Autorské právo a digitální knihovny osiřelá díla 10. konference Archivy knihovny, muzea v digitálním světě 2009 3. prosince 2009 Adéla Faladová, odbor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Revize Nového přístupu
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
OMC Pracovní expertní skupina
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Ochrana kritické infrastruktury
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Autorské právo a digitální knihovny
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Autorské právo a Evropská digitální knihovna Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě konference, 5. – SKIP, Národní archiv, Národní.
Evropská unie a iniciativa i2010: Digitální knihovny.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Informační kulturní portál
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Aktuální témata autorského práva
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Transkript prezentace:

Autorské právo a digitální knihovny osiřelá díla 10. konference Archivy knihovny, muzea v digitálním světě prosince 2009 Adéla Faladová, odbor autorského práva, Ministerstvo kultury

Obsah prezentace -vymezení pojmu a problému -aktivity institucí EU (Evropská komise, Rada EU, EP) -aktivity členských států EU -projekt Google Books Search -plány EK -novela AZ 1

Osiřelá díla – vymezení pojmu -autorská díla (ale i výkony, záznamy apod.) chráněná AP, nositel práv neznámý / nedohledatelný - nejde o nový problém, v souvislosti s digitalizačními projekty více praktických problémů a rostoucí snaha o jejich vyřešení (viz dokumenty EK, Rady EU apod.) -platný právní režim – jako jakékoli jiné chráněné autorské dílo (výkon apod.) - pro některé případy užití existuje kolektivní správa práv (licenci k užití možno získat od KS) -v souvislosti s digitalizačními projekty - úkoly pro členské státy EU: vyřešení právních překážek digitalizace a zejména zpřístupňování digitalizovaných autorských děl

Aktivity institucí EU Doporučení EK o digitalizaci, on-line zpřístupňování a uchovávání kulturního materiálu (2006) Závěry Rady EU o digitalizaci (2006) ( harmonogram, úkoly pro čl. státy a EK) Usnesení EP „i2010: na cestě k Evropské digitální knihovně“ (2007) Závěry Rady o Evropské digitální knihovně EUROPEANA (2008) veřejné konzultace, slyšení atd.

Úkoly pro členské státy EU -zlepšit podmínky pro digitalizaci kulturního materiálu a jeho dostupnost on-line, a to prostřednictvím: a) vytváření mechanismů pro usnadnění užití osiřelých děl, v návaznosti na konzultaci zúčastněných stran, c) podpory dostupnosti seznamů známých osiřelých a volných děl

Úkoly pro EK -Vyřešit rámcové podmínky prostřednictvím: -návrhů řešení týkajících se některých konkrétních otázek autorských práv jako jsou např. osiřelá díla…a zajištěním jejich účinnosti v přeshraničních případech (2008 – 2009)

Skupina odborníků na vysoké úrovni (HLEG) (analýzy problémů spojených s digitalizačními projekty – autorské právo, PPP pro digitalizaci, vědecké informace) Doporučení v Závěrečné zprávě z roku vymezit status osiřelého díla - systémy zaváděné čl. státy musí být interoperabilní a vzájemně uznávané - nutné společné principy pro náležité šetření (a vzájemně uznávané) - vytvářet databáze osiřelých děl (vzájemně propojené a dostupné v čl. státech) - bránit vzniku nových osiřelých děl (např. používáním CC licencí apod.) -konkrétní výstup – Memorandum o porozumění o důsledném vyhledávání (uzavřely kulturní instituce a zástupci nositelů práv), projekt ARROW -zatím žádný návrh závazného legislativního řešení

Skupina odborníků členských států (MSEG) -monitoring pokroku v plnění úkolů z Doporučení EK (2005) a ze Závěrů Rady (2006) -výměna informací mezi čl. státy ohledně strategií, návrhů apod. -posl. zasedání – témata: Sdělení EK: Europeana – další kroky, Google Books, prezentace NUMERIC studie ad. -pokrok v čl. státech (v oblasti legislativy) – minimiální -příprava 2. hodnotící zprávy (podklady do 28. února 2010)

Slyšení EK ve věci osiřelých děl – Brusel, zástupci knihoven, nakladatelů, kolektivních správců, členských států atd. -dva odlišné přístupy (a požadavky): - knihovny apod. – bezúplatnou zákonnou licenci - nositelé práv – licenční režim (přes KS, odměny) -d. problémy – nákladnost náležitého šetření (časová, finanční, personální) v případě masových digitalizačních projektů - obavy z KS (netransparentnost, nevyhledávání nositelů práv apod.) - otázky přiměřenosti doby ochrany, vhodnosti neformální ochrany apod.

Workshop EP a švédského předsednictví v Radě EU (Brusel, ) -zástupci knihoven, nakladatelů, kolektivních správců, členských států atd. (minimální účast poslanců EP…) -podobná témata jako na slyšení EK, podobné závěry -prezentace nové právní úpravy v Maďarsku, zkušenosti knihoven s digitalizačními projekty -EK prezentovala plány do budoucna – příprava analýzy – návrhy řešení problému osiřelých děl (předběžně uvažované možnosti: zákonná výjimka/rozšířená KS/licencování státní institucí)

Google Books – významný „hnací“ faktor -projekt světové digitální knihovny -2005: žaloba autorů a nakladatelů – tzv. class action -2008: návrh vyrovnání - k připomínkám, k „opt-in“ (do září 2008) – téměř 400 stanovisek (mj. i Francie, Německo, US Copyright Office, US ministerstvo spravedlnosti) – obavy z teritoriálního omezení na území USA, cenzury, cenové politiky, monopol pro osiřelá díla, nahrazování legislativních pravomocí Kongresu soukromou dohodou dvou stran atd. -nový návrh – (řada výhrad trvá), nové výzvy k připomínkám -rozhodnutí amerického soudu ve věci se očekává počátkem 2010

Reakce EU -výhrady čl. států (porušení zákl. principů mezinárodního autorského práva – pravidlo předchozího souhlasu ad.) -květen 2009: výzva čl. států vůči EK ke zpracování hodnocení dopadů na evropské nositele práv a digitalizační projekty -listopad 2009: Dokument EK pro Radu pro vzdělávání, mládež a kulturu a pro Radu pro konkurenceschopnost (hodnocení dopadů na AP, kulturní diverzitu, soutěž, velká konkurence pro EU projekty) -hl. poselství – urychlit digitalizační projekty v EU, odstranit právní aj. překážky -nejnovější návrh (Francie): zřídit Radu moudrých pro vyřešení problémů s digitalizací a osiřelými díly…

Nejnovější veřejné konzultace EK: Reflection Dokument: Creative Content in a European Digital Single Market:Challenges for the Future z (veřejné konzultace – do ) -konstatováno nebezpečí „soutěžní nevýhody“ vzhledem k „neevropským projektům“ -evropský přístup musí být založen na respektování práv, právní jistotě a rovných podmínkách ve všech 27 čl. státech -nutno nalézt vhodná, jednoduchá, efektivní EU řešení -možné varianty – viz Sdělení o autorském právu ve znalostní ekonomice

Aktuální legislativní plány EK v oblasti osiřelých děl Sdělení EK: Autorské právo ve znalostní ekonomice z problém existujících dokumentů – nezávazné, neřeší problémy hromadných digitalizačních projektů -požadavek evropského právně závazného řešení – izolované národní úpravy problém nevyřeší Plány EK: -stanovit společná pravidla pro náležité šetření -zahájena příprava analýzy – podklad pro legislativní návrhy (možnosti: samostatný nástroj pro licencování a vzájemném uznávání osiřelých děl / novela směrnice 2001/29/ES / pokyny k přeshraničnímu uznávání osiřelých děl) -očekávána – 1.Q/2010

Novela AZ – posunutí termínu – 2010 (účinnost 2012) - zahájení přípravy – listopad předpokládaná témata (mj.) - osiřelá díla - transparentnost KS - zpřesnění úpravy „copyshopů“ -předpokládaný harmonogram: -úvodní jednání – s KS; leden 2010 – ostatní zainteresované subjekty (návrhy!) -leden / únor 2010 – konzultace s právními experty -dále – ad hoc jednání ke konkrétním návrhům

Dokumenty k tématu „osiřelá díla“ (např.) Portál EK k iniciativě i2010: Digitální knihovny tmhttp://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.h tm ) Doporučení EK o digitalizaci, on-line zpřístupňování a uchovávání kulturního materiálu z roku Závěry Rady o digitalizaci kulturního materiálu a jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních záznamů (2006) usnesení Evropského parlamentu „i2010: na cestě k Evropské digitální knihovně“ (2007) DOC+XML+V0//CS Závěry Rady o Evropské digitální knihovně EUROPEANA (2008)

Reflection Document of DG INFSo and DG MARKT: Creative Content in a European Digital Single Market:Challenges for the Future Sdělení EK Autorské právo ve znalostní ekonomic e Sdělení EK Europeana – další kroky Závěrečná zpráva HLEG p_final_report_26508-clean171.pdf Závěry ze 6. zasedání HLEG pdf Memorandum o porozumění

Dotazy?

Děkuji za pozornost. Komentáře, návrhy k novele AZ apod. uvítám na adrese: