RASISMUS Zuzana Dvořáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské rasy Obr.1. Lidské rasy Obr.1 Na Zemi dnes žije již přes 7 mld. lidí. Podle barvy pleti a některých dalších dědičných vlastností rozlišujeme.
Advertisements

OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
DUM - Digitální Učební Materiál
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Název Obyvatelstvo – migrace a rasy Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Problémy poválečného světa
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Rasismus.
MULTIKULTURa.
Národnostní menšiny a etnika
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tolerance a nesnášenlivost ve společnosti - rasismus
Studijní obor: Sociální činnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Rasismus.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Lidské rasy.
RASISMUS.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
RASISMUS.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Rasismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Kmoch, Zheliznyak, Pokorný a Hozman
Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
LIDSKÉ RASY.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
LIDSKÉ RASY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Státověda.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Lidské rasy.
práva a povinnosti občana ČR
Tolerance k národnostním menšinám
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Porušování lidských práv
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Sociologie - projekt 2. C.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Naše vlast – Česká republika
Kognitivní psychologie
CASD - Jak rosteme.
LIDSKÁ PRÁVA y.
Rasy, národy a náboženství
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

RASISMUS Zuzana Dvořáková

Co je to rasismus? „Je to způsob myšlení a jednání, který se vyskytuje téměř všude ve světě, kde se setkávají příslušníci dvou nebo více lidských plemen.“ „Vychází z předpokladu, že lidská plemena nejsou stejně hodnotná, přičemž se zpravidla zdůrazňují přednosti vlastní rasy.“ (Http://referaty-seminarky.cz/rasismus-1/ [online]. 2007 [cit. 2008-02-19]. Dostupný z WWW: <http://referaty-seminarky.cz/rasismus-1/>.)

Z čeho vychází? „Rasismus vychází z předpokladu o fyzické a duševní nerovnosti a nerovnosti lidských plemen.„ „Všem rasovým teoriím je vlastní představa o prapůvodním rozdělení na vyšší a nižší vrstvy člověka.“ „Vyšší rasy mají být tvůrčí a nositeli civilizace, mají být povolány k vládnutí. Kdežto rasy nižší, neschopné kulturní tvořivosti se stávají objektem vykořisťování a útlaku.“

U nás a ve světě „Za reprezentanty rasismu bývají nejčastěji označovány punkové a skinheadi.“ „Četné zastánce rasových teorií lze nalézt ve Velké Británii, Francii, USA a Německu.“ „V našich podmínkách se rasismus vztahuje především na vztahy bílého obyvatelstva a Romů.“

„V České republice rasismus rozhodně je, ale v okolních a jiných zemích je mnohem tvrdší a horší!“ „U nás vznikají rvačky, krádeže a nanejvýš menší trestné činy!“ „Kdežto například ve Francii a jinde kvůli rasismu vznikají národní nepokoje!“ ( Http://zsbobes.blog.cz/0606/uvaha-rasismus [online]. 2004 [cit. 2008-02-19]. Dostupný z WWW: <http://zsbobes.blog.cz/0606/uvaha-rasismus>.)

A co Vietnamci nebo Židi? Proč s těmi nejsou takové problémy? "Že by" jiný původ? Proti těm je rasistů minimum. Vietnamci pilně pracují, jsou to činorodí obchodníci-nepůsobí nám problémy. Židi…v tomto případě jde o náboženství, což v dnešním téměř demokratickém světě nepůsobí také žádný problém.

Minulost Rasová nesnášenlivost je stará asi jako lidstvo samo. V minulosti měl rasismus dosti tragické následky. Nemusím snad ani připomínat utrpení Židů za druhé světové války nebo problémy černochů a indiánů na americkém kontinentě.

A co já? Já osobně rasista nejsem, mám několik přátel jiné barvy pleti a dá se s nimi v pořádku vyjít, oni sami uznávají, že jejich někteří členové rodiny nejednají správně. Jsou velmi rádi, že přesto neházím do jednoho pytle….

Zdroje: ( Http://zsbobes.blog.cz/0606/uvaha-rasismus [online]. 2004 [cit. 2008-02-19]. Dostupný z WWW: <http://zsbobes.blog.cz/0606/uvaha-rasismus>.) (Http://referaty-seminarky.cz/rasismus-1/ [online]. 2007 [cit. 2008-02-19]. Dostupný z WWW: <http://referaty-seminarky.cz/rasismus-1/>.) „vlastní názor “