Elektrárna Dětmarovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Řešení toku lignitu s vlhkostí až 56,94 %
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Mgr. Pavel Dobeš Ministr dopravy
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Nejlepší dostupné techniky v energetice
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
CFD MODEL SNCR TECHNOLOGIE
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Statutární město Ostrava
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
Rozčlenění nákladů na výstavbu FTTH sítí
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Operační program Životní prostředí
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Nový zákon o ochraně ovzduší
Podpora provozu sekundárních DeNOx opatření
Operační program životní prostředí
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Centrum výzkumu Řež s.r.o.
Transkript prezentace:

Elektrárna Dětmarovice a emise NOx Srpen 2012

MILNÍKY V OBLASTI OCHRANY OVZDUŠÍ EDĚ Granulační kotle 4 x 650 t/h (501,3 MWt) Uvedení do provozu 1975-1976 1. etapa DeNOx 1994-1997 Realizace odsíření 1996-1998 Rekonstrukce EO 2007-2009 2. etapa DeNOx v přípravě

VÝVOJ EMISNÍ KONCENTRACE NOx EDĚ PŘED A PO REALIZACI 1. ETAPY DENOx [ TJ ]

PROVOZNÍ VÝSLEDKY KOTLE č.1

DLOUHODOBÉ EMISE NOx EDĚ Instalovaná technologie pro snížení emisí NOx odpovídá požadavkům platné legislativy, která dovoluje maximální koncentrace NOx do 650 mg/Nm3. Stávající provoz kotlů umožňuje při standardním provozu na 3 mlecí okruhy dosahovat emisních hodnot NOx v rozmezí ca 250 – 380 mg/Nm3.

LEGISLATIVNÍ RÁMEC PRO 2. ETAPU DENOx ČEZ, a. s LEGISLATIVNÍ RÁMEC PRO 2.ETAPU DENOx ČEZ, a. s., Elektrárny Dětmarovice a Vítkovice Cíl naplnění požadavků legislativy od 01.01.2016 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2010/75/EU ZÁKON č. 201/2012 Sb., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Možnosti Přechodný národní plán (TNP) 01. 01.2016 – 30.06.2020 Emisní koncentrace NOx max. 200 mg/Nm3 (vztaženo na 6% O2) od 01.01.2016

PŘECHODNÝ NÁRODNÍ PLÁN (TNP) Na MŽP předložen v rámci ČEZ, a. s., návrh na zařazení EDĚ i EVI do TNP pro NOx Předpokládané změny emisních stropů NOx po zařazení do TNP :

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Investiční přístup Dne 19.08.2011 podána žádost o dotaci na realizaci opatření ke snížení emisí NOx pro lokalitu EDĚ – (K3 a K4), dle Směrnice č. 4/2010 MŽP, prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Akceptace žádosti v 09/2011 Dne 30.01. 2012 ministr životního prostředí podepsal seznam schválených žádostí v rámci XXV. a XXVI. Výzvy OPŽP včetně projektu DeNOx EDĚ Následně vyhlášeno výběrové řízení (veřejná zakázka) Rozhodnutí o realizaci – předpoklad do konce 2012 (rozhodnutí o přidělení dotace z OPŽP není překážkou pro zařazení do TNP)

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti Primární opatření (PO) Primární opatření snižují tvorbu emisí NOx přímo v průběhu spalovacího procesu v kotli. Toho lze dosáhnout modifikací spalování takovým způsobem, aby se tvorba NOx snížila, nebo aby NOx již vzniklé konvertovaly ještě uvnitř kotle. Sekundární opatření (SO) Sekundární opatření snižují emise NOx, které již byly v průběhu spalovacího procesu vytvořeny. Technologie je založena na vstřikování reagentu, který reaguje s NOx ve spalinách a redukuje je na molekulární dusík.

Primární opatření - příklady EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti – primární opatření (PO) Primární opatření - příklady Nízkoemisní hořáky nové generace (Low Nox Burner) Přerozdělení spalovacího vzduchu a nové trysky OFA Reburning Úpravy mlýnů, recirkulace spalin Optimalizace řízení spalovacího režimu

Sekundární opatření - příklady EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti – sekundární opatření (SO) Sekundární opatření - příklady Selektivní nekatalytická redukce (SNCR) Selektivní katalytická redukce (SCR) Kombinace obou metod (SNCR + SCR)

Finální řešení bude výsledkem EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti – finální řešení v EDĚ Finální řešení bude výsledkem výběrového řízení Důraz v zadávací dokumentaci kladen na: Investiční a provozní náklady Garanci požadované výstupní koncentrace NOx Garanci požadované výstupní koncentrace CO Garanci skluzu NH3 a obsahu amonných solí v popílku v případě SO Garanci požadovaného nedopalu ve VEP

Děkuji za pozornost.

Back up

Primární opatření - příklady EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti – primární opatření (PO) Primární opatření - příklady Nízkoemisní hořáky nové generace (Low Nox Burner) Přerozdělení spalovacího vzduchu a nové trysky OFA Reburning Úpravy mlýnů, recirkulace spalin Optimalizace řízení spalovacího režimu

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti PO - LNB Princip konstrukce nízkoemisních hořáků vychází z teorie koncentrace jádra hoření a tím dosažení max. teploty jako podmínky pro vznik uhlovodíkových radikálů v zóně B a následnou redukci NOx v zóně C. Přidávání vzduchu na hodnotu mírně nadstechiometrickou zaručí dohoření zplyněného uhlí.

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti PO – přerozdělení vzduchu a OFA Pásmování spalovacího vzduchu do hořáků dospělo již do 4. zóny. Pozornost je dále zaměřena do redukční zóny spalovací komory – různé způsoby přívodu dohořívacího vzduchu a recirkulace spalin (horké, studené).

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti PO – reburning Odstupňovaný přívod paliva Zahuštěná (bohatá) směs uhelného prášku a vzduchu do kotle spodní řadou hořáků Chudá směs horními hořáky Dohořívací trysky OFA Dohořívací zóna Redukční palivo 10 – 25 % Základní palivo 75 – 90%

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti PO – úpravy mlýnských okruhů Mlýnské okruhy musí zajistit stabilní nízkou jemnost mletí v rozsahu a dále zajistit zvýšení výkonu mlýna. Obecně se doporučuje mlýny vybavit dynamickými třídiči Tato úprava by měla zajistit spolehlivý provoz kotle v konfiguraci 3 ML v provozu + 1 ML v záloze i při horší kvalitě paliva při provozu na jmenovitý výkon kotle. Pro zlepšení vzduchospalinové bilance především při sníženém výkonu kotle je možno nahradit část vzduchu do mlýnů spalinami. Toto lze řešit recirkulací studených spalin z prostoru za kouřovými ventilátory do stávajících mlýnských okruhů.

Příklady signálů pro optimalizaci spalovacího procesu: EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti PO – optimalizace řízení Příklady signálů pro optimalizaci spalovacího procesu:

Sekundární opatření - příklady EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti – sekundární opatření (SO) Sekundární opatření - příklady Selektivní nekatalytická redukce (SNCR) Selektivní katalytická redukce (SCR) Kombinace obou metod (SNCR + SCR)

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti SO - SNCR

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti SO – SCR Instalace před komínem je investičně a energeticky náročnější Výhody - prodlouží životnost katalyzátoru a VEP nejsou kontaminovány čpavkem Nevýhody – prostorová a energetická náročnost Pro podmínky EDĚ nereálná technologie.

EMISNÍ KONCENTRACE NOX max EMISNÍ KONCENTRACE NOX max. 200 mg/Nm3 Technické možnosti SO – kombinace SNCR a SCR