Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky."— Transkript prezentace:

1 Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková

2 T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky. Zájemci o tyto akce mohou vybírat z mnoha oborů – především technických a přírodních věd. T-exkurze se konají 2x ročně – vždy na podzim a na jaře. Studenti, kteří se chtějí zúčastnit T-exkurze, potřebují přístup k internetu a samozřejmě trochu volného času na studium. Letos na podzim se konaly tyto T-exkurze: 1. Počítačová chemie: reakce zblízka 2. Genom a proteom aneb cesta do základů života 3. Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin 4. Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat 5. Morfologie savců a ptáků 6. Kouzlo materiálů aneb malé důvody velkých katastrof 7. Kdo řídí roboty?1. Počítačová chemie: reakce zblízka 2. Genom a proteom aneb cesta do základů života 3. Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin 4. Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat 5. Morfologie savců a ptáků 6. Kouzlo materiálů aneb malé důvody velkých katastrof 7. Kdo řídí roboty?

3 Průběh každé T-exkurze je možné rozdělit na 4 části: 1)Online část: Náplní online části exkurze je především studium teorie. Je totiž potřeba si osvojit určité znalosti ještě před účastí na praktické části. V každé exkurzi jsou celkem 2 teoretické lekce, na studium jedné lekce má student asi týden. 2)Test: Na vypracování otázek testu mají studenti přibližně týden. Jedná se většinou o teoretické otázky z první části T-exkurze. Morfologie však byla výjimkou – psali jsme esej (tedy něco na způsob motivačního dopisu). 3)Praktická část: Během této části navštíví vybraní studenti vědecká pracoviště. 4)Závěr: Závěrem exkurze je vypracování t-reportu.

4 Online část exkurze Morfologie ptáků a savců se skládala ze dvou teoretických lekcí. Na studium jedné lekce byl asi týden, poté byla zveřejněna lekce druhá. Malá ukázka z textu: „Trávicí trubice, reprezentovaná jícnem, žaludkem a střevem. Umožňuje strávení přijaté potravy, vstřebání životně důležitých živin a vyloučení nestravitelných zbytků. Zatímco ve stavbě jícnu jsou mezidruhově u savců pouze nepatrné rozdíly, stavba žaludku a uspořádání a délka střeva se velmi liší v závislosti na převládající přijímané potravě.“

5 Závěrečný test slouží pro ověření znalosti studijních materiálů. Na vyplnění úkolů v testu byl týden času. Na základě výsledků testu byli studenti vybráni na praktickou část. Naším úkolem v Morfologii bylo napsat esej na téma: „V čem vidím největší přínos T- exkurze Morfologie savců a ptáků pro můj vzdělanostní rozvoj a proč bych právě já měl/a dostat příležitost zúčastnit se i její praktické části.“

6 Praktická část T-exkurze Morfologie ptáků a savců se konala na Ústavu anatomie, histologie a embryologie VFU. Náplní této části byla anatomická pitva psa a kura. Naše návštěva na univerzitě trvala od 14:00 do 17:30. Nejprve nám vedoucí exkurze MVDr. Iveta Putnová ukázala, jak postupovat při pitvě savce (kočky) a jakých anatomických struktur si všímat. Poté jsme zhlédli ještě pitvu kura. Následovala přestávka, během níž jsme se podívali do prostor anatomického muzea VFU. Na závěr jsme sami vzali do rukou skalpely a vyzkoušeli postup pitvy na psovi a kurovi.

7

8

9 Na závěr exkurze bych ráda poděkovala všem, kteří se podíleli na její organizaci a umožnili tak středoškolákům vyzkoušet si něco nového. Myslím, že to pro všechny účastníky byla dobrá zkušenost.

10


Stáhnout ppt "Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google