Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů."— Transkript prezentace:

1

2 Černé zlato

3 Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.

4 Základní fyzikálně chemické vlastnosti ropy
Hustota ropy závisí na jejím chemickém složení (0,540 – 0,910) g.cm-3 Viskozita (tekutost) závislé na hustotě, lze odhadnout složení ropy - necyklických uhlovodíků je při stejném počtu uhlíkových atomů menší a u cyklických uhlovodíků větší

5 Hmotnostní složení prvků v ropě
- která je zbavená vody a anorganických nečistot 84-88 % hm. uhlíku 11-14 % hm. vodíku 0-8 % hm. síry 0,2-1,6 % hm. dusíku 0-1,8 % hm. kyslíku 0-0,1 % hm. vanadu, dále může obsahovat Ni a stopová množství jiných prvků.

6 Těžba ropy Ropné vrty – ropa spolu se zemním plynem
Primární : tlak zem. plynu vytlačuje ropu na povrch Sekundární : objem zem. plynu klesá a je nutno podpořit tlak působící na ropu, používá se CO2, vzduch, či zpětně zemní plyn.

7 Těžba ropy Terciální : účelné snižování hustoty ropy = lehčí vyčerpávání pomocí čerpadel (např. parami H2O, zapálením samotného ložiska) Žádné ložisko se nedá vytěžit ze 100%, většinou dojde k využití 40-55%. Opět záleží na složení těžené ropy.

8 Pro správný odhad umístění ropného ložiska
je nutno provést desítky vrtů

9 Využití a význam ropy 95 procent veškerých potravin je pěstováno za přispění ropy 95 procent dopravy zprostředkovávají produkty z ropy 95 procent veškerého vyráběného zboží potřebuje pro svou výrobu ropu za každou kalorii běžně vyráběných potravin se skrývá 10 kalorií z ropy na výrobu jednoho typického počítače se spotřebuje ropa o množství desetinásobku jeho hmotnosti Citace z

10 Těžba ropy v ČR Drobná ložiska převážně v Jihomoravském kraji.
(Kroměříž, Hodonín, Břeclav) Historie v tomto odvětví začíná v roce 1899 Vývoj těžby ropy v letech 1990 – 2007 Česká republika je zásobována přes Rusko ropovodem Družba.

11 Ropa v Čechách je velmi stará a s malým množstvím síry
Ropa v Čechách je velmi stará a s malým množstvím síry. Jedná se o velmi kvalitní ropu využívanou hlavně pro výrobu léků.

12 Zdroje BBC. BBC.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Masarykova univerzita v Brně, Přírodovědecká fakulta, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí, ROPNÉ LÁTKY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ - Šárka Urcová. Bakalářská práce - vedoucí: Doc. RNDr. Jana Klánová, PhD., Brno, Česká republika, rok 2010 COPYRIGHT © 2013 PETROLEUM.CO.UK. petroleum.co.uk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PROFIMEDIA.CZ. iDnes, cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: rekord-1jg-/eko-zahranicni.aspx?c=A120102_123032_eko-zahranicni_spi FELKNEROVA. ihned.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: firma-zde-investuje-miliardy


Stáhnout ppt "Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů."

Podobné prezentace


Reklamy Google