Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Konference Asociace aktivních škol
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Ústav pedagogických věd
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ICT v životě základních škol
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
ZŠ KUNRATICE ZÁSTUPCE ŘEDITELE PRO ROZVOJ KVALITY PEDAGOGICKÉ PRÁCE MgA. Bc. Olga Králová Foto školy.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Ústav pedagogických věd
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Poradenství v obecném řízení
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
T3 Osobnost vedoucího. Management = umění ? = věda ? Manažerem se člověk rodí ? stává na základě praxe ? naučí být ve škole ?
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Ředitelé českých škol a jejich životní a profesní dráha
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
© Martin ŠIKÝŘ 2011 l Řízení zaměstnanců neziskových organizací l Řízení zaměstnanců neziskových organizací.
Seminář pro žadatele – výzva IGA 2014 Komise IGA PEF ČZU v Praze.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Ekonomika malých a středních podniků
PROFESE UČITELE Radek Šír.
SILNÉ STRÁNKY SLABINY PŘÍLEŽITOSTI NEBEZPEČÍ SWOT - ANALÝZA
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Skryté světy učení na pracovišti
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Kdo je víc? ŘŠ nebo ZŘŠ? Dagmar Chroboková Petr Lehký.
Bez ředitelů to nepůjde!
Model intenzivní podpory
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Intenzivní podpora škol
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU

Zdroje – výstupy z projektů  Demokracie v české škole Milan Pol, Milada Rabušicová, Petr Novotný Grantová agentura České republiky, reg. číslo 406/04/0609,  Kultura české školy a strategie jejího rozvoje Milan Pol, Lenka Hloušková, Petr Novotný, Jiří Zounek Grantová agentura České republiky reg. číslo 406/01/1078,

Proč je ve škole třeba … demokracie?  Nejméně tři důvody: 1. jako model žákům, 2. v zájmu důstojnějšího života učitelů, 3. v zájmu "efektivnější" školy  Motto:  Nejdůležitější předmět ve škole? Škola sama! (Brunner)

Může být ve škole demokracie? Co vzít v potaz…  Vnitřní a vnější vztahy školy  Role a zodpovědnost ředitele, učitelů, žáků  Charakter úkolu školy Řízení a sebeřízení Hodnocení a sebehodnocení Disciplína a tvořivost

Faktory podporující kvalitu vzdělávací práce školy … několik tezí z výzkumů  Pevné participativní vedení  Sdílené vize školy a cíle práce  Zřetelně určená práva a povinnosti všech aktérů  Průběžné a systematické monitorování pracovních a učebních procesů  Priorita práce školy je vždy ve vyučování a učení  Všichni od všech očekávají vysoký výkon

Faktory kvality vzdělávací práce školy v praxi …“maličkosti“?  „Vyzkoušela jsem si, že když je problém, mohu za panem ředitelem kdykoliv jít a otevřeně si o tom promluvíme“  (reprezentantka ZO odborů)

Faktory kvality vzdělávací práce školy v praxi …“maličkosti“?  „Ověřil jsem si, že nejvíc problémů nastává, když učitel není na svém místě, ať už jde o dozory, nebo o příchody do hodiny. A na to já dohlížím, bez pardonu.“  (ředitel)

Faktory kvality vzdělávací práce školy v praxi …“maličkosti“?  „Bez vzdělávání to nepůjde a někdy to – bohužel – musí jít i tak trošku násilím, aby to mělo efekt“  (ředitel)

Faktory kvality vzdělávací práce školy v praxi …“maličkosti“?  „Ať každý dělá to, k čemu má blízko a co umí“  (ředitel komentuje stav ve škole: vedoucí předmětových komisí hospitují, školník řídí neučitelské zaměstnance)

Jak se daří demokracii v českých školách – příklad delegování  plus - delegování pravomocí  mínus - neochota nést odpovědnost a neschopnost (nemožnost) nové nápady realizovat  celkově je silnou, respektive slabou stránkou demokracie ve škole zvládnutí (respektive nezvládnutí) procesu delegování na všech úrovních  Záznam z ohniskové skupiny, výzkum Demokracie v české škole

Může být ve škole demokracie? Ne, nemůže, ale musí…  „jestli má mít něco smysl, tak ti významní aktéři, ať už jsou to žáci, rodiče, učitelé, i ty organizace a orgány se musí na tom podílet.“  Ředitel školy  V rámci ohniskové skupiny, výzkum Demokracie v české škole