Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí"— Transkript prezentace:

1 Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí
29. listopadu 2011 Chceš vidět, jak se vaří pivo? Zajímá vás něco o sýrech? Víte, jak se hodnotí chuť potravin? Baví vás pozorovat mikrosvět? Víte si rady s výživou? Krotit faraonovy hady? Měnit barvu roztoků? Pozorovat bakterie? To jsou některé z otázek, na které jsme hledali odpovědi, my žáci devátého ročníku.

2 Program 1. Zahájení akce Přivítání žáků a učitelů ve škole.
2. Vlastní aktivity Práce ve skupinách. Chemická laboratoř – pokusy. Exkurze do školního minipivovaru. Prezentace výrobků žáků oboru technologie potravin a analýza potravin Mikrobiologická laboratoř – pozorování. Exkurze do školní terária. 3. Závěr Zábavný test – vyhodnocení. Oběd ve školní jídelně.

3 Chemická laboratoř – Tvrdost vody
V chemické laboratoři jsme si vyzkoušeli zjištění tvrdosti vody. Potřeby: byreta, odměrná válec, titrační baňka Chemikálie: roztok chelatonu, tlumivý roztok, indikátor – eriochromová čerň

4 Chemická laboratoř – Jak se barví plamen
Kovy obsažené v solích barví plamen typickou barvou.

5 Chemická laboratoř – faraonův had
Na nehořlavou podložku nasypeme směs krystalového cukru a zažívací sody v poměru 9:1. Navlhčíme ji ethanolem a zapálíme. Výsledek: Uvolněný CO2 vyplňuje vznikající karamel, který vytváří různé tvary.

6 Exkurze do školního minipivovaru
V minipivovaru jsme se dozvěděli z čeho se vaří pivo. Ve škole vaří jejich vlastní pivo Blatský Švihák. Je to čtrnáctka.

7 Prezentace výrobků – technologie potravin
Byli jsme se podívat, jak vypadá technologie potravin. Zkoušeli jsme rozeznávat vzorky vůní. Vyzkoušeli jsme si práci hodnotitelů sýrů.

8 Mikrobiologická laboratoř
V mikrobiologické laboratoři jsme si vyzkoušeli udělat vlastní preparát. Mikroskopem jsme pozorovali buňky cibule, rajčete, kvasinek, škrobu a penicilínu.

9 Školní terárium Ve školním teráriu jsme si mohli pochovat různé hady, chameleony a ježečka. Dále jsme mohli vidět cvrčky, šneky, leguány a bazilišky.

10 Zábavný test Na závěr celého chemického dne, jsme si měli zodpovědět pár otázek. Celý test měl správně jenom Petr Šlápota a za svůj výkon byl řádně odměněn.

11 Závěrečné zhodnocení Na škole se nám líbilo. Bylo to něco jiného než známe z normálních hodin z chemie. Mohli jsme si vyzkoušet několik zajímavých pokusů a podívat se do opravdové chemické laboratoře.


Stáhnout ppt "Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí"

Podobné prezentace


Reklamy Google