Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin"— Transkript prezentace:

1 Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin
Lektor: Mgr. Lukáš Chrást

2 Úvod Myslím, že ten, kdo na této T-exkurzi nebyl, mi asi jen těžko uvěří, jak skvělá a zajímavá byla. Přesto se o to ale pokusím a přiblížím vám, jak přesně T-exkurze probíhala.

3 Teoretická část Pár dní po přihlášení do T-exkurze jsme postupně dostali přístup k informacím o lektorovi, o daném oboru a hlavně tématický text rozdělený do dvou lekcí. To je ale u všech T-exkurzí stejné. První lekce byla o tom, co jsou molekulární biotechnologie, o technologiích rekombinantní DNA a o transformaci bakteriálních buněk.

4 Teoretická část Druhá lekce začínala konstrukcemi bioreaktorů, ve kterých se buňky kultivují, dále v ní také byl růst organizmů v bioreaktorech a nakonec se zmínka o současném využití molekulárních biotechnologií. Obě lekce jsou velmi přehledné a srozumitelné.

5 Test Zhruba po týdnu, od doby, kdy jsme získali přístup ke druhé lekci, jsme dostali také test, který si ověřil naše znalosti získané z teoretické části. Na jeho vyplnění byl opět týden. Test je sestaven ze dvou částí. V první části jsou otázky, k jejichž zodpovězení využijete znalosti z teoretické části nebo informace, které vyhledáte na internetu. Test je docela obtížný, proto si na něj udělejte čas a kontrolujte si vaše odpovědi s více zdroji.

6 Test V druhé části jsou bonusové otázky, které se týkají především vašeho názoru, zkušeností z jiných exkurzí nebo jiných prací. Doporučuji vyplnit i tyto otázky, protože zájemců o tuto T-exkurzi bylo (alespoň letos) opravdu hodně, takže i jeden bod může rozhodnout, jestli dostanete šanci sami pracovat v Loschmidtových laboratořích.

7 Praktická část Jak už jsem zmínila, praktická část probíhala v Loschmidtových laboratořích v prostorách Univerzitního kampusu Bohunice. Místo srazu bylo perfektně označené, takže jsme se nemohli ztratit. Celkem bylo na praktickou část vybráno 16 uchazečů. Podle termínu, který komu lépe vyhovoval, jsme se rozdělili do 2 skupinek po osmi. Práce v laboratořích zahrnovala tři úlohy, k nimž jsme dostali hned na úvod protokoly.

8 Praktická část Začali jsme úlohou číslo 3, protože trvá nejdéle a v době čekání jsme tak mohli pracovat na dalších úkolech. Úloha spočívala v kultivaci transformované E.coli ve fermentorech obsahujících vhodné médium s ampicilinem. Lektor nám vysvětlil jak fermentory fungují a poradil nám, jak nastavit parametry pro danou kultivaci.

9 Praktická část Následovala úloha 2, ve které jsme se naučili provádět křížový roztěr bakteriální kultury. Tato úloha mně osobně přišla nejzajímavější. Vybrali jsme si dvě ze čtyř možných bakteriálních kultur, které jsme rozetřeli na Petriho misku s LB agarem. Způsob rozetření nám lektor srozumitelně vysvětlil a nakreslil, takže nebylo co zkazit. Okraje misky jsme zajistili parafilmem a misky s ,,našemi‘‘ bakteriemi jsme si mohli na závěr odnést domů.

10 Praktická část, úloha 2 - FOTO
Bakteriální kmeny: Micrococcus luteus CCM 169 (na Petriho misce žlutý) a Kocuria rosea CCM 839 (na Petriho misce oranžová)

11 Praktická část Poslední úlohou byla úloha číslo 1, ve které jsme si vytvořili geneticky modifikované bakterie obsahující rekombinantní plazmid s cílovým genem. Protože se ale všechno děje ,,jen‘‘ ve zkumavce, největším přínosem pro nás bylo, že jsme se naučili pipetovat kalibrovanými pipetami.

12 Závěr Po dopracování posledního úkolu a po projití laboratořemi následovala ještě debata o tom, jak se nám T-exkurze líbila, co bychom změnili a jak. Za sebe můžu říct, že bych nezměnila téměř vůbec nic. Organizace i náplň práce byla perfektní, jen byla možná trochu škoda, že jsme se nedozvěděli nic o inzulinu, přestože jsme to podle názvu T-exkurze očekávali. Celkově hodnotím T-exkurzi výborně a všem ji doporučuji.


Stáhnout ppt "Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin"

Podobné prezentace


Reklamy Google