Krajská síť sociálních služeb v kontextu transformace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k IP krajů v rámci OP LZZ Zpracovala: Mgr. Jitka Marková
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Návrh komunitního plánu na rok
Představení nových objektů pro poskytování sociálních služeb
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
příspěvkové organizace Marianum v kontextu systémových změn v
Ing. Stanislava Správková
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
Statutární město Ostrava
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Setkání PS obcí a zástupců samospráv
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek.
KI ISVS MSK pilot spolupráce
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Transformace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Termín semináře od 10:40 do 11:10 hodin Místo konání Hradec Králové, hotel Nové Adalbertinum Individuální.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
Ing. Stanislava Správková
Plánování sociálních služeb krajů
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Krajská síť sociálních služeb v kontextu transformace Úvodní konference k projektu „Podpora transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji“ 12. 10. 2011 Klimkovice

Výchozí stav – ústavní péče Koncepce sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (2004) – stanovení vizí a cílů ke změně

Výchozí stav – ústavní péče

Hlavní milníky transformačního procesu v Moravskoslezském kraji rozhodnutí s definitivní platností opustit nevyhovující objekty (převážně zámky v odlehlých oblastech) pro bydlení a do těchto do opuštění neinvestovat zásadní finanční prostředky, naopak vytvořit síť moderních pobytových služeb s komunitním charakterem; » spuštění systémové změny v poskytování pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji realizace pilotního projektu – transformace ÚSP Harmonie v Hošťálkovech a opuštění objektu zámku stanovení transformačního procesu jako prioritní oblasti v MSK, do tohoto procesu jsou zapojeny všechny příspěvkové organizace kraje poskytující pobytové sociální služby

Vazba na strategické dokumenty Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách – důraz na kvalitu s důsledným respektováním lidských práv a základních lidských svobod Koncepce kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (včetně transformace pobytových sociálních služeb) Moravskoslezský krajský plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením 2009 – 2013 Program rozvoje Moravskoslezského kraje na období 2010 – 2012 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na léta 2010 – 2014

Dva úhly pohledu na ústav & domov objekty na okrajích měst, v nezabydlených částech obcí nápadnost objektu svou velikostí (zámek) kumulace mnoha funkcí v jednom objektu (práce – bydlení – volný čas) členění na provozy – ústavní prádelna, kuchyň, jídelna uniformní prostředí (vybavení pokojů nábytkem) uživatel jako objekt institucionalizované péče DOMOV objekty umístěné v běžné zástavbě objekty se neliší od okolních staveb (rodinný dům) bytové jednotky (oddělení práce - bydlení – místa trávení volného času) bytová jednotka (pračka, kuchyňka – součást bytu) možnost vlastního vybavení, dle vkusu uživatele spoluobčan potřebující individuální podporu

Žádoucí stav - domov

Žádoucí stav - domov

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Benjamín, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Cílová skupina Předpokládané náklady v tis. Kč Předložení žádosti Rekonstrukce domova pro osoby se zdravotním postižením Benjamín domov pro osoby se zdravotním postižením 24 osoby s mentálním postižením 27 000 2012 domov se zvláštním režimem 8 Novostavba domova pro osoby se zdravotním postižením v Havířově 22 35 000

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Domov Jistoty, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Cílová skupina Náklady v tis. Kč Stav Rekonstrukce objektu v Karviné na chráněné bydlení, Polská ul. č. p. 71 chráněné bydlení 10 osoby s duševním onemocněním 10 100 Zprovozněno v roce 2011 Výstavba objektu chráněného bydlení na ulici Koperníkově v Novém Bohumíně 6 9 800 Rekonstrukce objektu Domova Jistoty na Koperníkově ul. v Bohumíně domov pro osoby se zdravotním postižením 22 27 800 V realizaci Výstavba objektu chráněného bydlení na ulici Slezské ve Starém Bohumíně 8 000 Předložení žádosti 2012

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Fontána, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Náklady v tis. Kč Stav Rekonstrukce domova pro osoby se zdravotním postižením domov pro osoby se zdravotním postižením 95 120 400 Zprovozněno v roce 2010 chráněné bydlení 4 Rekonstrukce objektu na chráněné bydlení v Ostravě, ul. Tvorkovského 14 20 000 Předložení žádosti 2012 Chráněné bydlení - nákup bytů v Hlučíně 6 4 500 Připravováno Chráněné bydlení - nákup řadových domků v Hlučíně 5 3 500

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Harmonie, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Cílová skupina Náklady v tis. Kč Doba zprovoznění Rekonstrukce vily v Městě Albrechticích chráněné bydlení 20 osoby s mentálním postižením 10 000 2002 Rekonstrukce a přístavba budovy bývalé základní školy v Krnově domov pro osoby se zdravotním postižením 60 64 000 2007 Pronájem a následná koupě 5 rodinných domů v Městě Albrechticích 24 6 700 2002-2007 Rekonstrukce 2 bytových jednotek v Krnově 8 1 900 2009 Chráněné bydlení Krajánek (rekonstrukce) 11 15 700 2010

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Harmonie, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Náklady v tis. Kč Stav Chráněné bydlení a sociálně terapeutické dílny ve Městě Albrechticích (rekonstrukce) chráněné bydlení 16 27 000 V realizaci soc. terapeutické dílny 30 1. etapa transformace zámku v Jindřichově ve Slezsku chráněné bydlení (Osoblaha, novostavba) 12 68 000 Předložení žádosti 2011 chráněné bydlení (Rýmařov, rekonstrukce) 15 domov pro osoby se zdravotním postižením (Vrbno pod Pradědem, novostavba) 18

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Marianum, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Náklady v tis. Kč Stav Rekonstrukce objektu v Jakartovicích - Deštné chráněné bydlení 24 28 500 Zprovozněno 2008 Byty na ulici Dostojevského v Opavě (rekonstrukce) 8 2 800 Byt na ulici Lepařova v Opavě (rekonstrukce) podpora samostatného bydlení 3 500 Novostavba objektu v Jakartovicích - Deštné 26 35 000 Zprovozněno2009 1. etapa transformace organizace Marianum  (rekonstrukce) chráněné bydlení (Velké Hoštice) 12 28 000 V realizaci domov pro osoby se zdravotním postižením (Opava, ul. Čajkovského) 15

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Marianum, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Náklady v tis. Kč Podání žádosti 2. etapa transformace organizace Marianum domov pro osoby se zdravotním postižením (Opava, Denisovo náměstí, rekonstrukce) 15 27 000 2011 domov pro osoby se zdravotním postižením (Kylešovice, nákup dvou řadových domů) 12 3. etapa transformace organizace Marianum domov pro osoby se zdravotním postižením, Opava, ul.Holasická, novostavba 18 60 000 chráněné bydlení, Opava, ul. Na Pomezí, rekonstrukce 10 domov pro osoby se zdravotním postižením, Karviná, novostavba

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Náš svět, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Cílová skupina Náklady v tis. Kč Stav Rekonstrukce bytu ve Frýdku - Místku chráněné bydlení 3 osoby s mentálním postižením 200 Zprovoz. 2009 Rekonstrukce objektu domov pro osoby se zdravotním postižením 10 22 000 Podání žádosti 2012 25

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Sírius, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Cílová skupina Náklady v tis. Kč Stav Rekonstrukce objektu na domov pro osoby se zdravotním postižením, Sírius Opava domov pro osoby se zdravotním postižením 22 osoby s mentálním postižením 35 870 Podpořeno2011

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Zámek Dolní Životice, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Náklady v tis. Kč Stav Rekonstrukce objektu v Budišově nad Budišovkou na chráněné bydlení chráněné bydlení 15 20 500 Zprovozněno 2011 Rekonstrukce objektu v Moravici na chráněné bydlení 12 25 100 Podpořeno Novostavba domova pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově domov pro osoby se zdravotním postižením 16 20 000 Předložení žádosti 2011 Rekonstrukce objektu - Vítkov 6 - 8 3 500 Předložení žádosti 2012

Transformační záměry příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje Zámek Nová Horka, p. o. Název akce Druh služby Kapacita Náklady v tis. Kč Stav Rekonstrukce objektu v Novém Jičíně na chráněné bydlení, Slovanská ul. č. p. 1555 chráněné bydlení 9 8 300 Zprovozněno 2011 Rekonstrukce objektu v Kopřivnici na chráněné bydlení 10 13 400 Podpořeno 2011 Rekonstrukce objektu na chráněné bydlení Sedlnice 16 550 Podpořeno 2011 Region Novojičínsko (rekonstrukce nebo novostavba) domov pro osoby se zdravotním postižením 18 30 000 Podání žádosti

Shrnující tabulka Počet akcí Kapacita - osoby Finanční objem Dokončené akce 15 326 334,3 mil. Kč Akce v realizaci 7 149 173,7 mil. Kč Plánované akce 12 271 321,3 mil. Kč Souhrnné data 34 akcí 746 osob 829,3 mil. Kč

Vybrané příklady dobré praxe – spolupráce v oblasti transformace poskytovatelé sociálních služeb (Slezská diakonie, Integrovaný ústav Komorní Lhotka, Diakonický institut) odborná spolupráce (externí odborníci, Národní centrum podpory transformace sociálních služeb, INSTAND o. s., institut pro podporu vzdělávání a rozvoj kvality v sociálních službách, QUIP - Společnost pro změnu,) města (Nový Jičín, Krnov) Nabízíme možnosti spolupráce všem subjektům.

Z Krajského transformačního procesu se stává proces krajský! Kam dál ? vazba na plánování sociálních služeb proměna stávající infrastruktury rozvoj služeb na specializované skupiny 2. dlouhodobá podpora kvality Z Krajského transformačního procesu se stává proces krajský!

Transformace ve vazbě na související témata udržitelnost sociálních služeb vzniklých z procesu transformace podpora organizací, které se zapojí do spolupráce podpora osob s duševním postižením (přijímání, financování u osob s nízkými příjmy) přístup Kraje k organizacím, které nevyhoví některému z požadavků transformace (např. umístění mimo město) apod.

K zamyšlení Žijeme životem jen polovičatým, hledíme-li jen na povrch věcí, cítíme-li pouze jejich hmotu a nepronikáme-li k jejich nitru, k jejich bytosti a duši. Babler

Děkuji za pozornost Mgr. Daniel Rychlik vedoucí sociálního odboru Moravskoslezský kraj – Krajský úřad 28. října 117 702 18 Ostrava Tel.: 595 622 150 E-mail: daniel.rychlik@kr-moravskoslezsky.cz