Obsah a dodržování lidských práv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Advertisements

Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Digitální učební materiál
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
TEST 17. POLITOLOGIE
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
VY_32_INOVACE_51_09 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Demokracie a její hodnoty
Lidská práva v dokumentech
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Listina základních lidských práv a svobod
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Věková hranice českého práva
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Práva a povinnosti osob
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Práva a povinnosti osob
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Veřejný ochránce práv.
LIDSKÁ PRÁVA y.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Obsah a dodržování lidských práv Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Lidská práva = práva fyzických osob, která vyplývají z pouhé příslušnosti k lidskému rodu. Týkají se různých oblastí, v nichž jedinec nemá podléhat kontrole státu, pokud zároveň respektuje zákony. Vyplývají z lidské přirozenosti a principů humanity. Zásadním dokumentem, který upravil lidská práva, byla Všeobecná deklarace lidských práv (10. 12. 1948 – Mezinárodní den lidských práv).

Lidská vs. občanská práva Lidská práva: - univerzální (platná pro všechny) - nezrušitelná a nezcizitelná (nelze je odejmout) - nepromlčitelná (člověk je neztratí, když je nevykonává) - nezadatelná (člověk se jich nemůže vzdát) Občanská práva (občanské svobody) = základní práva a svobody, která příslušejí občanům daného státu či jiné občanské korporace (př. volební právo). Demokratické státy zaručují lidská práva všem lidem, tedy i cizincům.

Listina základních práv a svobod Přijata v roce 1992, stala se součástí ústavního pořádku ČR. preambule a 6 hlav (44 článků) Při pročítání narazíme na výrazy: každý, všichni, nikdo = lidské právo. Výraz občané odkazuje k občanskému právu. Výrazy každý, všichni aj. odkazují k lidskému právu.

Obsah lidských práv v Listině základních práv a svobod Základní lidská práva a svobody Politická práva Práva národnostních a etnických menšin Hospodářská, sociální a kulturní práva Právo na soudní a jinou právní ochranu

Úkol Žáci se rozdělí do pěti skupinek. Každá skupinka dostane jeden okruh z posledního slidu. Za pomoci internetu zkusí najít, co obsahuje daný okruh. Skupinky shromáždí získané informace a vytáhnou z nich to nejdůležitější. Každá skupinka si poté zvolí svého řečníka a ten seznámí ostatní se svým okruhem. Ostatní si zapisují důležité informace. Učitel funguje jako koordinátor, doplňuje a upřesňuje informace.

Dodržování lidských práv Lidská práva vstupují do mezinárodních vztahů. Nejvýznamnějším orgánem OSN, který sleduje dodržování lidských práv, je Komise pro lidská práva (Ženeva). Ochrana lidských práv: - Evropská komise pro lidská práva - Evropský soud pro lidská práva Nezávislá organizace dbající o lidská práva: - Amnesty International v Čechách např. Člověk v tísni

Veřejný ochránce práv v ČR Ombudsman = veřejný ochránce práv, působí k ochraně osob před nečinností úřadů nebo jejich jednáním, pokud je v rozporu s právem a neodpovídá principům demokratického právního státu. Je volen na 6 let (max. 2x po sobě). Jeho působnost se vztahuje např. na ministerstva, Policii ČR, města, obce, … Působnost se nevztahuje na Parlament ČR, prezidenta, vládu ani soudy. Jedná na základě stížnosti občana nebo z vlastní iniciativy.

Práce s PC a diskuze Práce v PC učebně / internet Otázky: Kdo je aktuálním ombudsmanem? Znáte nějaké jiné smlouvy nebo i spolky, které se zaobírají lidskými právy? Jaké? Kde působí? Znáte nějaké spolky, které působily v ČR na ochranu lidských práv před rokem 1989? Myslíte, že jsou dodržována v ČR základní lidská práva? Znáte nějaké země, ve kterých nejsou dodržována základní lidská práva?

Použité zdroje DUDÁK, Vladislav: Občanská nauka pro střední odborná učiliště. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003. ISBN 80-7235-237-7. EMMERT, František: Odmaturuj! ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2003. ISBN 80-862-8568-5. Listina základních práv a svobod. In: č.2/1993 Sb. 1992. [online]. 2008 [cit. 2014-01-09]. Dostupné z: <http://www.usoud.cz/listina-zakladnich-prav-a-svobod/>.