Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 ENVIRONMENTÁLNÍ ŘÍZENÍ MĚST se zaměřením na energetický management PORSENNA o.p.s.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Nový zákon o ochraně ovzduší
Presentation Title 1st September 2002
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana Daniel Havlík Datum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Úloha kraje v energetice Opatření mimo majetek kraje (4) Nepřímo přes integrovaná povolení, stanovení podmínek vycházející z energetických auditů Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce Krajská energetická agentura Moravskoslezský energetický klastr Opatření v objektech majetku kraje (3) zdravotnická, sociální, školská zařízení, správa silnic, budova KU apod. Dotační programy (2) podpora přípravy projektových dokumentací a energ. auditů dotační program na výměnu kotlů

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Územní energetická koncepce MSK –Rada kraje vzala na vědomí dne –V návrhu na rok 2015 je uvažováno o kompletní aktualizaci ÚEK v návaznosti na aktualizovanou SEK –Hlavní význam současné Územní energetické koncepce spatřujeme v : Energetické analýze a bilanci územního celku Stanovení regulativ zásobování energií pro územní jednotky pro územní plánování –Výstupy na internetových stránkách kraje: energeticka-koncepce-moravskoslezskeho-kraje-12/ Koncepční strategie (1)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Návrh nové Územní energetické koncepce –Jedním z hlavních cílů je aktualizovat regulativy zásobování energií pro územní jednotky, které budou závazné pro územní plánování –Dalším významným cílem je zaměřit se na oblasti, které kraj může ovlivnit přímo (majetek kraje, občanský sektor skrz dotační programy), ale i na takové oblasti, které ovlivní zprostředkovaně (průmyslové zdroje – revize energetických auditů v rámci změn integrovaných povolení) –Všechny aktivity by měly směřovat k maximální podpoře realizace úspor energií ve výrobních, distribučních a spotřebitelských systémech při zachování nebo zvýšení energetické bezpečnosti a odolnosti Koncepční strategie (1)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Koncepční strategie (1) Krajská energetická agentura –Založení agentury : , dotace z programu Inteligentní energie – Evropa (Intelligent energy - Europe) –Koncepční strategie regionu, poradenská činnost, technická pomoc s realizací konkrétních projektů pro kraje a obce

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Koncepční strategie (1) Moravskoslezský energetický klastr –Podpora projektu Energeticky nezávislý kraj jehož cílem je v prvé fázi zmapovat zdroje výroby energií, stávající a budoucí energetickou potřebu a navrhnout novou energetickou koncepci s ohledem na budoucí rozvoj Moravskoslezského kraje

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Dotační programy (2) Poskytnutí investičních dotací od roku 2003 do 2007 (od roku 2007 OPŽP) na vypracování projektové dokumentace, energetických auditů nebo dokumentací EIA pro realizaci projektů, které jsou uplatňovány pro získávání podpor z Evropské unie a z národních zdrojů s cílem zvýšení absorpční kapacity Moravskoslezského kraje.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu výměna starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním paliva za nový nízkoemisní plně automatický kotel na tuhá paliva, zplyňovací kotle na tuhá paliva s akumulační nádobou a plynové kotle na zemní plyn Dotační programy (2)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu - Od kotlíková dotace začala (možnost výměny starého kotle na tuhá paliva za nízkoemisní automatický kotel) a průběžně pokračuje do současnosti - 1. výzva byla vyhlášena a ukončena , - 2. výzva byla vyhlášena a ukončena výzva byla vyhlášena a ukončena Od rozšířena na zplyňovací kotle na tuhá paliva s akumulační nádobou a plynové kotle na zemní plyn - 1. národní výzva resp. 4 výzva pro MSK byla vyhlášena a ukončena , - 4. národní výzva resp. 5 výzva pro MSK byla vyhlášena a ukončena (pozn. 2. společná výzva MŽP a Ústeckého kraje, 3. společná výzva MŽP a Středočeského kraje) Dotační programy (2)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pomocí tzv. „Kotlíkové dotace“ bude celkem podle současných výzev vyměněno cca 4,5 tis. starých kotlů = snížení emise prachu o cca 450 tun Dotační programy (2)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energetický management budov v majetku MSK –realizace energeticky úsporných projektů pomocí EPC (zateplování budov, instalace efektivních zdrojů výroby energie, apod.) –společný nákup elektřiny a zemního plynu –naší ambicí je připravit v dalším období systém o spotřebách energií v jednotlivých budovách v majetku kraje a nastavení optimálního energetického řešení s cílem zajistit úspory energií pro každou jednotlivou budovu zvlášť Objekty v majetku MSK (3)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrovaná povolení (4) K regulaci energetického hospodaření podniků přistupuje krajský úřad zprostředkovaně přes energetické audity v rámci integrovaného procesu (integrované povolení). Příkladem je využití druhotného zdroje energie (koksárenský plyn), jehož přebytky byly především v létě u dvou koksoven spalovány na fléře bez dalšího energetického využití. Tato situace se řešila v rámci integrovaného povolení a výsledkem je využité těchto přebytků na technologické chlazení provozu a efektivního využití dané energie.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Hlavní cíle MSK na poli energetické politiky Dodržovat regulativy zásobování energií územních jednotek dle Územní energetické koncepce MSK. V oblasti OZE především podpora využívání biomasy jako náhrady za stávající tuhá fosilní paliva. Maximální podpora realizace úspor ve výrobních, distribučních a spotřebitelských systémech.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Děkuji za pozornost