Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 51 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, obsahuje stručný životopis spisovatele, přehled jeho díla, křížovku a její řešení.

2 Karel Hynek Mácha 1810 v Praze
Vyrůstal ve skromných poměrech (otec – mlynářský dělník). Vystudoval gymnázium, pokračoval na filozofii a právech. Velmi aktivně se účastnil společenského života (přednášky, hraje divadlo). Sečtělý, výrazné malířské nadání. Rád cestuje – cesta do Itálie, české hrady. Po dokončení studia přijal místo advokátního praktikanta v Litoměřicích. Zemřel náhle na infekční onemocnění (pohřeb v den plánované svatby s Lori Šomkovou).  Za okupace ostatky převezeny na Vyšehradský hřbitov.

3 Poezie Nejprve tvoří v němčině. Svatý Ivan (první česky psaná báseň)
Máj (lyrickoepická báseň; vůdce loupežníků Vilém zabije svého soka v lásce; zjistí, že to byl jeho otec, který ho vyhnal z domova; odsouzen čeká na smrt; popraven; milá Jarmila se dozví o jeho osudu; popsán žalářníkův soucit, duševní stav vězně, úvahy o smyslu života, popis krásné přírody; báseň vydává ve vlastním nákladu)

4 Próza Obrazy ze života mého (Márinka - touha po dokonalém porozumění a lásce) Pouť krkonošská Křivoklát (první část plánovaného cyklu Kat; popisuje uvěznění Václava IV., jeho osvobození a návrat do Prahy; zachycení vnitřní tragédie osamoceného člověka) Cikáni (román vydán podle jeho poznámek až po jeho smrti)

5 Povolání Snoubenka Poslední bydliště Popravčí Anglický básník
Křížovka – vše v ní má vztah k životu a dílu Karla Hynka Máchy. Povolání Snoubenka Poslední bydliště Popravčí Anglický básník Město v Itálii Koníček (sám hrál) Čeho se nedožil Postava Máje Pocit spoluúčasti Hrad

6 Povolání Snoubenka Poslední bydliště Popravčí Anglický básník
Křížovka – vše v ní má vztah k životu a dílu Karla Hynka Máchy. Povolání Snoubenka Poslední bydliště Popravčí Anglický básník Město v Itálii Koníček (sám hrál) Čeho se nedožil Postava Máje Pocit spoluúčasti Hrad P R Á V N Í K L O I T M Ě Ř C E A B Y D S É U


Stáhnout ppt "Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google