Problematika tělesné výchovy na vysokých školách materiál pro 12. zasedání předsednictva Rady VŠ dne 17. června 2010 komise pro přípravu učitelů V iléma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka pro partnery. Nabídka pro partnery Co jsou světové gymnaestrády Světové gymnaestrády pořádá Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jedenkrát.
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Dobrovolnictví v české společnosti
S TIPENDIJNÍ PROGRAMY P D F MU. A SISTENTSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI NA KATEDRÁCH rozvoj odborných kompetencí studenta, které jsou součástí teoretického, ale.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
 Zdena Rábová MRVS04 Slide 1 Zhodnocení tvůrčích aktivit studentů ve školním roce 2003/2004 Zdena Rábová Faculty of Information Technology Technical University.
Role školního koordinátora EVVO
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Brno, 2. června Sdružení automobilového průmyslu Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Strategická.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
dotazníkové šetření na vysokých školách
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Problémy výuky tělesné výchovy na vysokých školách Zviditelnění problému Spolupráce komise RVŠ s Grémiem vedoucích TV pracovišť na VŠ a s Českou asociací.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Definice, základní pojmy
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
ČVUT V PRAZE 2005 Co dál? Jak dál? Co mohu nabídnout? Internacionalizace, Kvalita a excelence akademických činností Kvalita a kultura akademického života.
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
Ústav tělesné výchovy FaME UTB ve Zlíně, Mgr.Zdeněk Melichárek,PhD.
Z historie komise pro historii matematiky a fyziky na MFF UK
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
BSE České Budějovice o. s.
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Didaktika TV; Martina Matúšková
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Představení senátorů Akademického senátu FZS
Studijní obor Fyzioterapie
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

Problematika tělesné výchovy na vysokých školách materiál pro 12. zasedání předsednictva Rady VŠ dne 17. června 2010 komise pro přípravu učitelů V iléma Novotná

8. června 2010 proběhlo slavnostní zasedání České asociace universitního sportu k oslavě výročí „100 let českého vysokoškolského sportu“ p řednášející přednesli a rgumenty - o důležitosti a významu tělesné výchovy a sportu na vysokých školách - o nezastupitelné roli tělesné výchovy v procesu kultivace osobnosti studenta vysoké školy

citace z knihy dr. Františka Smotlachy (nar ), který byl v r jmenován na Univerzitě Karlově lektorem tělocviku a sportu a který ve stejném roce založil samostatné studentské sdružení Český vysokoškolský sport: „ Studentská léta znamenají nejkrásnější léta člověka. Měli bychom si představit studenta – zdravého, silného, obratného jinocha veselé mysli, plného energie, s nejlepšími nadějemi do budoucna. Takovýto muž ve zdravé, odvahy plné náladě, dokončí svoje studia a stane se platným členem našeho kulturního, společenského i národohospodářského života. Avšak tato představa o studentu neodpovídá skutečnosti…“

Formativní tělesná výchova a volno - časové sportovní aktivity propojují na akademické půdě pohybové a intelektuální vzdělávání učí odolnosti zvládat úkoly ctít „pravidla hry“, chovat se ve smyslu fair play spolupracovat podílet se na prevenci svého zdraví zdravým způsobem života působit ve společnosti jako určitý vzor životních hodnot člověka a aktivního životního stylu

Sportovní aktivity zajišťuje v současnosti 46 vysokoškolských jednot a klubů České asociace universitního sportu (ČAUS) počet asi 30 tis. členů dohromady s kluby České asociace akademických technických sportů jsou to celkem 64 kluby v rámci činnosti ČAUS jsou pořádány soutěže v 53 sport ovních odvětvích České akademické hry, Akademická mistrovství, Světové univerziády, Akademická mistrovství světa sportovci – studenti se podílejí na státní reprezentaci i na reprezentaci VŠ na mezinárodní úrovni

Tělesná výchova a další pohybové aktivity TV jako součást studijního programu nebo jako studijní povinnost TV zajišťují katedry, centra nebo ústavy tělesné výchovy, celkem 42 pracoviš ť TV na VŠ je předmětem řady výzkumů projevuje se pohybová nedostatečnost (hipokinéza) specifické zatěžování vysokoškolských studentů při mnohahodinovém studiu teoretických předmětů se odráží  v nárůstu svalových dysbalancí  ve snižování celkové úrovně tělesné zdatnosti  ve zvyšování výskytu obezity

se uskuteční na Fakultě sportovních studií MU v Brně vědecké symposium „Historie, postavení a význam vysokoškolského sportu v České republice“ sekce: Význam tělesné výchovy a sportu ve výuce na vysokých školách; obsah a organizace pohybového vzdělávání a formováním tělesné kondice; činnost a postavení kateder a ústavů tělesné výchovy a sportu pro toto jednání bude připraven příspěvek výsledků šetření konkrétního stavu a okolností výuky tělesné výchovy na VŠ

Závěry Vedle potřeby zkvalitňovat proces tělesné výchovy na vysokých školách, ovlivňovat pozitivní vztah studentů k pohybovým aktivitám a působit na změnu způsobu života směrem ke zdravému životnímu stylu, je nutno věnovat pozornost přípravě učitelů tělesné výchovy na vysokých školách a jejich odbornému celoživotnímu vzdělávání. Bez určité reformy pojetí výuky TV na VŠ si tělesná výchova nezíská své oprávněné místo ve studijních programech připravujících všestranně do života připraveného absolventa. Pro podzimní zasedání předsednictv a Rady VŠ bude připravena informace o stavu výuky TV na VŠ vycház ející z poznatků výzkumů prof. K. Fr ö mela, doc. J. Nykodýma, doc. J. Drnka a dalších.