Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat T-report Barbora Čechová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přírodovědný projekt 2. tříd
Advertisements

Skvělý bádací den na VUT (T- exkurze ).
Na zahrádce s chemií.
Návštěva průmyslové školy v Písku Exkurze na SPŠ v Písku.
Morfologie savců a ptáků
Počítačová chemie: reakce zblízka
Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin
Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí
Chemické zatížení krajiny
Vznik, složení a význam půd
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.
Katrin Monczková Ivana Nevěřilová Monika Jonešová
Využití znalostí ze zkoušek ECDL v projektovém dni.
Interaktivní výuka přírodovědných předmětů na ZŠ CZ.1.07/1.1.04/ ZŠ a MŠ Olomouc, Gorkého 39.
Molekulární biotechnologie
Kolja 9.
geneticky modifikované rostliny
Selhávání pryžových výrobků: struktura lomových ploch
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
VÝVOJ SUMERSKÝCH MĚSTSKÝCH STÁTŮ
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Biopotraviny ve školním stravování
Test akutní toxicity na rybách
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Ekologie a životní prostředí- Ochrana sladkých vod
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Krajina a životní prostředí
Pro 8. a 9. ročník Tento rok bez výuky !!! U moře…
Hospodářsky významné ryby a ptáci.
H R Á T K Y S P Ř Í R O D O U. Gymnázium Rýmařov připravilo zábavnou soutěž s ekologickou tematikou plnou zajímavých úkolů pro třídy všech škol v našem.
Orlík. Příjezd  Dnes jsme se vydali na exkurzy do vodní elektrárny Orlík.  Moc hezky nás přivítal bývalý zaměstnanec, který provází návštěvy.
Firma Backaldrin Firma Haubiversum (Haubis) Firma Backaldrin Firma Haubis.
Weidenberg I tento rok se naše škola ve spolupráci s gymnáziem v Saarbrücken zúčastnila semináře v německém Weidenbergu, na téma.
Morfologie savců a ptáků VFU Brno Autor : Jelínková Lucie.
PŮDA.
BIOPOTRAVINY.
Ekosystémy přírodní a umělé
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Střední průmyslová škola v Písku
Projektový den Bezpečný pohyb na internetu. Úvod  Na úvod nás pan učitel seznámil s programem projektu. Vysvětlovali jsme si jak by jsme se měli bezpečně.
Krajina a životní prostředí
Jak by si definoval slovo hrdina? Co podle tebe musí člověk dělat, aby si ho označil jako hrdinu? Znáš nějakého hrdinu ve světě? Ve svém okolí? Promysli.
Návštěva SPŠ Písek. Když jsme přišli škola nás zaujala už z venku. Nejdříve nás posadily do jazykové učebny kde jsme si vyzkoušeli test z německého jazyka.
ODBORNÁ EXKURZE Tiskárna FINIDR, Český Těšín
T – REPORT z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Od kořínků ke konečkům aneb GMO versus ekologické zemědělství.
Cesta k JETE Měření v terénu Návštěva informačního centra v JETE
Životní prostředí a chemie
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
Kroužek Meteomráček Dům dětí a mládeže Astra Zlín.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníúnor 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (D U M 22 ) Člověk.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
FYZIOLOGIE PATOFYZIOLOGIE DIAGNOSTIKA
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Silnoproudá elektrotechnika
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ ZŠ Klecany
Vychutnejte si přírodní, ručně dělané sýry přímo ze srdce Řecka! sídlíme v severo-západní části Řecka, v regionu Greneva Založeno roku 1960 jako rodinný.
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Transkript prezentace:

Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat T-report Barbora Čechová

 Po přihlášení do této exkurze jsem mohla průběžně sledovat její vývoj na svém účtu na stránkách JCMM, kde mi byly včas poskytovány veškeré informace.  V úvodu jsem se zde mohla dočíst něco o našich lektorkách a o problematice, kterou se zabývají.  V první lekci jsem se dozvěděla základní informace o půdě, jejím složení a funkci. Dále pak o způsobech znečišťování a změnách kvality půdy. V neposlední řadě jsem se seznámila s živočišnými druhy, které se používají k měření kontaminace půdy k tzv. biotestům.  Druhá lekce mě uvedla do problematiky zemědělství, nastínila pro a proti konvenčního a ekologického zemědělství a GMO potravin.  Poté přišel na řadu závěrečný test a samotná návštěva Centra pro výzkum toxických látek v prostředí

 Po uvítání a obecném úvodu jsme se vydali na prohlídku zdejších laboratoří. Zde jsme měli možnost vidět chovy živočichů, kteří jsou využíváni k výzkumu.

 Poté následoval test toxicity s žížalou hnojní. Test spočíval v založení půd, a to jedné kontrolní, tedy neznečištěné a druhé s přídavkem látky Roundup, v současnosti nejpoužívanějším herbicidem.  Umělá půda se skládá z 70% písku, 20% jílu a 10% rašeliny. Do nádoby o obsahu 1l jsme odvážili 500 g této půdy a provlhčili vodou.

 Poté jsme vybrali 10 dospělých žížal, které se poznají podle dobře vyvinutého opasku, vložili jsme je do sklenice na povrch půdy a umístili do klimatizovaných komor.

 Následně jsme vyhodnotili vzorky půdy, které pro nás připravily naše lektorky, jelikož celý test trvá 28 – 56 dní.  Vyhodnocení spočívalo ve spočítání dospělých, uhynulých a nově narozených jedinců.  V mém kontrolním vzorku se nacházelo 10 dospělých a 19 narozených jedinců.

 Ve vzorku s obsahem 1000 mg herbicidu na litr jsem jich našla pouze 7. Obrázek o škodlivosti herbicidu si můžete udělat sami.

Návštěva se mi líbila a jsem ráda, že jsem měla možnost se podívat na specializované pracoviště Masarykovy univerzity.