkém Pátku odkrývají poklady. Erben se inspiroval i pohádkou od B. Němcové – Zlatý kolovrat a legenda barokně romantického ladění je základem k básni Záhořovo Lože Štědrý den, Dceřina Kletba – dramatické obrazy ze života, s kresbou lidových obyčejů. Závěrečnou, vlastenecky povzbudivou, ale i kritickou básní je Věštkyně.Ukrývají se v ní úryvky z proroctví naší těžce zkoušené země. Zemřela matka a do hrobu dána, siroty po ní zůstaly; i přicházely každičkého rána a matočku svou hledaly… Úryvek z Kytice Malá hvězda, tváře divé pod plachetkou osoba; O berličce, hnáty křivé, hlas – vichřice podoba!

V prvním zpěvu je radostné očekávání hlavní hrdinky dívky Jarmily zmrazeno zprávou o milencově zločinu a trestu, který se pro něho chystá. Objevuje se sebevražda člověka, hrdliččin hlas vyzývá k hrám lásky utonulou dívku. Ve druhém zpěvu se situace proměňuje. Jarmilin milenec, loupežník Vilém ,,strašný lesů pán ´´ a mstitel pohanění své milenky, očekává ve vězení den své popravy. Uvažuje co ho čeká druhý den, až projde popravištěm: zda se tam setká s něčím jiným, než zde na této zemi, zda se tam vůbec s něčím setká, zda ho tam nečeká jenom věčná prázdnota a nekonečné nic. Ve třetím zpěvu se stáváme svědky Vilémovy popravy. Předtím se dozvídáme, že Vilém je jakoby Hynek (autor). Máj K.H.MÁCHA (1810 – 1836) Lyrickoepická skladba – básnická povídka Hlavním tématem básně je láska. Je pozdní večer – první máj Večerní máj – je lásky čas; Hrdliččin zve ku lásce hlas: ,,Hynku! – Viléme!! – Jarmilo!!!´´