Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Spisovatelé Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Karel Hynek Mácha 1810 Praha- 1836 Litoměřice

3 Život Básník, prozaik,ochotnický herec
Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny Pěšky navštívil i Itálii Měl výtvarný talent- kreslil navštívené hrady Vystudoval práva V den naplánované svatby měl pohřeb

4 Dílo Máj –vrchol tvorby, musel si Máj vydat sám.
Dnes patří mezi nejvydávanější knihy. Lyrickoepická skladba Hlavní motivy skladby- tragická láska, oslava přírody, láska k rodné vlasti Děj je umístěn do okolí Doks, Máchova jezera. Hlavní postavy Vilém a Jarmila, Hynek ( autor sám)

5 Stručný děj Hlavní postava vůdce loupežníků Vilém zabije svůdce své milé Jarmily Zjistí, že zabil svého otce Odsouzen k trestu smrti Ostatní díla: Cikáni Márinka Pouť krkonošská

6 ukázka

7 úryvek Byl pozdní večer – první máj – Večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, Kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; Kvetoucí strom lhal lásky žel, Svou lásku slavík růži pěl, Růžinu jevil vonný vzdech. Jezero hladké v křovích stinných Zvučelo temně tajný bol, Břeh je objímal kol a kol; A slunce jasná světů jiných Bloudila blankytnými pásky, Planoucí tam co slzy lásky.

8 Odkazy

9 Vytvořeno jako DUM do předmětu český jazyk na Základní škole a Mateřské škole Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 příspěvková organizace, pro 8. ročník. Materiál slouží k doplnění výkladu k tématu – Karel Hynek Mácha. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru či interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v II. pololetí školního roku 2012/2013.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha"

Podobné prezentace


Reklamy Google